Πρεμιέρα στο ΠΕΔΥ με άδεια γραφεία

21/03/2014 - 14:33

Πρεμιέρα με τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, άδειο το ΙΚΑ Μυτιλήνης, αλλά γεμάτο από νοσηλευτές χωρίς αντικείμενο και πολίτες σε απόγνωση, έκανε χτες το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)

Πρεμιέρα με τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς, άδειο το ΙΚΑ Μυτιλήνης, αλλά γεμάτο από νοσηλευτές χωρίς αντικείμενο και πολίτες σε απόγνωση, έκανε χτες το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι θα πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι μέχρι οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εξετάζονται και στοιχειωδώς να επωφελούνται της δωρεάν συνταγογράφησης.

Μέχρι χτες το απόγευμα, το εναπομείναν προσωπικό δεν είχε λάβει καμμία ενημέρωση από την αρμόδια 2η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Πειραιά και Αιγαίου για το ποιος θα είναι ο νέος διευθυντής, για το αν έχουν γίνει οι προσλήψεις, για το νέο ωράριο, αλλά και για το ποιοι θα πρέπει να στελεχώσουν το ΠΕΔΥ, δεδομένου ότι οι γιατροί που έχουν παραμείνει, είναι μόνο πέντε.

Χτες νωρίς το πρωί, το πολυϊατρείο τού ΙΚΑ Μυτιλήνης (τέως ΕΟΠΥΥ) παραδόθηκε από την προϊσταμένη τού ΠΕΔΥ στη ΔΥΠΕ - η οποία αναλαμβάνει τη διαχείρισή του -, παρουσία του συνόλου (!) των… εναπομεινάντων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε γιατρών που έκαναν αίτηση ένταξης στο νέο σύστημα. Μικρή σε συμμετοχή ήταν η διαμαρτυρία που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο.


Άγονες οι προσπάθειες της Ευδοκίας Πρωτούλη να επικοινωνήσει με τη 2η ΔΥΠΕ

«Τα πάντα ρει»
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι πήγαν από τις 7 το πρωί στο ΙΚΑ και έμειναν έως τις 3 το μεσημέρι χωρίς αντικείμενο. Απλώς έδωσαν το παρών στη ΔΥΠΕ, με την οποία μάταια προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν όλη τη μέρα για το ποιος θα οριστεί διευθυντής - και συγκεκριμένα «υπεύθυνος της μονάδας υγείας», όπως θα είναι ο νέος τίτλος του προϊσταμένου.

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες ΔΥΠΕ από την Ελλάδα είχαν προβεί στις βασικές εντολές, τον ορισμό του προϊστάμενου υπευθύνου μονάδας υγείας, του αναπληρωτή μονάδας υγείας και του ελεγκτή.

«Από τις 7:30 το πρωί έχω στείλει στη ΔΥΠΕ και περιμένουμε τον κ. Ευδοκιμίδη να μας ορίσει υπεύθυνο, ενώ σε άλλες περιοχές έχει οριστεί. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους αρμοδίους ότι βρισκόμαστε σε μια νησιωτική περιοχή και ότι στη μονάδα μας υπάγεται και η Λήμνος.


Ο συνταξιούχος Μανώλης Μπουλμπούλης

Ο κόσμος έρχεται και ρωτά τι θα γίνει, αλλά απάντηση δεν έχουμε να του δώσουμε», τόνισε στο «Ε» η διοικητική υπάλληλος Ευδοκία Πρωτούλη.

Επί της παρούσης και για την επόμενη εβδομάδα τουλάχιστον, η υγειονομική μονάδα θα λειτουργήσει με περίπου 30 διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ σταδιακά, και με καμμία επίσημη ανακοίνωση, θα εντάσσονται στο σύστημα και οι γιατροί.

Στη συνέχεια, θα συμβληθούν και οι γιατροί που δεν έκαναν αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ κι έμειναν εκτός συστήματος προτιμώντας το ιδιωτικό ιατρείο τους, πάλι σύμφωνα με τις εξαγγελίες.

Η πλήρης, όμως, επαναλειτουργία του πολυϊατρείου θα πάρει αρκετό καιρό, με δεδομένο ότι στην ουσία παραμένει άγνωστος, όπως φάνηκε, τόσο για τη ΔΥΠΕ όσο και για το Υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των γιατρών που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, αφού πρόσβαση στην περίθαλψη θα έχουν πλέον ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι τού ΕΟΠΥΥ.

«30 μέρες στο σκοτάδι»

«Από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενημερώθηκα για το ότι έπρεπε να παρευρίσκομαι από σήμερα (σ.σ. χτες) στο ΙΚΑ. Περιμένουμε βασικές οδηγίες από τη ΔΥΠΕ, αλλά και την υπογραφή της πρόσληψης. Εμείς προσπαθούμε μαζί με τις νοσηλεύτριες, καθαρίζουμε, ετοιμάζουμε τα υλικά, αλλά μας λείπουν παθολόγοι, ιατροί Γενικής Ιατρικής και μια σειρά ειδικότητες», επεσήμανε στο «Ε» ο γυναικολόγος τού ΠΕΔΥ, Ματθαίος Ολγάντο.

 

Απόγνωση για τα φάρμακα

Στην εφημερίδα μας θέλησε να μιλήσει ο 79χρονος συνταξιούχος Εμμανουήλ Μπουλμπούλης, για το πρόβλημα με τη συνταγογράφηση φαρμάκων. «Φτάσαμε στην τελευταία στιγμή της ζωής μας και δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε. Τόσα χρόνια, έχουμε μάθει με τη γυναίκα μου, ερχόμαστε στο ΙΚΑ για τη συνταγογράφηση, γνωρίζαμε τους γιατρούς, μας έγραφαν τα φάρμακα. Τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είπαν ότι σήμερα άνοιξε, και γυρνάμε από γραφείο σε γραφείο και κανείς δεν μπορεί να γράψει φάρμακα!»

 

Γιάννης Ζερδελής: «Ανεπαρκές το ΠΕΔΥ»

Με αφορμή την πρώτη μέρα λειτουργίας τού ΠΕΔΥ, ο βουλευτής Νομού Λέσβου τού ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ζερδελής, ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας του φάνηκε η προχειρότητα και η βιασύνη της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα 8.500 εργαζομένους

Σχολιάζοντας το χτεσινό ρεπορτάζ τού «Ε» για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ, επισημαίνει: «Το ΠΕΔΥ Λέσβου (πρώην ΙΚΑ), στελεχωμένο πλέον με πέντε συνολικά γιατρούς, αδυνατεί να προσφέρει ακόμα και το ελάχιστο τμήμα από τα ουσιώδη και αναγκαία.

Σα να μην έφτανε αυτό, οι “φωστήρες” του Υπουργείου Υγείας μεταφέρουν γιατρούς από μονάδες υγείας της λεσβιακής υπαίθρου σαν εμβαλωματικές λύσεις των προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν, αφήνοντας ακάλυπτα τα ήδη εγκαταλελειμμένα χωριά μας. Μόνη οδός απέναντι στη συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι ο καθημερινός αγώνας για να φύγει η Τρόικα και οι ντόπιοι υπηρέτες της.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey