FOLLOW US

Αγρότες

  • Σωρεία προβλημάτων δημιουργεί στους αγρότες η ανάρτηση των δασικών χαρτών
Χάνονται οι επιδοτήσεις 1,5 εκατ. στρεμμάτων

Τεράστια προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας προκαλούν οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αυτές τις μέρες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο 1,5 εκατομμύρια στρέμματα γης κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγροτικών επιδοτήσεων, επειδή οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες τα χαρακτηρίζουν ως δασικές εκτάσεις.

Τεράστια προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας προκαλούν οι δασικοί χάρτες που αναρτώνται αυτές τις μέρες. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε πανελλαδικό επίπεδο 1,5 εκατομμύρια στρέμματα γης κινδυνεύουν να τεθούν εκτός αγροτικών επιδοτήσεων, επειδή οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες τα χαρακτηρίζουν ως δασικές εκτάσεις.

Αυτοί που πλήττονται είναι κατά κύριο λόγο οι κτηνοτρόφοι, διότι συνήθως τα βοσκοτόπια είναι που χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις. Επίσης, εκτός επιδοτήσεων κινδυνεύουν να μείνουν και πολλές εκτάσεις με δενδρώδεις καλλιέργειες, μιας και συχνά τα όρια μεταξύ των δασικών εκτάσεων και των εκτάσεων των δενδρωδών καλλιεργειών είναι ασαφή, διότι πολλά κτήματα μένουν για χρόνια ακαλλιέργητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δημιουργούνται προβλήματα και σε εκτάσεις με αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά κ.λπ.).

Στην περίπτωση της Λέσβου, οι δασικοί χάρτες θα αναρτηθούν στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. Ο μεγάλος αριθμός ειδικών καθεστώτων επιδότησης που υπάρχουν στη Λέσβο (βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, εξισωτική αποζημίωση κ.λπ.), σε συνδυασμό με το ότι με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες είτε ως βοσκότοποι είτε ως καλλιεργήσιμη γη επί δεκαετίες, αναμένεται να οδηγήσουν σε σωρεία προβλημάτων.

 

Καρκινοβατεί η διαδικασία

Για τη σύνταξη δασικών χαρτών της χώρας γίνεται φωτοερμηνεία δορυφορικών φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών. Μάλιστα, λαμβάνονται υπόψη αεροφωτογραφίες όχι μόνο πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες, μέχρι και του 1950.

Σε χώρες με οργανωμένα κτηματολόγια, τέτοιου τύπου προβλήματα έχουν λυθεί πριν από πολλές δεκαετίες. Στη χώρα μας η σύνταξη του κτηματολογίου είναι μια διαδικασία που καρκινοβατεί εδώ και δύο δεκαετίες. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δασικοί χάρτες, επιχειρείται να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελεί μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί ως το 2020. Μόνο που διαδικασίες εξπρές σε τέτοια ζητήματα οδηγούν σε σειρά λαθών - προβλημάτων, των οποίων η διόρθωση θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες δαπάνες τούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Το πρόβλημα, συνεπώς, δεν είναι η σύνταξη των δασικών χαρτών, αλλά η ακολουθούμενη διαδικασία. Διότι πολύ φοβόμαστε ότι κινδυνεύει να μετατρέψει ένα χρήσιμο εργαλείο σε ένα νέο πρόβλημα για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και φυσικά για τον αγροτικό κόσμο.

 

Τεράστιο πλήγμα

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν σειρά ζητημάτων που σηκώνουν πολλή συζήτηση. Για παράδειγμα, πόση ευκρίνεια μπορούν να έχουν αεροφωτογραφίες του 1950, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Η εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας από τη σύνταξη του κτηματολογίου, του ελαιοκομικού και αμπελουργικού μητρώου, δείχνουν ότι οι σύγχρονες αεροφωτογραφίες δεν βοήθησαν να γίνει σωστή δουλειά. Συνεπώς, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι θα γίνει και με τους δασικούς χάρτες.

Στην περίπτωση της Λέσβου, υπάρχει κι ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, οι τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης που τις προηγούμενες δεκαετίες εγκαταλείφτηκαν και στο πέρασμα του χρόνου διασώθηκε μέρος τους. Πρόκειται για πάνω από 300.000 στρέμματα. Σήμερα οι εκτάσεις αυτές από αέρος φαίνονται να είναι δάση. Όμως, η επίγεια παρατήρηση αυτών των εκτάσεων δείχνει ότι υπάρχουν σέτια και σε πολλές περιπτώσεις μισοκατεστραμμένες ελιές. Αν στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος αυτή η γη χαρακτηριστεί οριστικά δάσος ή δασική έκταση, η αγροτική οικονομία του νησιού θα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top