FOLLOW US

Αγρότες

  • Ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα των δύο νησιών
Άνοδος της παραγωγής στη Λήμνο, πτώση στη Λέσβο

Μικρή αλλά αξιόλογη αύξηση παρουσιάσθηκε το 2016 στην παραγωγή κρασοστάφυλων και κρασιού στο νομό Λέσβου. Η παραγωγή σταφυλιών παρουσίασε άνοδο τόσο στην Λέσβο όσο και στην Λήμνο, ενώ η παραγωγή κρασιού παρουσίασε αύξηση στην Λήμνο και κάμψη στην Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δηλώθηκαν στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

Συγκεκριμένα η παραγωγή κρασοστάφυλων το 2015 στη Λήμνο ήταν 22.046 εκατόκιλα και αυξήθηκε στα 24.469 εκατόκιλα το 2016. Στην Λέσβο το 2015 η παραγωγή ανήλθε σε 686 εκατόκιλα και το 2016 στα 769 εκατόκιλα. Σε επίπεδο νομού καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής κρασοστάφυλων κατά 11% ή 2.505 εκατόκιλα. Η συνολική παραγωγή κρασιού ανήλθε στα 18.560 εκατόλιτρα το 2016 από 17.232 που ήταν το 2015. Αυτό σημαίνει πως σε επίπεδο νομού καταγράφηκε άνοδος της παραγωγής κατά 7,7%. Η συνολική παραγωγή κρασιού στην Λήμνο ανήλθε από τα 16.583 εκατόλιτρα το 2015 σε 18.153 εκατόλιτρα το 2016. Στη Λέσβο η παραγωγή παρουσίασε κάμψη από τα 649 εκατόλιτρα στα 407 εκατόλιτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία οινοποιεία που έχουν άδεια λειτουργίας στη Λέσβο, έχουν την δυνατότητα να παράγουν σε ετήσια βάση 1.820 εκατόλιτρα κρασί το χρόνο. Δηλαδή η παραγωγή τους μόλις που αγγίζει το 22,36% της δυναμικότητας τους. Φέτος για πρώτη φορά, θα δραστηριοποιηθεί και τέταρτο οινοποιείο στη Λέσβο στην περιοχή του Πολιχνίου, ιδιοκτησίας του κ. Παναγιώτη Καρακλά.

 

Μεγάλος αριθμός ερασιτεχνών

Παράλληλα στην Λέσβο δραστηριοποιείται ένας μεγάλος αριθμός ερασιτεχνών παραγωγών που παράγει κρασί για αυτοκατανάλωση, χρησιμοποιώντας οινοποιήσιμα αλλά και βρώσιμα σταφύλια. Κατά την εκτίμηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, αυτό το τμήμα της παραγωγής που δεν δηλώνεται, ανέρχεται στα 2.500 εκατόλιτρα. Μέρος της παραγωγής αυτής πωλείται παράνομα. Το ενδιαφέρον είναι ότι ένας μικρός αριθμός ερασιτεχνών αμπελούργων - οινοποιών της Λέσβου, ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τις καλλιέργειες τους και να εξελιχθούν σε σύγχρονοι επαγγελματίες αμπελουργοί, είτε δημιουργώντας συνεργατικά σχήματα, είτε ο καθένας τους αυτόνομα.

Η συνολική εικόνα που δίνει ο αμπελοινικός τομέας στην Λέσβο είναι πως παρά τα βήματα ανάπτυξης που κάνει, ακόμη δεν έχει βρει το δρόμο του. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι οι τοπικές ποικιλίες κρασοστάφυλων (Καλλονιάτικο, Φωκιανό, Βάψα), οι οποίες απαιτούν όμως πολύ καλή διαχείριση από τους οινολόγους προκειμένου να τιθασευτούν οι τανίνες τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι μικρές εκτάσεις που καταλαμβάνουν οι αμπελώνες του νησιού σε συνδυασμό με την σχεδόν παντελή απουσία εκπαίδευσης των αμπελουργών σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας.

Στην Λήμνο όπου λειτουργούν εννέα οινοποιεία, η αύξηση της παραγωγής κρασιού και σταφυλιών δείχνει ότι ο τομέας, παρά τις σημαντικές δυσκολίες, μπαίνει σε φάση ανάκαμψης. Οι οινοποιοί και οι αμπελουργοί γνωρίζουν και εφαρμόζουν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας και οινοποίησης.

 

Κυριαρχία των λευκών κρασιών

Στον ελλαδικό χώρο κυριαρχεί η παραγωγή λευκών κρασιών έναντι των ερυθρών, κι ένα πολύ μικρό ποσοστό καταλαμβάνει η παραγωγή των ροζέ. Αιτία είναι οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας, η πολύ μεγάλη θερινή περίοδος, που κάνουν πιο εύκολη την κατανάλωση λευκών κρασιών. Αυτός ο κανόνας ακολουθείται και στην Λήμνο όπου το 2015 παράχθηκαν 15.596 εκατόλιτρα λευκών κρασιών, ενώ η παραγωγή ερυθρών οίνων ήταν μόλις 987 εκατόλιτρα. Το 2016 η παραγωγή λευκών κρασιών ανήλθε σε 16.470 εκατόλιτρα και η παραγωγή ερυθρών οίνων σε 1.683 εκατόλιτρα.

Στη Λέσβο το 2015, η παραγωγή λευκών κρασιών (367 εκατόλιτρα) υπερτερούσε της παραγωγής ερυθρών (282 εκατόλιτρα). Όμως το 2016, σύμφωνα πάντα με τα δηλωμένα στοιχεία, η παραγωγή λευκών κρασιών παρουσίασε κάθετη πτώση κι έπεσε στα 158 εκατόλιτρα. Η παραγωγή ερυθρών οίνων διαμορφώθηκε στα 249 εκατόλιτρα, με αποτέλεσμα να υπερτερεί η παραγωγή ερυθρών οίνων έναντι των λευκών.

 

Ποιοτικές κατηγορίες

Στην Λήμνο το 2016, παράχθηκαν 9.461,5 εκατόλιτρα ΠΟΠ λευκών οίνων, 241,68 εκατόλιτρα λευκών μονοποικιλιακών οίνων και 6.766,46 εκατόλιτρα επιτραπέζιων οίνων. Η Λήμνος έχει σημαντική παράδοση στην παραγωγή γλυκών κρασιών. Τα τελευταία χρόνια τα οινοποιεία του νησιού, έχουν επενδύσει πολλά στην παραγωγή και προώθηση της δικής τους ρετσίνας, η οποία είναι ανώτερης ποιότητας.

Στην Λέσβο το 2016, παράχθηκαν 154 εκατόλιτρα λευκών ΠΓΕ κρασιών και μόλις 4 εκατόλιτρα λευκών επιτραπέζιων κρασιών. Τα ΠΓΕ ερυθρά κρασιά που παράχθηκαν, ήταν 162,6 εκατόλιτρα και τα επιτραπέζια ερυθρά 86,7 εκατόλιτρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top