FOLLOW US

Αγρότες

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Λήμνου στον πρωθυπουργό, όπου του ζητούν να παρέμβει ο ίδιος άμεσα δίδοντας συγκεκριμένες εντολές για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες του νησιού.
19 αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου ζητούν άμεση λύση του προβλήματος

Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Λήμνου στον πρωθυπουργό, όπου του ζητούν να παρέμβει ο ίδιος άμεσα δίδοντας συγκεκριμένες εντολές για τη λύση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τον υπερπληθυσμό των αγριοκούνελων στις καλλιέργειες του νησιού. Στην επιστολή τους στον πρωθυπουργό, οι 19 πρωτοβάθμιοι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Λήμνου χαρακτηρίζουν τα προβλήματα και τις ζημιές που έχουν προκαλέσει τα αγριοκούνελα ως «μεγάλη καταστροφή, η οποία θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τις πληγές του Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο».


Παρουσιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει η λημνιακή ύπαιθρος, τονίζουν ότι το 80% της καλλιεργήσιμης έκτασης έχει εγκαταλειφθεί και ερημωθεί ή καταστρέφεται μετά τη σπορά της από χιλιάδες αγριοκούνελα, ενώ οι βοσκότοποι «έχουν μετατραπεί σε σεληνιακά τοπία».
Σημειώνεται πως σχετικά με το θέμα των λύσεων που «προσπάθησαν να δοθούν, αποδείχθηκαν πρόχειρες, περιορίζοντας ελάχιστα έως καθόλου τις καταστροφές».

Σειρά μέτρων χωρίς αποτέλεσμα

Τα τελευταία χρόνια μετά από προσπάθειες όλων των φορέων της περιοχής, δεν υπήρξε καμμιά αλλαγή στην κατάσταση και τα «εκπαιδευμένα κουνάβια, οι συσκευές ηχητικών κυμάτων, το ελεγχόμενο για μικρά διαστήματα νυκτερινό κυνήγι, οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ, που όμως αργούν και σε τελική ανάλυση δεν καλύπτουν καν το καλλιεργητικό κόστος, είναι μερικές φιλότιμες προσπάθειες του κράτους, που όμως - όπως έδειξαν στην πράξη - δεν αποδίδουν, το πρόβλημα παραμένει και έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Η εικόνα που παρουσιάζουν στον πρωθυπουργό οι αγρότες είναι πολύ αρνητική, καθώς - όπως τονίζουν - έχουν οδηγηθεί σε εγκατάλειψη των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που πλήττονται, καθώς και στην απόγνωση του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν, εδώ και αρκετά χρόνια στη Λήμνο έχει κηρυχθεί ένας άνισος «πόλεμος» ανάμεσα στους αγρότες και στα αγριοκούνελα, για να προστατευτεί το εισόδημά τους και οι περιουσίες τους.

Τι προτείνουν

Στη συνέχεια ζητούν από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να πάρει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα και συγκεκριμένα προτείνουν:
1. Για τη διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων δε θα πρέπει να αποζημιώνονται μόνο τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, αλλά και αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω του προβλήματος και έχουν χαρτογραφηθεί ως καλλιεργούμενες εκτάσεις ή βοσκότοποι.
2. Το κυνήγι του αγριοκούνελου να επιτρέπεται όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο, όχι μόνο από δηλωμένα συνεργεία αλλά και από μεμονωμένους κυνηγούς, οι οποίοι θα διαθέτουν νόμιμες άδειες κυνηγιού, κάτω από τον έλεγχο της θηροφυλακής του νησιού. Ως αντιστάθμισμα της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, να καθιερωθεί κατά κεφαλή αποζημίωση για κάθε αγριοκούνελο που θα θηρεύεται. Η αποζημίωση αυτή θα καταβάλλεται από κρατικά κονδύλια και κάτω από την εποπτεία κρατικών μηχανισμών.
3. Για την οριστική λύση του προβλήματος, ίσως τη μοναδική λύση, που πιστεύεται ότι θα επιλύσει το πρόβλημα και έχει εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα κατά το παρελθόν σε άλλα κράτη, όπως Αυστραλία, Βέλγιο και Ολλανδία, είναι η ελεγχόμενη από την Πολιτεία χρήση ιού, που προκαλεί τύφλωση ή στείρωση στον πληθυσμό του αγριοκούνελου.
Τέλος, οι αγρότες στην επιστολή τους ζητούν από τον κ. Παπανδρέου να τους υποστηρίξει, καθώς όπως τονίζουν «δεν είμαστε κυνηγοί που θέλουμε να κάνουμε το χόμπυ μας εύκολα και με αποδοτικό τρόπο, είμαστε αγρότες με οικολογική συνείδηση, που προσπαθούμε να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, σε έναν τόπο απομονωμένο, άλλα παράλληλα σημαντικό για το ελληνικό κράτος».
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top