FOLLOW US

Αγρότες

  • Παρασκευή ή Δευτέρα η έναρξη του πρώτου ψεκασμού για τη δακοκτονία
Ευτυχώς έχουμε καύσωνα

Ο καύσωνας μας σώζει την ελαιοπαραγωγή από το δάκο, όπως δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τις παγίδες που έχει βάλει σε διάφορα σημεία στον ελαιώνα της Λέσβου η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο καύσωνας μας σώζει την ελαιοπαραγωγή από το δάκο. Αυτό δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις από τις παγίδες που έχει βάλει σε διάφορα σημεία στον ελαιώνα της Λέσβου η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Την προηγούμενη εβδομάδα οι παγίδες συνέλαβαν σημαντικό αριθμό εντόμων, στοιχείο που δείχνει ότι υπήρχε κινητικότητα του εντόμου στον ελαιώνα. Αυτή την εβδομάδα, λόγω του καύσωνα η κινητικότητα του δάκου έχει σταματήσει. Έτσι η καθυστέρηση στην έναρξη της δακοκτονίας δε δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον ελαιόκαρπο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γενικού διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Κυριάκου Βάσσου, η φετινή παραγωγή ελαιοκάρπου είναι όψιμη, λόγω των βροχοπτώσεων και της υψηλής υγρασίας που είχαμε έως τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις περισσότερες περιοχές του νησιού να μην έχει ξυλοποιηθεί ο πυρήνας του ελαιόκαρπου. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε αξιόλογη προσβολή του καρπού από το δάκο.

Πιο απλά μπορούμε να πούμε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα στη Λέσβο, δεν ευνοούν την ανάπτυξη του δάκου, κι έτσι υπάρχουν ελπίδες το χειμώνα να έχουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδα.

Σε ό,τι αφορά στο χρόνο έναρξης της δακοκτονίας, εκτιμάται ότι θα είναι είτε την Παρασκευή, είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ενημέρωση…
Αυτές τις μέρες γίνεται ενημέρωση των αρχιεργατών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Επίσης ορίσθηκαν 12 γεωπόνοι της υπηρεσίας ως τομεάρχες της δακοκτονίας. Η λύση αυτή ήταν αναγκαστική από τη στιγμή που μόλις χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση για την πρόσληψη έξι γεωπόνων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη δακοκτονία. Όταν προσληφθούν οι συμβασιούχοι γεωτεχνικοί, έξι γεωπόνοι θα επιστρέψουν στα καθήκοντα που είχαν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, ορίσθηκαν για τη Λέσβο τρεις επόπτες δακοκτονίας από τους μόνιμους γεωπόνους της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η Εύη Πίτικα θα εποπτεύει τη δακοκτονία στα Λουτρά, τη Μυτιλήνη, τη Μόρια, τη Στύψη, την Πέτρα, την Άντισσα, την Ανεμότια, τα Παράκοιλα, την Αγία Παρασκευή και την Καλλονή. Ο Μανώλης Γιασσάς θα εποπτεύει στη Θερμή, τα Μιστεγνά, της Νέες Κυδωνιές, την Πηγή, το Μανταμάδο, την Κλειώ, την Αγιάσο, τα Κεραμειά, το Κάτω Τρίτος και τον Παλαιόκηπο. Ο Γιώργος Τουτσογλίδης θα εποπτεύει στο Σκόπελο, τον Τρύγονα, την Πλαγιά, το Πλωμάρι, το Μεγαλοχώρι, τον Πολιχνίτο και τη Βρίσα.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση
Με νέα ανοιχτή επιστολή του επανήλθε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιεργατών Λέσβου, Δημήτρης Καραβατάκης, στις καταγγελίες του σε βάρος του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Φλώρου. Επί της ουσίας ο πρόεδρος των Αρχιεργατών συνεχίζει να κατηγορεί τον κ. Φλώρο ότι αυτός καθορίζει ποιοι θα προσληφθούν και ποιοι όχι ως αρχιεργάτες της δακοκτονίας.

Παράλληλα, αναφέρει πως η μείωση του προσωπικού που απασχολείται στη δακοκτονία ως αρχιεργάτες και ως ψεκαστές, έχει ως αποτέλεσμα να μη γίνει αποτελεσματική καταπολέμηση του δάκου, καθώς τεράστιες ορεινές και δύσβατες εκτάσεις καλείται να τις ψεκάσει ένας ελάχιστος αριθμός ψεκαστών, μόλις τέσσερα άτομα ανά συνεργείο.

Χθες το μεσημέρι, ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Φλώρος δε θέλησε να δώσει συνέχεια την αντιπαράθεση. Γι’ αυτό απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος στο «Ε». Ίσως η στάση αυτή να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, καθώς δε θα θέλει η κοινή γνώμη της Λέσβου να πιστέψει πως είναι βάσιμα τα όσα καταγγέλλει ο κ. Καραβατάκης.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top