FOLLOW US

Αγρότες

  • Οι έμποροι ελαιολάδου απαντούν στο «Ε»
Κι όμως οι τιμές του λαδιού ανεβαίνουν

Χθες το απόγευμα χονδρέμπορος ελαιολάδου της Μυτιλήνης με πολύχρονη παρουσία στην αγορά επικοινώνησε μαζί μας για να μεταφέρει τις θέσεις των εμπόρων και μεσιτών ελαιολάδου που δραστηριοποιούνται στο νησί για το ζήτημα των τιμών. Ο ίδιος μάς ζήτησε να μην αναφέρουμε το όνομά του. Μας είπε ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών, παραδοτέο στην Ιταλία, είναι 3,65 ευρώ (χθεσινή τιμή), η τιμή του άσσου είναι 3,30 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του εναμισάρι είναι 3,22 ευρώ ανά κιλό.

 

Χθες το απόγευμα χονδρέμπορος ελαιολάδου της Μυτιλήνης με πολύχρονη παρουσία στην αγορά επικοινώνησε μαζί μας για να μεταφέρει τις θέσεις των εμπόρων και μεσιτών ελαιολάδου που δραστηριοποιούνται στο νησί για το ζήτημα των τιμών. Ο ίδιος μάς ζήτησε να μην αναφέρουμε το όνομά του. Μας είπε ότι η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου 0,3 βαθμών, παραδοτέο στην Ιταλία, είναι 3,65 ευρώ (χθεσινή τιμή), η τιμή του άσσου είναι 3,30 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του εναμισάρι είναι 3,22 ευρώ ανά κιλό.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι, αν από την τιμή των 3,65 ευρώ αφαιρεθούν το κόστος μεταφοράς και η προμήθεια που παίρνει ο Ιταλός μεσίτης που αγοράζει το λάδι για λογαριασμό των ιταλικών τυποποιητικών επιχειρήσεων, τότε η τιμή πέφτει στα 3,45 ευρώ το κιλό. Με δεδομένο ότι η τιμή παραγωγού στη Λέσβο είναι 3,20 ευρώ ανά κιλό, μένει ένα μικτό περιθώριο κέρδους 20 λεπτών, από το οποίο ένα μέρος πάει στα ελαιοτριβεία και το υπόλοιπο μένει στον τοπικό έμπορο. Κι αν από το περιθώριο κέρδους του εμπόρου αφαιρεθεί ο φόρος εισοδήματος και η ασφάλιση που θα πληρώσει, τότε το καθαρό του κέρδος δεν είναι μεγαλύτερο από μερικά λεπτά του ευρώ.

 

Έχουν δύο τιμές

Ο συνομιλητής μας, αναφερόμενος στην τιμή των 5,5 ευρώ ανά κιλό που απολαμβάνει ο Ιταλός παραγωγός, υποστηρίζει πως οι Ιταλοί παραδοσιακά έχουν δύο τιμές, μια για τα ιταλικά ελαιόλαδα και μια για τα εισαγόμενα ελαιόλαδα. Κι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες έμποροι ελαιολάδου. Το τελικό συμπέρασμα των όσων μας είπε είναι πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια από την πλευρά των ελαιοτριβέων και των εμπόρων ελαιολάδου της Λέσβου.

Την ώρα που ακούγαμε τα επιχειρήματα του Λέσβιου έμπορου ελαιολάδου, διαβάσαμε στην ιστοσελίδα «Sitia FΜ» ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου πούλησε 30 τόνους ελαιολάδου οξύτητας 0,4 βαθμών προς 3,92 ευρώ το κιλό με διαγωνισμό. Η αγοραπωλησία έγινε στις 12 Δεκεμβρίου και στη δημοπρασία εμφανίστηκαν πέντε έμποροι.

Ρωτήσαμε το συνομιλητή μας έμπορο ελαιολάδου πώς δικαιολογεί ότι οι τιμές παραγωγού στην Κρήτη ξεκινούν από 3,50 ευρώ και αυξάνονται στα 3,70 ευρώ ανά κιλό. Το ίδιο συμβαίνει και στην Πελοπόννησο. Η απάντηση που λάβαμε ήταν να μη συγκρίνουμε τη Λέσβο με την Πελοπόννησο, παρά μόνο με την Κρήτη.

Κατά την άποψή μας, το επιχείρημα αυτό είναι αβάσιμο. Όμως ακόμη κι αν το δεχτούμε, πάλι δεν δικαιολογείται πώς γίνεται οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί να απολαμβάνουν 0,30 ευρώ υψηλότερες τιμές απ’ αυτές που απολαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου. Επίσης, τονίσαμε στο συνομιλητή ότι το ρεπορτάζ του «Ε» με τίτλο: «“Χρυσή” χρονιά για τους λαδέμπορους της Λέσβου» στηρίχθηκε σε απολύτως αξιόπιστες πηγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ και κατά συνέπεια είναι άμεσα ελέγξιμες από κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Ποιος τελικά κερδίζει

Μετά από τα παραπάνω, το ερώτημα που τίθεται είναι αν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους που υπάρχουν μεταξύ των τιμών παραγωγού στη Λέσβο και των τιμών παραγωγού στην Ιταλία τα καρπώνονται οι εγχώριοι έμποροι ή οι Ιταλοί. Εκείνο που εμείς υποστηρίξαμε στο ρεπορτάζ είναι πως το περιθώριο κέρδους για όλο το κύκλωμα εμπορίας του ελαιολάδου είναι αδικαιολόγητα μεγάλο. Κι αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το αν ο κύριος όγκος του κέρδους καταλήγει στις τσέπες των Ιταλών εμπόρων ή των εμπόρων που εδρεύουν στην Αθήνα ελάχιστα διαφοροποιεί τα πράγματα.

Η ουσία του ζητήματος είναι πως πολύ μεγάλο μέρος της αξίας του ελαιολάδου, αντί να φθάσει στην τσέπη του Λέσβιου παραγωγού, την καρπώνονται άλλοι. Η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη συνολικά για την οικονομία της Λέσβου. Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, επιμένουμε στην άποψη πως οι συνεταιρισμοί της Λέσβου οφείλουν να πουλάνε το λάδι τους μέσα από ανοιχτές δημοπρασίες. Από την πλευρά τους οι τοπικοί έμποροι ελαιολάδου οφείλουν να πετύχουν καλύτερες τιμές για να αυξήσουν το εισόδημα του παραγωγού και τα δικά τους κέρδη.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top