Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Τάκης Χαρ. Ιορδάνης (Ph.D.)

 • Το καινούργιο Αιολικό Πάρκο Σιγρίου

  Με ρωτούν κάποιοι, πώς σε διάφορα άρθρα μου, αναφέρομαι στο παρελθόν. Απαντώ ότι, ως επί περίπου πενήντα χρόνια ασχολούμενος με θέματα του κοινού καλού, έχω αναμνήσεις από πολλά που κατά περίπτωση συνειρμικά, με γυρίζουν στα παλιά. Προ μηνός, δημοσιοποιήθηκε πως στην περιοχή του Σιγρίου, η ΔΕΗ πρόκειται να εγκαταστήσει Αιολικό Πάρκο ισχύος 2,7 MW. Ψάχνοντας το θέμα, μίλησα τελικά με τους αρμοδίους της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.».

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Δεκέμβρης, γνήσιος μήνας του δίσεκτου 2016…

  Στο μπουσούλισμά του, το 2017 ξεπροβοδίζει το γέρικο, δίσεκτο 2016. Δίσεκτο, τύποις αλλά και ουσία, που η ανθρωπότητα βίωσε μόνο δεινά. Φεύγοντας, καταλείπει πόνο. Πολύ! Και αβεβαιότητα. Στην ανασκόπηση των γεγονότων του, ως «εθιμικά» γίνεται, ασφαλώς και θα γραφούν τόμοι επί τόμων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Μπεσλεμές: Άλλες εποχές, άλλες ανάγκες, άλλα έθιμα

  Δεκαετία του ΄50. Η χώρα μας έβγαινε δειλά - δειλά απ’ τα πολύπαθα βάσανά της, τα της τελευταίας γενεάς, μετά τη Δικτατορία του Μεταξά, τον Παγκόσμιο Πόλεμο, την επάρατη Γερμανοκατοχή και ακόμη χειρότερα τον αδελφοκτόνο σπαραγμό του εμφυλίου.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ανθρώπινα

  Η ανθρώπινη σκέψη, το ξεχωριστό αυτό «εργαλείο» του μόνου λογικού όντος της Γης, είναι ιδιοσύστατο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται απ’ τον καθένα «κατά το δοκούν». Υπάρχουν όμως κοινοί παρανομαστές συναντίληψης των διάφορων πεδίων ζωής όπου η σκέψη χρησιμοποιείται απ’ όλους όμοια.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • «Έχουμε το δίκιο, θέλουμε και το νόμο με το μέρος μας»

  Από τον Τάκη Ιορδάνη, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα του «Ε» για την πρωτοβουλία πολιτών που με τη μορφή συλλογής υπογραφών ζητούν το σπάσιμο του Δήμου-τέρατος, λάβαμε την παρακάτω επιστολή, στην οποία διευκρινίζει και τονίζει τις προθέσεις της σχετικής κίνησης, με τις υπογραφές και τη διακήρυξη που τις συνοδεύει. Η επιστολή-παρέμβαση Ιορδάνη έχει ως εξής:

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • «Απολογισμός» στο 107ο άρθρο μου αντί στο 100ό

  Το χαρτί και το «καλαμάρι», που πάντα μου ασκούσαν γοητεία, αυτή που ασκείται σε κάθε τεχνίτη της πένας, μου δίνουν τη δυνατότητα να σκέφτομαι «φωναχτά». Μ’ αυτά εκφράζομαι όπως θεωρώ σωστό για κάτι που με απασχολεί, με προβληματίζει και ακόμα με βοηθούν να προβάλω μια σκέψη μου ή τη λύση κάποιου προβλήματος του κοινού καλού.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Το μετερίζι αγωνιστή της μάχης του Κλαπάδου

  «Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά…», λέει ο ποιητής υμνώντας τη Λευτεριά. Το αίμα της θυσίας των ηρώων μας πότισε τα χώματα της πατρίδας καθαγιάζοντάς τα, μαζί με τα σε κάθε γωνιά της «σπαρμένα» κόκαλά τους. Τούτο ενέπνευσε το μεγάλο Διονύσιο Σολωμό, ο οποίος απαράμιλλα ύμνησε το μεγαλύτερο αγαθό ανθρώπου, κοινωνίας, έθνους, την Ελευθερία.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η αστοχία του αρδευτικού έργου στα «Μάτια» Κάμπου Αντίσσης

  Για την επιτυχία και μακροημέρευση ενός τεχνικού έργου, κατά το σκοπό της δημιουργίας του, χρειάζεται τούτο να χτιστεί σε αδιατάρακτο, σταθερό, κοντολογίς στέρεο έδαφος. Αλλιώς «χτίζεις στην άμμο». Έτσι αργά ή γρήγορα αυτό σωριάζεται ως χάρτινος πύργος.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Βρυχηθμός λέοντος ή υλακή κυνός;

  Από μικρό παιδί για την Τουρκία δύο πράγματα είχαν αποτυπωθεί καλά στο μυαλό μου. Πρώτο, το βούρκωμα του αλησμόνητου παππού μου, που συνοδευόταν απ’ τη φράση του «άαχ!! Ανατολή, Aνατολή!!», καθώς η ματιά του πλανιόταν ακαθόριστα στα ιερά χώματα απέναντι και δεύτερο το δόγμα «της εξ ανατολών απειλής».

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ζητείται πολιτική βούληση για το σπάσιμο του Δήμου Τέρατος (Λέσβου)

  Η καμπάνια μας για το σπάσιμο του Δήμου Τέρατος Λέσβου άρχισε αφ’ ότου δημοσιεύθηκε εδώ στην ίδια θέση, το άρθρο μου «O Δήμος Τέρας (Λέσβου): Ζει και βασιλεύει και…»μετά την κοινολόγηση του προσχεδίου, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις», αρχές Ιουνίου.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages