Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου

Όχι στις μετακινήσεις

14/04/2014 - 20:29

Σήμερα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών για την μετακίνηση των γιατρών από τη Μυτιλήνη στον Άι Στράτη.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών για την μετακίνηση των γιατρών από τη Μυτιλήνη στον Άι Στράτη. Αποφασίστηκαν καθημερινές Στάσεις Εργασίας από την Τρίτη 15/4 ως την Πέμπτη 17/4, από τις 9πμ ως τις 12 το μεσημέρι. Συγκέντρωση στο προαύλιο στις 10πμ. Καλούμε τα Σωματεία των Εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο, τους συλλόγους ασθενών και τους κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ακολουθεί η απόφαση της Συνέλευσης :

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Η Διοίκηση της ΥΠΕ με εντολή που δημοσίευσε στο διαδίκτυο το μεσημέρι της 11ης Απριλίου μετακινεί για πολλοστή φορά το τελευταίο εξάμηνο δύο γενικούς γιατρούς από τη Μυτιλήνη στον Άι Στράτη από τις 14 ως τις 28 Απριλίου.

Οι γιατροί δεν ρωτήθηκαν για την αναστάτωση που προκαλεί η αιφνιδιαστική μετακίνηση τους και δεν ενημερώθηκαν. Κανείς από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ δεν αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μετακινείται ένας γιατρός από τη Μυτιλήνη στον Άι Στράτη, πριν καλά καλά τελειώσει την 48ωρη εφημερία του στο Βοστάνειο, χωρίς να λάβει την αντισταθμιστική ανάπαυση που δικαιούται. Κανείς δεν σκέφτηκε πού θα αφήσει τα δύο μικρά παιδιά της, η δεύτερη γιατρός, τις μέρες που εργάζεται ο σύζυγός της.

Την ίδια αδιαφορία δείχνουν για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η μετακίνηση των γιατρών στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης στη Λέσβο. Αδιαφορούν για τα κενά που θα δημιουργηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βοστανείου. Δεν τους νοιάζει ποιος θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Μόριας, της Θερμής και των Μυστεγνών το επόμενο δεκαπενθήμερο. Ας μας πουν πόσες πρόσθετες εφημερίες μπορεί να εκτελέσει ένας γιατρός με ασφάλεια για τον ίδιο και τους ασθενείς που εξετάζει, όταν καλείται να εφημερεύει επί μία εβδομάδα διαρκώς στον Άι Στράτη μετά από ένα πλήρες πρόγραμμα εφημεριών στο Βοστάνειο. Πώς γίνεται να καλούνται να εργαστούν γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, στον τομέα ευθύνης του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου χωρίς την απαραίτητη έγκριση; Εντύπωση μας προκαλεί η «παθητική στάση» της Διοίκησης του Βοστανείου απέναντι στις μετακινήσεις των γιατρών στον Άι Στράτη, όταν για την ανάκληση των αποσπασμένων εργαζομένων των Κέντρων Υγείας έδειξε ιδιαίτερο ζήλο. Πίσω από τις προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες των σημερινών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας στη Λέσβο, την Λήμνο και τον Άι Στράτη.

Τα τελευταία χρόνια η κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ οδήγησαν σε διάλυση τα δημόσια νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η υποχρηματοδότηση, το εγκληματικό πάγωμα των προσλήψεων και η κατάργηση των κινήτρων για τις απομακρυσμένες περιοχές, κυριολεκτικά άδειασαν τα νησιά από γιατρούς αγροτικούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους. Οι εναπομείναντες γιατροί εργάζονται σε χειρότερες, συχνά απάνθρωπες συνθήκες προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες μια κοινωνίας φτωχοποιημένης από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Αντί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού διέλυσε τα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, προσπαθεί να ξεγελάσει το λαό λειτουργώντας το ΠΕΔΥ με ελάχιστους γιατρούς που κυριολεκτικά αρπάζει από τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το Βοστάνειο. Με μπαλώματα προσπαθεί να καλύψει τη γύμνια της πολιτικής της. Την ίδια ώρα «λεφτά υπάρχουν» για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, της φύλαξης, της συντήρησης και άλλων «φιλέτων» των δημόσιων νοσοκομείων.

Το ποτήρι της υπομονής μας και της οργής μας ξεχείλισε. Δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν η Κυβέρνηση και η Διοίκηση ως αναλώσιμα υλικά. Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δευτέρας κατηγορίας. Αυτοί που κομπάζουν για το success story της μνημονιακής πολιτικής τους, αδυνατούν να δώσουν μόνιμη λύση στην ιατρική κάλυψη του Άι Στράτη και στις ελλείψεις των γιατρών στα νησιά μας. Αν δεν μπορούν να δώσουν λύσεις ας παραιτηθούν.

Καλούμε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και τον Ιατρικό Σύλλογο να πάρουν θέση. Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ να σταματήσει τις μετακινήσεις των γιατρών από νησί σε νησί. Οι γιατροί να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην μετακινηθούν εκτός Λέσβου. Ζητάμε: Αποσύνδεση του Νοσοκομείου Λήμνου από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Να ενισχυθούν τα δύο νοσοκομείων ώστε να καλύπτουν αυτοδύναμα τις ανάγκες τους. Κίνητρα για προσέλκυση γιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Προχωράμε σε καθημερινές Στάσεις Εργασίας από την Τρίτη 15/4 ως την Πέμπτη 17/4, από τις 9πμ ως τις 12 το μεσημέρι. Καλούμε τα Σωματεία των Εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο, τους συλλόγους ασθενών και τους κοινωνικούς φορείς να στηρίξουν τον αγώνα μας για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey