FOLLOW US

Αγρότες

  • Ραντεβού στο συλλαλητήριο της Τρίτης έδωσαν οι αγρότες, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό
Δέκα παρεμβάσεις στήριξης στους αγρότες

Ραντεβού την Τρίτη, στο συλλαλητήριο της Αθήνας, έδωσαν οι αγρότες, καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους κατά τη χθεσινή συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

 

Ραντεβού την Τρίτη, στο συλλαλητήριο της Αθήνας, έδωσαν οι αγρότες, καθώς, όπως υποστήριξαν, δεν δόθηκαν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματά τους κατά τη χθεσινή συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Όπως δήλωσε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, δεν προέκυψε κάτι θετικό από τη συζήτηση, κάλεσε τους αγρότες να παραμείνουν στα μπλόκα και προανήγγειλε κλιμάκωση του αγώνα.

Είπε επίσης ότι θα δοθεί μάχη για την καθιέρωση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι κατατέθηκε στους αγρότες ένας δεκάλογος παρεμβάσεων θεσμικού χαρακτήρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Η κ. Παπανάτσιου είπε πως ό,τι ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν αλλάζει. Πρόσθεσε επίσης ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό και για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

 

Δήλωση Αποστόλου

Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντηση, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Έγινε μια συζήτηση ζωηρή αλλά και ουσιαστική στα θέματα που αφορούσαν κυρίως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις πληρωμές.

Η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης».

Επίσης ο υπουργός δημοσιοποίησε 10 παρεμβάσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν για να στηριχθούν οι αγρότες. Αυτές είναι:

- Στη φυτική παραγωγή όπου το κόστος ενέργειας αγγίζει το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Με το πρόγραμμα «net metering», οι αγρότες μπαίνουν στην αυτοπαραγωγή ενέργειας, δηλαδή να μπορεί να εγκαταστήσει ένα φ/β σύστημα και η ενέργεια που θα παράγει να συμψηφίζεται με αυτήν της κατανάλωσης. Το συγκεκριμένο μέτρο θα προκηρυχθεί άμεσα και θα ενταχθεί σε σχέδια βελτίωσης, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις συμπράξεις.

- Στην κτηνοτροφία, το κόστος ζωοτροφών ανέρχεται στο 75% του κόστους παραγωγής. Ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται τρία βασικά ζητήματα, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους.

- Δημιουργήθηκε η κάρτα του αγρότη με χαμηλό επιτόκιο, για την παροχή ρευστότητας στο χώρο, που βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το τραπεζικό σύστημα. Η εφαρμογή της θα αρχίσει μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Εξασφαλίστηκε χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης για την κάλυψη αναγκών τους που σχετίζονται με την αγροτική τους εκμετάλλευση.

- Εργόσημο για τους μετανάστες εργάτες γης. Πρόκειται για μια καινοτομία στον ασφαλιστικό χώρο, αλλά και μια ανθρώπινη υποχρέωση προς τους οικονομικούς μετανάστες. Η δαπάνη θα υπολογίζεται στο κόστος των εισροών και θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα του αγρότη.

- Θεσπίστηκε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις. Ο συνεργατισμός θα είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία μείωσης του κόστους παραγωγής. Δίνεται άμεσα στη δημοσιότητα η Υ.Α. για τις ομάδες παραγωγών.

- Δε θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε χρόνους πέραν των 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Νομοθετείται η υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανάλογη ρύθμιση επεξεργάζεται το Υπουργείο για τα προϊόντα κρέατος, για τα οποία η επισήμανση προέλευσης, παρότι υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση, δεν φτάνει μέχρι τον καταναλωτή.

- Σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, έχουν ήδη αυξηθεί οι τελωνειακοί έλεγχοι και μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα έχουν εγκατασταθεί σε 4 πύλες εισόδου της χώρας, εγκαταστάσεις σκαναρίσματος των αγροτικών προϊόντων που θα μπαίνουν στην Ελλάδα.

 

Να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία

- Τα πρώτα στοιχεία καταγραφής της αγροτικής περιουσίας του δημοσίου δείχνουν ότι έχει κυριότητα σε περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων. Η καταγραφή των κτιριακών εγκαταστάσεων (και του εξοπλισμού τους) που έχουν σχέση με την παραγωγική αγροτική δραστηριότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών, πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν.

Στόχος είναι η συγκεκριμένη περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

- Επιστροφή του γεωτεχνικού εφαρμογών στο χωράφι και στο στάβλο. Στόχος είναι όχι μόνο η προσφορά δωρεάν συμβουλών, που σήμερα γίνονται από τους προμηθευτές των εφοδίων τους, με ό,τι αυτό συμβαίνει, αλλά και η προώθηση αειφόρων και καινοτόμων δράσεων. Θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 δομές σε όλη τη χώρα και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

 

«Σπορά» Λέσβου:

Κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο

 

Η «Σπορά», η αγροτοσυνδικαλιστική κίνηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, καλεί τον αγροτικό κόσμο της Λέσβου να συνεχίσει και να εντείνει τις κινητοποιήσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες και αγρότισσες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου στη Λάρσο, στις 11.30 το πρωί.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top