FOLLOW US

Αγρότες

  • Η Περιφέρεια απάντησε στις αιχμές Πάλλη
«Κόντρα» για την καραντίνα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χθες, με ανακοίνωση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια απαντά στο θέμα της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό, που τον τελευταίο καιρό έχει αναδείξει τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνεχίζεται.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χθες, με ανακοίνωση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια απαντά στο θέμα της καραντίνας για τον καταρροϊκό πυρετό, που τον τελευταίο καιρό έχει αναδείξει τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνεχίζεται.

Κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Πάλλης είπε όσα έχει υποστηρίξει τους προηγούμενους έξι μήνες η Ν.Ε. του κόμματος διά του αρμόδιου συντονιστή του αγροτικού τμήματος Στρατή Νικολάου, δηλαδή ότι δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για άρση της καραντίνας από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής και κατά συνέπεια όλη η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Στο θέμα επικεντρώθηκε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέα της Λέσβου» από την προχθεσινή συνέντευξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι ενώ δόθηκε μια απάντηση, με ανακοίνωση μάλιστα του γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, για το ζήτημα της καραντίνας, η Περιφερειακή Αρχή ως χθες απέφευγε να απαντήσει στο άλλο ζήτημα, αυτό της τουριστικής προβολής των νησιών μας που πλήττονται από το προσφυγικό, όπου η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ήταν πολύ πιο σαφής και συγκεκριμένη. Ίσως να πρόκειται για στοχευμένη επιλογή η όλη αντιπαράθεση να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους.

 

Η απάντηση της Περιφέρειας

Πάντως το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας στην απάντησή του για το ζήτημα της καραντίνας σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Σε συνάντηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αδαμίδη με το γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θωμά Αλεξανδρόπουλο, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 29/12/2016, εξετάστηκαν οι διαδικασίες άρσης της καραντίνας, η οποία ισχύει από το 2008. Ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ διαβεβαίωσε τον αντιπεριφερειάρχη ότι ο σχετικός φάκελος θα υποβληθεί και θα υποστηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Στη διάρκεια της συνάντησης δεν υπήρξε καμία αναφορά σε ενδεχόμενη παράταση 1,5 χρόνου στην καραντίνα, όπως φέρεται στο δημοσίευμα ότι αναφέρει ο βουλευτής κ. Πάλλης.
  • Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζει το εξαιρετικά σημαντικό αυτό πρόβλημα με τη δέουσα προσοχή και ευθύνη, άλλωστε το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου στη Λέσβο, προκειμένου να εξευρεθεί η βέλτιστη λύση και να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.

 

Μένουν ανοιχτά ζητήματα

Η παραπάνω απάντηση αφήνει πολλά ανοιχτά ζητήματα. Ή ορθότερα αφήνει ακάλυπτη τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν έχει εφαρμόσει έγκαιρα πρόγραμμα αιμοληψιών σε βοοειδή ώστε να υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη μη ύπαρξη της νόσου στο νησί.

Επίσης, στην απάντηση δεν γίνεται καμία αναφορά στην αναφορά του κ. Πάλλη για το ότι τα ζώντα ζώα που έφευγαν από το νησί χρησιμοποιούνται για ελληνοποιήσεις σφαγίων που έρχονταν στην Ελλάδα από άλλες βαλκανικές χώρες. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Πάλλης άφησε να εννοηθεί ότι είναι πιθανή η εμπλοκή στελεχών της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας σε κύκλωμα ελληνοποιήσεων. Ή στην καλύτερη περίπτωση η διατήρηση της καραντίνας χρησιμοποιούνταν από τέτοια κυκλώματα εν αγνοία της Υπηρεσίας.

Φυσικά, αν κανείς καταλογίζει ευθύνες στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που επί χρόνια παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να κάνει τίποτα. Το θέμα έχει πάρει τους τελευταίους μήνες αρκετή δημοσιότητα με εκατέρωθεν βολές και πολλά υπονοούμενα και παρασκηνιακές συζητήσεις, χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ευθύνες πέρα από διαπιστώσεις. Φαίνεται και από τις τελευταίες αντιπαραθέσεις ότι η υπόθεση θα κρατείται «ζεστή», αν και το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί με τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δεδομένου ότι «πρωταγωνιστές» και κατά κάποιο τρόπο... αντίδικοι είναι η Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο, που έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι να βάλουν τέλος σ’ αυτήν την ιστορία!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top