FOLLOW US

Αγρότες

  • Υποσχέσεις για μείωση του πληθυσμού χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων
Νέα μέθοδος καταπολέμησης του δάκου

H καταπολέμηση του δάκου ήταν και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα για τους επιστήμονες. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να περιορίσουν τη δράση του εντόμου, αλλά δεν μπορούν να την σταματήσουν. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους καταπολέμησής του.

H καταπολέμηση του δάκου ήταν και παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα για τους επιστήμονες. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να περιορίσουν τη δράση του εντόμου, αλλά δεν μπορούν να την σταματήσουν. Έτσι οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους καταπολέμησής του. Συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην τροποποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας του εντόμου με τέτοιο τρόπο ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός του. Συνήθως αυτές οι μέθοδοι εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε εργαστηριακούς χώρους ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Ωστόσο δεν έχει μελετηθεί, μέχρι τώρα, η εφαρμογή τους στο ανοιχτό περιβάλλον.

Πριν από ένα χρόνο είχαμε παρουσιάσει από τις σελίδες τού «Ε» μια μέθοδο που έχει αναπτύξει ελληνική επιστημονική ομάδα. Η εξέλιξη των ερευνών φέρνει στη δημοσιότητα νέα, εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Πατρίδος» του Ηρακλείου, προσφάτως παρουσιάστηκε μια νέα μέθοδος αντιμετώπιση του δάκου.

Συγκεκριμένα, Βρετανοί και Έλληνες ερευνητές ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, με χρήση βιοτεχνολογίας. Χάρη σε μια απλή γενετική τροποποίηση, την εισαγωγή ενός θυληκοειδικού θνησιγόνου γονιδίου σε αρσενικά άτομα δάκου, όταν αυτά απελευθερωθούν και συζευχθούν με θηλυκά, δίνουν μόνο αρσενικούς απογόνους.

Τα αρσενικά έντομα δε βλάπτουν την ελιά, ενώ διαδοχικά ο πληθυσμός του δάκου μειώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε επίπεδα που δεν προκαλούν προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ερευνήτρια δρ. Μάρθα Κουκίδου και μέλος της ομάδας του Λουκ Άλφεϊ, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέπτυξαν τη μέθοδο.

Η τεχνολογία περιλαμβάνει τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ωστόσο είναι απόλυτα στοχευμένη, καθώς τα αρσενικά που απελευθερώνονται θα ζευγαρώνουν μόνο με θηλυκά του συγκεκριμένου είδους, ενώ το διαγονίδιο εξαφανίζεται μετά από μερικές γενιές. Αποτελεί επαναστατική εξέλιξη της τεχνικής απελευθέρωσης ακτινοβολημένων-στείρων εντόμων και έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία για καταπολέμηση κουνουπιών του γένους Aedes (όπως το κουνούπι τίγρης) σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Βόντας, μέλος της επιστημονικής ομάδας.

Εχθρός…
Ο δάκος είναι ο πιο σημαντικός εχθρός της ελληνικής γεωργίας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ελαιόλαδο. Η καταπολέμησή του στην Ελλάδα γίνεται κυρίως με χημικά εντομοκτόνα, μέσω μεγάλης κλίμακας και υψηλού κόστους εθνικών προγραμμάτων δακοκτονίας. Ωστόσο, εξ αιτίας των επικείμενων δραματικών περιορισμών στη χρήση νευροτοξικών εντομοκτόνων με βάση τις αποφάσεις τής Ε.Ε., η καταπολέμηση του δάκου θα πρέπει να βασισθεί σε άλλες μεθόδους στο άμεσο μέλλον, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Η νέα βιοτεχνολογική μέθοδος θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική πλην αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, χωρίς μάλιστα τη χρήση χημικών, υποστηρίζουν οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της νέας τεχνολογίας καταπολέμησης του δάκου σχεδιάζεται να γίνει στην Ισπανία και την Ιταλία σε περίπου ένα χρόνο.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top