FOLLOW US

Αγρότες

  • Χωρίς καθορισμένη τιμή παίρνουν το προϊόν τα τυροκομεία
Πιέσεις και παζάρια για το γάλα

Με το ξεκίνημα της σφαγής αρνιών ξεκινάει εκ των πραγμάτων, η γαλακτοπαραγωγική περίοδος στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν ξεκινήσει να παραδίδουν το γάλα στα τυροκομεία του νησιού, όπως και στα τυροκομεία εκτός Λέσβου που απορροφούν γάλα του νησιού μας.

 

Με το ξεκίνημα της σφαγής αρνιών ξεκινάει εκ των πραγμάτων, η γαλακτοπαραγωγική περίοδος στη Λέσβο. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι ήδη έχουν ξεκινήσει να παραδίδουν το γάλα στα τυροκομεία του νησιού, όπως και στα τυροκομεία εκτός Λέσβου που απορροφούν γάλα του νησιού μας.

Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου εξακολουθεί να παραδίδει το γάλα των μελών του στον όμιλο «Κολιός», καθώς η συνεργασία των δύο πλευρών συνεχίζεται κανονικά, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι φήμες που θέλουν την τυροκομική επιχείρηση της βόρειας Ελλάδας να μείωσε τις ποσότητες γάλακτος που απορροφά, είναι αβάσιμες, όπως δήλωσε στο «Ε» ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Μανώλης Κωνσταντιδέλλης. Οι συνεταιρισμοί Πέτρας και Στύψης συνεχίζουν να παραδίδουν το γάλα τους στην τυροκομική επιχείρηση του Βόλου με την οποία συνεργάζονται από πέρυσι.

Παρόλα αυτά οι τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις δεν δείχνουν να ανησυχούν κι αυτό γιατί συνεχίζουν να βρίσκουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων τους. Επιπρόσθετα, ο κύριος όγκος του γάλακτος που παράγεται στο νησί, απορροφάται από ένα μικρό αριθμό τυροκομικών επιχειρήσεων, που είναι πολύ εύκολο να έρθουν σε συνεννόηση ώστε να αποφύγουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Επίσης η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε κάμψη την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων στην ελληνική αγορά. Κατά συνέπεια οι τυροκομικές επιχειρήσεις εύκολα μπορούν να προχωρήσουν στη μείωση των πωλήσεων τους προς τις ελληνικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου.

Οι εξαγωγές των τοπικών επιχειρήσεων παρότι ακολουθούν ανοδική πορεία, δεν έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογούν αυξημένη ζήτηση γάλακτος.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα για τις τυροκομικές επιχειρήσεις της Λέσβου είναι τα «φέσια» από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, το τελευταίο διάστημα, προστέθηκε το ενδιαφέρον της «Gaia Επιχειρείν», η οποία ακούγεται ότι θέλει να μπει στην αγορά γάλακτος της Λέσβου σε συνεργασία με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς του νησιού. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, λέγεται ότι η δραστηριοποίηση του παραπάνω σχήματος στην αγορά του γάλακτος, θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top