Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης

 • Κάποιες σκέψεις για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας (Ε΄)

  Λέγαμε στην τελευταία πριν από δεκαπέντε μέρες, επιφυλλίδα μας, ότι θα συνεχίζαμε με το λάδι, το προϊόν που παρήγαγε και παράγει ακόμα εν αφθονία το νησί μας. Θα το κάνουμε λοιπόν και σήμερα και θα κλείσουμε με το λάδι, όχι επειδή εξαντλήσαμε το θέμα, αλλά ακριβώς επειδή αυτό δεν εξαντλείται.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κάποιες σκέψεις για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας (Δ΄)

  Γράφαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες στην επιφυλλίδα μας, για το λάδι, δηλαδή το προϊόν που χαρακτηρίζει το νησί μας τουλάχιστον τους τρεις τελευταίους αιώνες και έχει συνδεθεί άμεσα με την οικονομική του φυσιογνωμία, τις σχέσεις του με τις αγορές, ακόμα και με πολλές εκδηλώσεις που συνάπτονται με τις κοινωνικές και τις πολιτιστικές όψεις της καθημερινότητας των ανθρώπων του.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κάποιες σκέψεις για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας (Γ΄)

  Στην αναδρομή της νεότερης ιστορίας του νησιού μας που προσπαθώ να παρουσιάσω μέσα από τις στήλες του πάντα φιλόξενου Εμπρός, ανέφερα τους Γατελούζους, την Εκκλησία, στοιχεία από τις μητροπόλεις του νησιού κτλ., πάντα βέβαια σε γενικές γραμμές και αφήνοντας απέξω τα πολλά παράπλευρα γεγονότα που επιτρέπουν στην ιστορία τις συνθέσεις.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κάποιες σκέψεις για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας (Β΄)

  Η τελευταία, προ δεκαπενθημέρου, ιστορική επιφυλλίδα μας, συνέπιπτε, αν θυμάμαι καλά, με την τελευταία ημέρα του περασμένου χρόνου και γι’ αυτό, σήμερα, βρίσκω την ευκαιρία να ευχηθώ και πάλι σε όσους έχουν τη διάθεση να διαβάζουν τα σημειώματα αυτά, αλλά και σε όσους/όσες έχουν την καλοσύνη να φιλοξενούν και να επιμελούνται τις γραμμές αυτές, Καλή Χρονιά, κυρίως με υγεία.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κάποιες σκέψεις για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας (Α΄)

  Μιας και συνηθίζεται τις τελευταίες μέρες του χρόνου που φεύγει και λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του ο νέος, οι άνθρωποι να κάνουν, είτε μεθοδικά στο χαρτί, είτε νοερά, κάθε είδους απολογισμούς, σκέφτηκα κι εγώ να κάνω σήμερα -καθώς μάλιστα η υπόμνηση της αγαπητής Μαριάνθης ότι πρέπει να στείλω τη δεκαπενθήμερη συνεργασία μου, με βρήκε τελείως απροετοίμαστο- έναν ιστορικό απολογισμό για τα πράγματα του νησιού

  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Με αφορμή την έκδοση ενός οθωμανικού κώδικα (Β΄)

  Θα συνεχίσουμε και σήμερα τη συζήτηση που ανοίξαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες, με αφορμή τη συνέντευξη του ιστορικού Κώστα Καμπουρίδη στο Εμπρός, που με τη σειρά της έχει την αφορμή της στην έκδοση από τον ίδιο ιστορικό του βιβλίου με τον τίτλο: Η Λέσβος τον 16ο αιώνα. Οικονομία και πληθυσμός. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Με αφορμή την έκδοση ενός οθωμανικού κώδικα (Α΄)

  Διάβασα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τη συνέντευξη του ιστορικού, ειδικού με την οθωμανική ιστορία, Κώστα Καμπουρίδη, που έδωσε στον συνεργάτη του «Εμπρός», φιλόλογο Παναγιώτη Σκορδά και δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου 2016.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στοιχεία για τη λεσβιακή διασπορά (Γ΄)

  Είδαμε πριν από δεκαπέντε ημέρες υπό ποιες συνθήκες -σε γενικές γραμμές βέβαια, επειδή και τα στοιχεία μας είναι γενικής φύσεως- Μυτιληνιοί και πρόσωπα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ορισμένες πόλεις της Μ. Ασίας, βρέθηκαν εγκατεστημένοι στα μέσα του 19ου αιώνα στο Ναύπλιο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στοιχεία για τη λεσβιακή διασπορά (Β΄)

  Γράφαμε πριν από δεκαπέντε μέρες, σχετικά με τη λεσβιακή διασπορά και μέσα σε αυτήν, δηλαδή μέσα στις τάξεις των ανθρώπων που για κάποιους λόγους -κατά κύριο λόγο οικονομικούς (εμπορικούς)- και σε διάφορες χρονικές περιόδους, μετανάστευσαν από το νησί μας, και υποστηρίξαμε ότι υπάρχει και ένα είδος διασποράς, την οποία ονομάσαμε πατριωτική.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Στοιχεία για τη λεσβιακή διασπορά (Α΄)

  Επανερχόμαστε, μετά από ένα μήνα, στην κανονικότητα της ανά δεκαπενθήμερο επιφυλλίδας μας για την ιστορία της Λέσβου και κρίνουμε σκόπιμο να ασχοληθούμε και πάλι με τη λεσβιακή διασπορά στα νεότερα χρόνια.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages