FOLLOW US

Αγρότες

Διαβεβαίωση για τροποποίηση της ΚΥΑ

Από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων προς το Σύλλογο Ελαιοτριβέων Λέσβου, με σκοπό την απλοποίησή του νομοθετήματος για τη φερτάρδευση

Συνάντηση εργασίας, στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, μετά από πρόσκληση του ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Καθηγητή Ιάκωβου Γκανούλη, πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη (28/9), αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Λέσβου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αδυναμία εφαρμογής πρόσφατου νομοθετήματος, που επιτρέπει τη διασπορά των υγρών αποβλήτων των τριφασικών ελαιοτριβείων σε αγροτικό έδαφος (υδρολίπανση), με σκοπό την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της διαχείρισής αυτών, προς όφελος των καλλιεργειών.

Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και της Γραμματείας Υδάτων. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης, μετά από ενέργειες του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη, ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του κ. Γιάννης Μπακάλης.

Στη συζήτηση, που είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, τέθηκε σε αντιπαράθεση ο ιταλικός νόμος 574/1996, που για την ίδια εφαρμογή της υδρολίπανσης προβλέπει απλές πρακτικές και μη κοστοβόρες διαδικασίες. Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Λέσβου ανέδειξε, σημείο προς σημείο, τις δυσκολίες εφαρμογής και τα υψηλά κόστη των διαδικασιών που επιβάλλουν ορισμένες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά κυρίως την έλλειψη ουσιαστικού λόγου ύπαρξής τους στο νομοθέτημα.

Άξονας των ισχυρισμών της αντιπροσωπείας ήταν ότι θέματα γνωστά, που έχουν απαντηθεί από την επιστήμη, από Έλληνες ερευνητές και από την εικοσαετή εμπειρία αντίστοιχης εφαρμογής σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δεν είναι συνετό και επιτρεπτό να αντιμετωπίζονται με τη λογική του τροχού, που ανακαλύπτεται τώρα. Και τούτο γιατί η αγνόηση αποκτημένης γνώσης και η φόρτιση του νομοθετήματος με κοστοβόρες και χρονοβόρες διαδικασίες, τύπου ακαδημαϊκής ερευνητικής άσκησης, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αναμενόμενα, υποδαυλίζει τη ζητούμενη ανταγωνιστικότητα και εκτρέπει τελικώς το νομοθέτημα από τον πραγματικό σκοπό του, που είναι η επιστροφή στη φύση του ίδιου του προϊόντος της, των υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου και η διαχείρισή τους με σαφή, απλό, πρακτικό, πολιτισμένο και επωφελή για το περιβάλλον και τις αγροτικές καλλιέργειες τρόπο.

Χαρακτηριστική καθυστέρηση

Δεδομένου ότι το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, με τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο, είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς τις τελικές αποφάσεις που θα ισχύσουν, μιας και έχουμε φτάσει πλέον λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας των ελαιοτριβείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή της φερτάρδευσης, θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα μήνα μετά τη θέσπιση της, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωνε από τη Μυτιλήνη πως θα γίνει αναμόρφωση της και τέσσερις μήνες μετά τις δηλώσεις του κ. Τσιρώνη, κυβερνητικό στέλεχος επαναλάμβανε ότι η ΚΥΑ μπορεί να αναμορφωθεί, χωρίς όμως ως σήμερα να έχει προχωρήσει στην απλούστευσή της.

Ο Σύνδεσμος Ελαιοτριβείων Λέσβου, πάντως, από την περίοδο που ξεκίνησε η συζήτηση του θέματος, είχε προτείνει την εφαρμογή του ιταλικού νομοθετικού πλαισίου. Δηλαδή ενός συγκεκριμένου και δοκιμασμένου τρόπου αξιοποίησης της φερτάρδευσης, κάτι που επανέλαβε επιτακτικά και στην πρόσφατη συνάντηση.

Θετικά μηνύματα

Συμπερασματικά, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας, μπορεί να υπήρξαν και «μη ευήκοα ώτα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Λέσβου, ωστόσο οι 2,5 σχεδόν ώρες που διήρκεσε η συνάντηση δεν πέρασαν δίχως χειροπιαστά αποτελέσματα. Ή για την ακρίβεια δίχως συγκεκριμένες υποσχέσεις, αφού θα προκύψει τελικά και μάλιστα σύντομα τροποποίηση του νομοθετήματος, με σκοπό την απλοποίησή του, ώστε να καταστεί εφαρμόσιμο, όπως διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top