FOLLOW US

Αγρότες

 Κόντρα ΟΑΣ Λέσβου με Φλωρίδη

Ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση για το χαρακτήρα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Λέσβο προέκυψε στις αρχές του νέου χρόνου ανάμεσα στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (πρόσκειται στο ΚΚΕ) και τον μελετητή Γιάννη Φλωρίδη. Η αρχή έγινε με μια αναφορά του κ. Φλωρίδη σε δήλωση του ότι δεν υπάρχει αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Λέσβο. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που τον καταγορεί πως αποπροσανατολίζει τους αγρότες, το απόγευμα ήρθε η απάντηση του κ. Φλωρίδη.

Ιδεολογικού χαρακτήρα αντιπαράθεση για το χαρακτήρα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Λέσβο προέκυψε στις αρχές του νέου χρόνου ανάμεσα στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (πρόσκειται στο ΚΚΕ) και τον μελετητή Γιάννη Φλωρίδη. Η αρχή έγινε με μια αναφορά του κ. Φλωρίδη σε δήλωση του ότι δεν υπάρχει αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Λέσβο. Ακολούθησε η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που τον καταγορεί πως αποπροσανατολίζει τους αγρότες, το απόγευμα ήρθε η απάντηση του κ. Φλωρίδη. Όλη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:

«Στις 5-1-2016 στο δελτίο ειδήσεων της TV Μυτιλήνης, ο κ. Φλωρίδης σε δηλώσεις που έκανε σχετικά με την μή πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι στο νησί μας δεν υπάρχει αγροτικό κίνημα, ή αν υπάρχει δεν έχει σωστή στόχευση.

Θα θέλαμε να πούμε τα εξής: Στο νησί μας δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή 7 αγροτικοί σύλλογοι που ενώθηκαν κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας, όπου εκλογές για την ανάδειξη του ΔΣ έγιναν πρόσφατα.

Αγροτικό κίνημα υπήρχε στο νησί και θα υπάρχει όσο υπάρχουν πρωτοπόροι αγρότες που θα αγωνίζονται με βάση τα πραγματικά τους συμφέροντα, αντιπαλεύοντας τις πολιτικές  της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ που τα σμπαραλιάζουν και που έχει εκθειάσει πολλές φορές ο εν λόγω κύριος.

Για τον κ. Φλωρίδη, σωστή στόχευση θα είχε ένα κίνημα που δεν θα κατονόμαζε τις αιτίες που δημιουργούν και φορτώνουν προβλήματα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά, που δεν θα έβαζε στόχο να τις εξαλείψει, ένα κίνημα δηλαδή απόλυτα ευνουχισμένο και γι αυτό αναποτελεσματικό.

Προσπαθεί να πείσει τους αγρότες του νησιού μας να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Να μην στοχεύουν στην ρήξη με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων, που όλα αυτά τα χρόνια μόνο δεινά συσσωρεύουν πάνω από τα κεφάλια τους.

Η πάλη για το δίκιο μας απαιτεί πείσμα, αγώνες, ενότητα. Αυτή την ενότητα προσπαθεί να κτυπήσει με τις δηλώσεις του ο κ. Φλωρίδης.

Εμείς οι αγρότες δεν πρόκειται να του κάνουμε τη χάρη. Ενωμένοι παλεύουμε για μέτρα ανακούφισης του αγροτικού πληθυσμού – πάντα στο πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεων μας υπάρχουν τέτοια αιτήματα – χωρίς να χάνουμε τον στόχο μας. που δεν είναι άλλος από την δημιουργία των πολιτικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας στο νησί μας και στη πατρίδα μας. Μια τέτοια ανάπτυξη, που θα στερήσει τη δυνατότητα σε μεγαλοαγρότες και καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις να λυμαίνονται τον αγροτικό πλούτο, όπως γίνεται σήμερα, και θα εξασφαλίσει την ευημερία των αγροτών μας και φτηνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα διατροφικής αλυσίδας για όλο το λαό.»

Απάντηση  Γ. Φλωρίδη

«Με έκπληξη τις προηγούμενες ημέρες διάβασα ότι  η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου (ΟΑΣΛ) με ανακοίνωση που εξέδωσε στρέφεται εναντίον μου. Πρόκειται για μια ιστορική πρωτοτυπία ένα δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να απαντά σε δήλωση ενός μεμονωμένου ατόμου που δεν εκπροσωπεί κανένα πολιτικό ή συνδικαλιστικό φορέα.  Αφορμή για την ανακοίνωση της ΟΑΣΛ αποτέλεσε μια δήλωση μου στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό "Τηλεόραση Μυτιλήνης", το οποίο μου ζήτησε να σχολιάσω δύο ζητήματα,  την μη πληρωμή της προκαταβολής της  Εξισωτικής Αποζημίωσης του 2015 στους κτηνοτρόφους των νησιών του Αιγαίου και την μη πληρωμή της βιοκαλλιεργητών του νομού μας για το 2013, παρά τις σχετικές υποσχέσεις που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το λογικό θα ήταν η ΟΑΣΛ να επικρίνει αυτή την δυσμενή μεταχείριση του αγροτικού κόσμου της Λέσβου και των νησιών μας συνολικότερα. Αντί αυτού επικρίνει αυτόν που καταγγέλλει το γεγονός.

Πέραν αυτού η νεοσύστατη Ομοσπονδία επιλέγει με την ανακοίνωση της να μου δώσει ένα "μάθημα"  επαναστατικού αγροτικού συνδικαλισμού και κουνώντας το δάκτυλο μου υποδεικνύει ότι εκείνη κάνει αγροτικό συνδικαλισμό αποκαλύπτοντας τα αίτια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ενώ εγώ επικεντρώνομαι σε ήσσονος σημασίας προβλήματα.

Δεν έχω απολύτως καμία διάθεση να αντιδικήσω με την Ομοσπονδία, η οποία ελπίζω και εύχομαι, να γίνει ισχυρή και ικανή με τις κινητοποιήσεις της να πετύχει τους στόχους που η ίδια θέτει. Πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση είμαι βέβαιος ότι η Ομοσπονδία αναγνωρίζει πως ο αγροτικός κόσμος της Λέσβου αντιμετωπίζει πέραν όλων των άλλων και πολλά "ήσσονος" σημασίας προβλήματα (π.χ. μη καταβολή της εξισωτικής μόνο στα νησιά του Αιγαίου), που είναι άμεση ανάγκη να λυθούν για να επιβιώσει. Κι είτε θέλει να το καταλάβει, είτε δεν θέλει να το καταλάβει ουσιαστική συνδικαλιστική δράση για αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει στη Λέσβο.  Αυτό το πράγμα επισημάνθηκε στην δήλωση που έκανα στην Τηλεόραση Μυτιλήνης και είναι κοινός τόπος για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού. Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολλές και δεν υπάρχει λόγος να τις αναλύσουμε αυτή την στιγμή. Ελπίζω το έλλειμμα τούτο να γίνει αντιληπτό από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και να προσπαθήσει να το καλύψει. Κι είμαι διαθέσιμος να την βοηθήσω, με τις μικρές μου δυνάμεις, εφόσον το επιθυμεί». 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top