FOLLOW US

Αγρότες

  • Ο καύσωνας μας σώζει από τα χειρότερα, παραδέχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Δακοκτονία χαμένη στο δημοσιονομικό χάος

Πικρή γεύση σε κάθε ελαιοπαραγωγό άφησε η συζήτηση στη Βουλή για τη δακοκτονία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Νίκου Καραθανασόπουλου.

Πικρή γεύση σε κάθε ελαιοπαραγωγό άφησε η συζήτηση στη Βουλή για τη δακοκτονία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή τού Κ.Κ.Ε. Νίκου Καραθανασόπουλου.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας μας πληρώνουν κανονικά την εισφορά δακοκτονίας κάθε χρόνο, όμως οι προσλήψεις προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 50% το 2011 σε σχέση με το 2010 και άλλο 50% το 2012 σε σχέση με το 2011.

Η μη έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας έχει ως συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο η παραγωγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, διευκρίνισε πως δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Το μόνο που έκανε ήταν να την περιγράψει, δίνοντας μια εικόνα διάλυσης του προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αρχικά ανέφερε ότι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα πέρασε στις διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των περιφερειακών ενοτήτων και ο προϋπολογισμός του μεταφέρθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 15 Ιουνίου τού 2011, το Υπουργείο είχε καταθέσει αίτημα για πρόσληψη προσωπικού για τη δακοκτονία τού 2012, το ΑΣΕΠ γνωμοδότησε θετικά στις 30 Ιουνίου τού 2011για την πρόσληψη 3.666 ατόμων, όμως στις 20 Ιουνίου τού 2012 εκδόθηκε πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που ενέκρινε την πρόσληψη 1.500 ατόμων για το φετινό πρόγραμμα της δακοκτονίας όταν στο περσινό είχαν απασχοληθεί 2.200 άτομα.

Αλλού…
Και καθώς στη Λέσβο η δακοκτονία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, στην Κρήτη ολοκληρώνεται ο πρώτος ψεκασμός με τη χρήση περσινών αποθεμάτων εντομοκτόνων, ενώ το ίδιο γίνεται και στην Πελοπόννησο. Στη Λακωνία ο ψεκασμός ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου, ενώ και στο Νομό Λαρίσης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη ο πρώτο ψεκασμός.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλεστεί ως αιτιολογία την κρίση. Κι αυτό γιατί το πρόγραμμα της δακοκτονίας έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και η σωστή υλοποίησή του έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, γιατί προστατεύει και αναβαθμίζει την παραγωγή, άρα δημιουργεί μεγαλύτερα έσοδα. Κατά την άποψή του, η απαξίωση της δακοκτονίας έχει ως στόχο το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών.

Επίσης ζήτησε να γίνει επιστημονική, σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση και πλήρης καταπολέμηση του δάκου με την αναγκαία συχνότητα που χρειάζεται, γιατί διαφορετικά η καταστροφή της παραγωγής θα είναι βεβαία.

Ο κ. Χαρακόπουλος παραδέχθηκε πως φέτος δεν υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός στο ζήτημα της δακοκτονίας. Όμως θεωρεί ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλης έντασης και πως είναι σε ύφεση, εξ αιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών που περιορίζουν σημαντικά τη δραστηριότητα του δάκου. Δηλαδή ο καύσωνας μας σώζει από το δάκο.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ρίχνει τις ευθύνες για την καθυστέρηση έναρξης της δακοκτονίας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιώργος Φλώρος.

Χθες το απόγευμα, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συζητούσε το θέμα, ανέφερε τη χρονική εξέλιξη της υπόθεσης. Συγκεκριμένα μας είπε πως στις 19 Ιουνίου στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος της σύμβασης για τη δακοκτονία της Λέσβου. Σύμφωνα με το νόμο, η υπηρεσία όφειλε να στείλει την απάντησή της στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσα σε ένα μήνα. Στις 29 Ιουνίου εξετάστηκε η σύμβαση και έγιναν παρατηρήσεις επί αυτής.

Όμως οι παρατηρήσεις δε στάλθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έως την Παρασκευή 20 Ιουλίου το μεσημέρι. Προχθές Δευτέρα 23 Ιουλίου, έφυγαν για την Αθήνα οι αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας Δημήτρης Παναγιωτέλλης και Εύη Πίττικα, προκειμένου να δώσουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Από σήμερα 25 του μήνα αναμένεται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου εφόσον γίνουν δεκτές οι διευκρινίσεις αυτές.

Η σύμβαση για τη δακοκτονία της Λέσβου έχει προϋπολογισμό πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό περνάει από προσυμβατικό έλεγχο.

Στη Σάμο και τη Χίο η δακοκτονία προχωράει κανονικά και αναμένεται εντός της εβδομάδας να ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός. Η έναρξη της δακοκτονίας σε αυτά τα νησιά έγινε πριν από τρεις εβδομάδες. Όμως διακόπηκε προσωρινά κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου και όταν οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 8 μποφώρ. Η έγκαιρη έναρξη της δακοκτονίας στη Χίο και τη Σάμο οφείλεται στο ότι οι συμβάσεις που υπογράφηκαν με τους εκεί εργολάβους, είχαν προϋπολογισμό κάτω των 500.000 ευρώ και γι’ αυτό δεν απαιτούνταν προσυμβατικός έλεγχος.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top