FOLLOW US

Αγορά

Ανοιξιάτικες εργασίες σε ταλαιπωρημένους κήπους από βαρυχειμωνιά

Είχαν καλομάθει οι κήποι μας τους προηγούμενους χειμώνες που ήταν αρκετά ως αφύσικα ήπιοι, σχεδόν φθινοπωρινοί. Όμως φέτος ο χειμώνας μάς επιφύλαξε απ’ όλα, βοριάδες, ισχυρότατους νοτιάδες και -το χειρότερο- παγετούς.

Είχαν καλομάθει οι κήποι μας τους προηγούμενους χειμώνες που ήταν αρκετά ως αφύσικα ήπιοι, σχεδόν φθινοπωρινοί. Όμως φέτος ο χειμώνας μάς επιφύλαξε απ’ όλα, βοριάδες, ισχυρότατους νοτιάδες και -το χειρότερο- παγετούς.

Δε σημειώνω τις πολλές βροχοπτώσεις, καθώς είναι ευλογία, παρόλο που γκρινιάζουν πολλοί αγρότες.

Πολλά φυτά έπαθαν καθολικές ζημιές από τον παγετό, άλλα πάλι -πιο ανθεκτικά- στρεσαρίστηκαν αρκετά, αλλά επιβίωσαν.

Είναι τώρα καιρός να ξεριζώσουμε τα «καμένα» από το κρύο φυτά και να κλαδέψουμε τα πειραγμένα στα σημεία που βλέπουμε να φουσκώνουν νέοι οφθαλμοί και δημιουργούνται νέοι βλαστοί. Έτσι κι αλλιώς, κάθε άνοιξη κλαδεύουμε δραστικά τα φυτά μας για να δημιουργηθεί νέα συμπαγή βλάστηση.

Προσοχή, δεν κλαδεύουμε τώρα θάμνους που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη π.χ. πασχαλιές, βιβούρνο κοινό, βιβούρνο χιονόμπαλο, σπειραία. Χρειάζεται προσεκτική επέμβαση στα εσπεριδοειδή, πορτοκαλιές, μανταρινιές και ιδιαίτερα στις λεμονιές, που ως πιο ευαίσθητες στον παγετό, έχασαν εντελώς τα φύλλα τους και, σε περιπτώσεις που τα δένδρα ήταν νεαρά, ζημιώθηκε εντελώς το ήμερο κομμάτι του δένδρου πάνω από το σημείο εμβολιασμού.

Τον Απρίλη, λοιπόν, επεμβαίνουμε στα εσπεριδοειδή, αφαιρώντας τα κορυφαία ξερά κλαδάκια και αραιώνουμε τους βλαστούς που μπλέκονται στο κέντρο της κώμης του δένδρου. Το αραίωμα στο κέντρο του δένδρου είναι γενικός κανόνας για όλα τα είδη, προκειμένου να αερίζεται και να εισέρχεται το φως στο κέντρο. Έτσι μειώνονται κατά πολύ οι ασθένειες, οι εντομολογικές προσβολές και γενικά συντελούμε στην ευρωστία του δένδρου και των καρπών του.

Πολύ σημαντική ανοιξιάτικη φροντίδα για τον κήπο μας είναι το σκάψιμο των δένδρων, των μεγάλων θάμνων, το σκάλισμα των μικρότερων θάμνων και των ποωδών και ο εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία-λίπανση.

Όσοι έχουμε φροντίσει να κομποστοποιήσουμε τα οργανικά στοιχεία (φύλλα, κλαδάκια, χόρτα κ.ά.) από το φθινόπωρο τα χρησιμοποιούμε τώρα μαζί με κοπριές καλά χωνεμένες. Υπάρχει και η εύκολη λύση του λιπάσματος, που πρέπει να προτιμήσουμε να είναι πλήρες με ιχνοστοιχεία τύπου Complesal.

Στα φυτά που ταλαιπωρήθηκαν τον χειμώνα εμπλουτίζουμε με μισή δόση τώρα και σε έναν μήνα με άλλη μισή δόση, ώστε να έχουν προλάβει να δημιουργήσουν νέα ριζίδια και βλάστηση.

Όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες και τις εντομοπροσβολές, θα πρέπει κατά περίπτωση να επεμβαίνουμε.

Προληπτικέςεπεμβάσεις είναι οι καλύτερες, τουλάχιστον για τις συνήθεις ασθένειες. Το στάχτωμα (ωίδιο), για παράδειγμα, που προσβάλλει τις θαμνώδεις και πολύ έντονα τις μίνι τριανταφυλλιές, θα πρέπει από το στάδιο του βλαστού 10-15 εκ. να το ψεκάζουμε με επανάληψη κάθε 15 μέρες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ διαφορετικό φάρμακο (για να μην αποκτά ανθεκτικότητα ο μύκητας).

Την άνοιξη έχουμε πάρα πολλές επιλογές σε εποχιακά και πολυετή φυτά, ανθοφόρα ή φυλλώδη για να στολίσουμε τις αυλές και τις γλάστρες μας. Πετούνιες, κατηφέδες, λειριά, φωτιές, γεράνια, πελαργόνια, βαμβακούλες, σερφίνιες, βερβένες, τριανταφυλλιές, μαργαρίτες, γκαζάνιες, διμορφοθήκες έρωτες, μπιγκόνιες κ.ά.Γενικόςκανόνας στα ανθοφόρα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι να αφαιρούμε τα γερασμένα άνθη και ταξιανθίες, ώστε να δυναμώνουν πιο γρήγορα νέα άνθη.

Καλές κηπουρικές εργασίες με χαρά και να γνωρίζετε ότι η ενασχόληση με το πράσινο διώχνει το άγχος και το στρες.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top