FOLLOW US

Αγρότες

  • Ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -και του Γ. Πάλλη- για το ΟΣΔΕ
Σπάει στεγανά η κυβέρνηση ή θολώνει τα νερά;

Λίγα 24ώρα πριν φύγει ο χρόνος, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Πάλλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και θέτουν θέμα λειτουργίας του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ερωτήσεις κατατίθενται μετά από σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, είναι πολύ σπάνιο δε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία.

Λίγα 24ώρα πριν φύγει ο χρόνος, 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Πάλλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή και θέτουν θέμα λειτουργίας του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ερωτήσεις κατατίθενται μετά από σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, είναι πολύ σπάνιο δε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία.

Αν μια τέτοιου τύπου ερώτηση κατατεθεί χωρίς να τη γνωρίζει ο υπουργός, σημαίνει ότι ο ίδιος οδεύει προς έξοδο από την κυβέρνηση. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τίθεται θέμα παραμονής του κ. Αποστόλου στην ηγεσία του Υπουργείου. Έτσι τίθεται το ερώτημα αν η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να σπάσει στεγανά στη διαχείριση του ΟΣΔΕ ή απλώς προώθησε την ερώτηση στη Βουλή για να θολώσει τα νερά.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δείξει ότι δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρήξεις, παρότι γνώριζε ότι στο ΟΣΔΕ υπάρχουν στεγανά που δίνουν μεγάλα κέρδη σε ορισμένους «αγροτοπατέρες» εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, γνωρίζει ότι τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα στεγανά κατά τη διάρκεια του 2015 είχαν στήσει πολλές παγίδες στην ηγεσία του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τη χρονιά που φεύγει με τις αλλαγές που έγιναν στην ηγεσία του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ φαίνεται ότι επιτεύχθηκε καλύτερος έλεγχος της κατάστασης. Ωστόσο, ο έλεγχος του ΟΣΔΕ δεν έχει περάσει στα χέρια του Υπουργείου.

 

Η ρήξη θα οδηγούσε σε καθυστερήσεις

Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ρήξεις στηριζόταν (ως σήμερα) στην εκτίμηση πως αυτή η επιλογή θα οδηγούσε σε μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων, στοιχείο ικανό να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή μεταξύ των αγροτών. Η επιλογή να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα για να πάρει η κυβέρνηση τον έλεγχο του ΟΣΔΕ είχε αποκλειστεί από την αρχή, παρότι αυτή η απόφαση θα μπορούσε να βασιστεί στην ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος.

Οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης για το 2017 πρέπει να ξεκινήσουν να κατατίθενται στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός. Μόνο αν η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα νέο ΟΣΔΕ θα πρέπει να αναμένεται μια ρήξη. Το πιθανότερο είναι ότι η ερώτηση αποτελεί μια προσπάθεια να φανεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον για τον αγροτικό χώρο στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

 

Και εσωκομματικές πιέσεις

Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εκτός όλων των άλλων απηχεί μια προσπάθεια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να πιέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων που θα δείχνουν στον αγροτικό κόσμο ότι έστω και με λελογισμένο τρόπο γίνονται ενέργειες για να σπάσουν τα στεγανά. Φαίνεται ότι στην κατεύθυνση αυτήν συνηγορεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση. Διαρροές από το Υπουργείο κάνουν σαφές πως είναι πολιτική επιλογή να πάρει τον πλήρη έλεγχο του ΟΣΔΕ στα χέρια του ή έστω να ξαναμοιράσει τον έλεγχο του ΟΣΔΕ. Έτσι γίνεται λόγος για τερματισμό της σύμβασης που θέλει τη «Gaia Επιχειρείν» να έχει τον κεντρικό έλεγχο του συστήματος επί σειρά ετών. Το ρόλο αυτόν είτε θα τον αναλάβει νέα υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε θα μοιραστεί σε περισσότερες εταιρείες, γίνεται δε λόγος για τρία σχήματα που διεκδικούν να παίξουν ρόλο στη νέα εποχή.

Ο τρόπος που κινείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και το κείμενο της ερώτησης των 49 βουλευτών κάνουν πολλούς να πιστεύουν πως ούτε αυτήν τη φορά θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του ΟΣΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είναι γενικόλογη, αόριστη και αποφεύγει να θίξει σημαντικές πτυχές από τις παθογένειες του συστήματος. Μόνο όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μπορούν να καταλάβουν σε τι αναφέρεται η ερώτηση. Μάλιστα είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη που περισσότερο μοιάζει με προειδοποιητική βολή παρά με ευθύ πλήγμα κατά του υποτιθέμενου αντιπάλου.

 

Η ερώτηση

 

Την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, υπογράφει και ο βουλευτής Λέσβου του κόμματος Γιώργος Πάλλης. Αρχικά στην ερώτηση τίθενται θέματα που σχετίζονται με τους φορείς Α΄ και Β΄, δηλαδή με τις ιδιωτικές εταιρείες, τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών που εξυπηρετούν τους αγρότες για την κατάθεση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης. Στη συνέχεια, με την ερώτηση τίθενται θέματα που σχετίζονται με την ευθύνη που έχουν έναντι των αγροτών και του ΟΠΕΚΕΠΕ οι φορείς Α΄ και Β΄ κατά την κατάρτιση των αιτήσεων των παραγωγών.

«Επειδή πολλοί αγρότες δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, καταφεύγουν στους φορείς έναντι αμοιβής ώστε να βοηθηθούν. Παρά ταύτα, λόγω του φόρτου εργασίας ή της τυχόν αμέλειας των φορέων, ο έλεγχος των δηλωθέντων δεν γίνεται εξονυχιστικά, με αποτέλεσμα να χρεώνονται οι γεωργοί ποινές για σφάλματα υπαιτιότητας των φορέων, οι οποίες μάλιστα ποινές διαπιστώνονται εκ των υστέρων, με την πληρωμή.

Πολλές φορές, για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της λανθασμένης ψηφιοποίησης από τις Πύλες στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός αγροτών να χάσουν τους Τίτλους Οριστικών Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης λόγω του ότι κατά τη διάρκεια υποβολής της αίτησης η ψηφιοποιημένη απεικόνιση των αγροτεμαχίων τους δεν συνέπιπτε με τους ηλεκτρονικούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το γεγονός αυτό δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, καθώς οι ηλεκτρονικοί αυτοί χάρτες αποτέλεσαν τη βάση πάνω στην οποία υπολογίστηκαν τα νέα δικαιώματα, αλλά η απεικόνιση αυτή δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Αντίθετα από ό,τι συνέβη στην πραγματικότητα, ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των χαρτογραφημένων περιοχών θα έπρεπε να πραγματοποιείται με αυστηρά κριτήρια για να αποφευχθούν τα λάθη και να μη σημειωθούν αδικίες σε βάρος των αγροτών», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ερώτηση.

Τα ζητήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό είναι:

- Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου της λειτουργίας των Πιστοποιημένων Φορέων Α΄ και Β΄ Βαθμού;

- Πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των γεωργών έναντι των λαθών στο Ανανεωμένο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων, ώστε να μη δηλώνονται οι εκτάσεις τους σε λάθος ψηφιοποιημένες θέσεις;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την απλοποίηση των διαδικασιών για την κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης;

- Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί έως τώρα για τη διόρθωση διαπιστωμένων παραλείψεων των Πυλών;

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε οι ποινές να κατανέμονται στους Φορείς και όχι στους γεωργούς, σε περίπτωση που υπάρχει υπαιτιότητα των πρώτων;»

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top