FOLLOW US

Αγρότες

  • Αναμένοντας τις ερμηνευτικές εγκυκλίους για το ασφαλιστικό και φορολογικό καθεστώς
Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι μικροί παραγωγοί

Τον περασμένο Μάιο, το «Ε» με κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο του αποκάλυψε ότι θεσπίστηκε διάταξη που προβλέπει πως όλοι οι συνταξιούχοι που ταυτόχρονα λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα κινδυνεύουν να χάσουν τα δύο τρίτα των συντάξεων που λαμβάνουν.

Τον περασμένο Μάιο, το «Ε» με κεντρικό πρωτοσέλιδο άρθρο του αποκάλυψε ότι θεσπίστηκε διάταξη που προβλέπει πως όλοι οι συνταξιούχοι που ταυτόχρονα λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και δηλώνουν αγροτικό εισόδημα κινδυνεύουν να χάσουν τα δύο τρίτα των συντάξεων που λαμβάνουν.

Κι αυτό ισχύει είτε οι παραγωγοί αυτοί είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, είτε τηρούν λογιστικά βιβλία (κατά κύριο επάγγελμα αγρότες). Μετά την ψήφιση του νόμου και αφού τέθηκαν πολλά ερωτήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δόθηκε προφορικά η διευκρίνιση πως η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει μόνο για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή για όσους βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 20 Μαΐου του 2016.

Ωστόσο, σε διοικητικό επίπεδο το ζήτημα αυτό ως σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί. Αυτό σημαίνει πως μέχρι σήμερα ισχύει αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των συνταξιούχων παραγωγών προ της 20ής του Μάη του 2016 με αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 20 Μαΐου του ίδιου έτους. Η ερμηνευτική εγκύκλιος που θα διευκρινίζει τι θα ισχύσει θα πρέπει να εκδοθεί πριν από τις 30 Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε έχουν προθεσμία οι συνταξιούχοι να ζητήσουν να διαγραφούν από την κατηγορία των επιτηδευματιών-αγροτών ειδικού ή μη ειδικού καθεστώτος.

 

Ριζικές αλλαγές στον αγροτικό πληθυσμό

Πέρα από την προφανή διοικητική διάσταση που έχει το ζήτημα, έχει και μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Αν οι συνταξιούχοι αγρότες (παλιοί και νέοι) ενταχθούν στη διάταξη που τους κόβει τα δύο τρίτα της σύνταξής τους, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να προχωρήσουν στη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επιδότησης και την πώληση ή ενοικίαση των χωραφιών τους. Έτσι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει μια ριζική και βίαιη, εν πολλοίς, ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Αν το μέτρο ισχύσει μόνο για τους νέους συνταξιούχους, τότε η διαδικασία ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού της χώρας θα γίνει με πιο αργά βήματα.

Εκτός από το παραπάνω ζήτημα, πρέπει να διευκρινιστούν κι άλλα θέματα που αφορούν το καθεστώς φορολόγησης και ασφάλισης των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης δήλωσε στο «Ε» ότι αναμένει να εκδοθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα ξεκαθαρίζουν τα ζητήματα που είναι ανοιχτά: α) ασφάλιση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που είναι μισθωτοί, β) ασφάλιση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών που είναι αυτοαπασχολούμενοι και γ) φορολόγηση μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

 

Φορολόγηση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Η φορολόγηση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, θα έχει ως εξής: Τα αγροτικά εισοδήματα που αποκομίζονται από αγροτικές δραστηριότητες θα προστίθενται σε εκείνα που θα προέρχονται από τις άλλες δραστηριότητες και θα φορολογούνται με ενιαίο τρόπο. Δηλαδή παύει η αυτόνομη φορολόγηση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές. Επίσης, για τους μισθωτούς που ταυτόχρονα έχουν αγροτικά εισοδήματα ισχύει το αφορολόγητο μόνο για τα μη αγροτικά εισοδήματά τους. Για τα αγροτικά εισοδήματά τους δεν υπάρχει αφορολόγητο. Για όσους είναι επιτηδευματίες και ταυτόχρονα έχουν αγροτικά εισοδήματα δεν αλλάζει τίποτα, διότι γι’ αυτούς εδώ και χρόνια δεν υπάρχει αφορολόγητο εισόδημα.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλιση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν ότι εκείνο που θα ισχύει είναι ότι οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές με βάση το αγροτικό εισόδημα που θα δηλώσουν. Π.χ. ένας δημόσιος υπάλληλος που λαμβάνει εισόδημα 20.000 ευρώ το χρόνο από μισθωτές υπηρεσίες και 6.000 ευρώ εισόδημα από την πώληση αγροτικών προϊόντων, από τα αγροτικά εισοδήματα αφαιρούνται οι δαπάνες και μένει το καθαρό αγροτικό εισόδημα 3.000 ευρώ. Επί των 3.000 ευρώ θα πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 21,2% (636 ευρώ). Το καθαρό αγροτικό εισόδημα που μένει θα φορολογηθεί με το συντελεστή που προβλέπεται, όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Από τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που αναμένεται να εκδοθούν θα διευκρινιστεί με ποια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόσθετα ασφάλιστρα. Επίσης, πρέπει να διευκρινιστεί ποια θα είναι τα δικαιώματα που θα έχουν από τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν.

 

Ανακατατάξεις στην αγροτική οικονομία της Λέσβου

Ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν οι εγκύκλιοι, που αναμένεται να εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, θα δούμε μικρότερης ή μεγαλύτερης έκτασης ανακατατάξεις στον αγροτικό πληθυσμό της Λέσβου. Θυμίζουμε ότι αυτήν τη στιγμή στο νησί υπάρχουν πάνω από 15.000 δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων. Η πλειοψηφία τους είναι μικροί ελαιοπαραγωγοί που ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Μεγάλο μέρος απ’ αυτούς αναμένεται να επιλέξει τη διαγραφή του από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, ώστε να αποφύγει τα φορολογικά, ασφαλιστικά κ.λπ. βάρη, διότι σε πολλές περιπτώσεις το εισόδημα που δίνουν οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι μικρότερο ή ίσο με το άθροισμα των δαπανών για την καλλιέργεια, τους φόρους, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα λοιπά βάρη.

 

Οι επιλογές που υπάρχουν

Πού οδηγούν οι εξελίξεις; Τρεις είναι οι επιλογές που έχουν οι μικροί παραγωγοί α) Να συνεχίσουν την καλλιέργεια των εκτάσεών τους χωρίς να κάνουν καμία φορολογική δήλωση και χωρίς να κόβουν παραστατικά στοιχεία, β) Να μεταβιβάσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα τις καλλιέργειες ώστε να αποφύγουν τα πρόσθετα βάρη που συνεπάγεται η ένταξή τους στο καθεστώς τού μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, γ) Να δημιουργήσουν κοινοπρακτικά νομικά σχήματα (π.χ. συνεταιρισμούς) με νέους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στα οποία οι μέχρι σήμερα μικροί παραγωγοί θα είναι μέλη. Έτσι, θα αποφύγουν τις πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές. Επίσης, η φορολόγησή τους θα είναι πολύ μικρότερη. Τέλος, η δημιουργία τέτοιων σχημάτων θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας για πολλές απ’ τις σημερινές μικρές εκμεταλλεύσεις κι ίσως να γίνουν βιώσιμες.

Άλλη «λύση» για τους μικρούς παραγωγούς θα μπορούσε να είναι η εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεών τους. Φοβόμαστε ότι πολλοί θα είναι αυτοί που θα κάνουν αυτήν την επιλογή, επειδή δεν έχουν ενημέρωση για τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « «Δηλώστε άμεσα τις ζημιές» Παράταση »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top