FOLLOW US

Αγρότες

«Εάν διαθέτετε στοιχεία κακοδιαχείρισης, που εμπεριέχουν δόλο ή παρανομία ή παράνομο πλουτισμό σας προτρέπω όχι μόνο να το δημοσιοποιήσετε, αλλά να το καταθέσετε στον Εισαγγελέα»
«Εάν διαθέτετε στοιχεία κακοδιαχείρισης, που εμπεριέχουν δόλο ή παρανομία ή παράνομο πλουτισμό ή διασπάθιση χρήματος μέλους της Διοίκησης, σας προτρέπω όχι μόνο να το δημοσιοποιήσετε, αλλά να το καταθέσετε στον Εισαγγελέα»

«Ενημερώθηκα, όπως και όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣΛ από πρόσφατο δελτίο τύπου του σωματείου σας και στο βαθμό που με αφορά, κατά το 1/7 δηλαδή, τοποθετούμαι διατρέχοντας το κείμενό σας λέξη προς λέξη.
Τα οικονομικά και δομικά προβλήματα της ΕΑΣΛ, που αναφέρετε, ήταν γνωστά πολύ πριν αποκτήσετε εργασιακή σχέση με την εργοδοσία σας. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο καθένα να κάνει διάφορες υποθέσεις…
Εάν διαθέτετε στοιχεία κακοδιαχείρισης, που εμπεριέχουν δόλο ή παρανομία ή παράνομο πλουτισμό ή διασπάθιση χρήματος μέλους της Διοίκησης, σας προτρέπω όχι μόνο να το δημοσιοποιήσετε, αλλά να το καταθέσετε στον Εισαγγελέα. Άλλως σταματήστε να χρησιμοποιείτε λέξεις και εκφράσεις που δημιουργούν επικίνδυνους συνειρμούς και σπιλώνουν υπολήψεις.
Υπαινισσόμενοι αδυναμία της τωρινής διοίκησης (αλλά και της τωρινής διεύθυνσης) και ταυτόχρονα αναφερόμενοι στην πίεση της ισχύουσας γενικά οικονομικής κατάστασης της χώρας κατορθώνετε να αυτοαναιρείστε. Αλλά μήπως δεν βλέπετε τριγύρω σας τι γίνεται σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα; Σε σας γίνεται κάποια επιβαρυντική εξαίρεση; Δεν γνωρίζετε ότι περνάμε την 6η χρονιά αφορίας (κισήρα) με ότι αυτό σημαίνει σε απώλεια κερδών για την ΕΑΣΛ; Δεν γνωρίζετε την πτώση των τιμών του ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά; Αγνοείτε την διαχρονική έλλειψη ελαϊκής πολιτικής από το επίσημο κράτος; Προσπερνάτε την πίεση των πολυκαταστημάτων για συμπιεσμένες τιμές αγοράς τη στιγμή που ο καταναλωτής αδυνατεί να πλησιάσει το προϊόν μας στο ράφι; Ξεχνάτε ότι όλα τα super market μας δίνουν 6μηνες και 8μηνες επιταγές και εμείς πρέπει όσο γίνεται νωρίτερα να πληρώσουμε τον παραγωγό;
Αναφέρεστε στις προτάσεις που καταθέσατε στις 2-9-2011, όπου διαφαίνεται η συναντίληψή σας με  παραιτηθέν μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣΛ. Από τις εφτά προτάσεις που υποβάλατε υλοποιήθηκαν οι δύο πρώτες, η 3η υλοποιείται (εξ αναβολής συνέλευση) στις 17-3-2012 ενώ η 5η, όπως πιστεύω να κατανοείτε, δεν είναι θέμα στατικής απόφασης αλλά συνεχούς και δυναμικής διαβούλευσης.

Αναφορικά με τη 4η, 6η και 7η θέση σας θα περίμενε κανείς να τις υλοποιήσετε εσείς που εργάζεστε στην ΕΑΣΛ, ως δείγμα της εργασιακής σας ωρίμανσης, και όχι να δώσει “λύση” η Διοίκηση. Ένα business plan φτιάχνεται απ’ αυτούς που γνωρίζουν τον εργασιακό τους χώρο και παίρνουν τα επιδόματα θέσης. Ένα site (καταργήθηκε αφού για χρόνια ήταν ανενεργό και ήδη η ΕΑΣΛ φτιάχνει καινούριο) τροφοδοτείται από τους εργαζόμενους και όχι από τους όποιους διοικητικούς. Από εκεί τα ΜΜΕ θα μπορούν να πληροφορηθούν (όπως επιθυμείτε) ότι τους ενδιαφέρει.
Μειώσεις μισθών με απόφαση της διοίκησης δεν έγιναν σε κανέναν εργαζόμενο. Έγινε περικοπή επιδομάτων σε όσους δεν τα δικαιούταν. Ποιος από σας θα αποδεχόταν περικοπή του μισθού του από τη διοίκηση χωρίς να αντιδράσει (και δικαίως άλλωστε);
Αναφορικά με τους “παίχτες” στην αγορά ελαιολάδου που είχαν σχέση με την ΕΑΣΛ μπορώ να πω ότι όλοι κρίνονται από τις πράξεις τους. Εσείς όμως που βλέπετε αυτούς τους “παίχτες” και γνωρίζετε τις εμπορικές τους κινήσεις γιατί δεν τους αντιμετωπίζετε; Υπολείπεστε από αυτούς σε τίτλους σπουδών ή τεχνογνωσία ή θέληση ή εμπειρία; Τα ίδια κίνητρα έχετε. Και επί πλέον ενώ εσείς πολεμάτε για το ψωμί σας, αυτοί φροντίζουν για το παντεσπάνι τους.
Για την αγνότητα των προθέσεών σας, που πολλοί τις εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως, σας επισημαίνω τα εξής:
Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να βάλετε αδιακρίτως κατά “παντός κινουμένου στόχου”. Να κατονομάζετε αυτούς που άμεσα ή έμμεσα βλάπτουν τα συμφέροντά σας. 
Η μικρή ή μεγάλη ιστορία του καθενός δεν μπορεί να ισοπεδώνεται με αοριστολογίες και γενικότητες. Η οικογένειά μου και εγώ προσωπικά έχουμε δεσμούς πολλών δεκαετιών με τους συνεταιρισμούς και την ΕΑΣΛ. Εργάστηκα στην ΕΑΣΛ και τώρα προσφέρω στη διοίκησή της χωρίς να απαιτώ την όποια αναγνώριση απ’ τη πλευρά σας. Δικαιούμαι όμως το σεβασμό που επιβάλουν οι τύποι.

Τη δεκαετία του ‘80, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα οικονομικά προβλήματα της ΕΑΣΛ, προτίμησα να παραιτηθώ από τη δουλειά μου και να εργασθώ ως εκπαιδευτικός  και μάλιστα για τέσσερα χρόνια στη Ρόδο. Είχα οικονομικές απώλειες της τάξης του 40% του τότε μισθού μου στην ΕΑΣΛ. Έκανα τα πάντα ενσυνειδήτως. Ευχαρίστησα εγγράφως τον τότε διευθυντή μου Στρατή Ηλία και αποχώρησα. Ποτέ μου δεν επικαλέσθηκα τους τότε διοικητικούς σπαραγμούς, ούτε την κλήση μου σε προφορική απολογία (γιατί ενδοϋπηρεσιακά αντέδρασα σε λανθασμένη απόφαση της διοίκησης) από ανθρώπους που μετά βίας είχαν τελειώσει τριτάξιο Γυμνάσιο και ένοιωθαν άσχημα και άβολα οι ίδιοι.
Κλείνοντας και επειδή νοιώθω ότι με το Δελτίο Τύπου ισοπεδώσατε τα πάντα, κάνω χρήση της αναφοράς σας στην όντως άρτια υποδομή της ΕΑΣΛ. Η τελευταία μας επένδυση, το υπερσύγχρονο τυποποιητήριο με το νέο Χημείο έγινε και με συνεισφορά από το πρόγραμμα Leader Plus, που χειρίζεται η ΕΤΑΛ Α.Ε. της οποίας είμαι πρόεδρος. Κάποιοι άνθρωποι στη Μυτιλήνη, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες έδωσαν μάχες για την ολοκλήρωση του έργου μέσα από πολλά προβλήματα. Αν μέσα σ’ αυτούς διακρίνετε και μένα θα είναι μια θετική εξέλιξη…
“Έφαγα το ψωμί της Ένωσης” για 4,5 χρόνια και το τιμώ μέχρι σήμερα. Εκτιμώ και σέβομαι τους ανθρώπους που υπηρετούν συνειδητά τη συνεταιριστική ιδέα και κυρίως αυτούς που δίνουν μάχες για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και πάντοτε!!! κατά την ευθύνη που μου αναλογεί στις επιλογές και αποφάσεις ως μέλος του Δ.Σ. έκανα άλλοτε μικρά και άλλοτε μεγάλα λάθη. Πιθανόν για σας ως λάθος μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή διευθυντών στην ΕΑΣΛ χωρίς τυπικά (πτυχίο ΑΕΙ) και ουσιαστικά (ξένη γλώσσα, ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων) προσόντα.
Παρόλα αυτά αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που έχει η θέση ενός διοικητικού συμβούλου μένω στη θέση μου και δεν επιλέγω τον εύκολο και ανέξοδο δρόμο της παραίτησης καταγγέλλοντας τους πάντες και τα πάντα. Τιμώ τους συγχωριανούς μου που από το 1994 με εκλέγουν αντιπρόσωπό τους και τους αντιπροσώπους του νησιού που από το 1997 με εκλέγουν στη διοίκηση της ΕΑΣΛ.

Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Χατζηβασιλείου
Χημικός, μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΣΛ,
Διευθυντής Γενικού Λυκείου Παμφίλων»
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top