Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 • Ολίγα ομηρικά

  Ξαναδιάβασα προχθές το βιβλίο του συμμαθητή μου Χρήστου Παλιοκαστρίτη με τίτλο «Η μάνα μου και ο Όμηρος», ένα βιβλίο που περιμένει μέχρι σήμερα -αν δεν απατώμαι- τις κριτικές του και το οποίο, παρά τις αντιρρήσεις μου σε κάποια σημεία που κάποια στιγμή θα τις διατυπώσω, είναι αρκετά διεισδυτικό προσπαθώντας να επανεκτιμήσει το μεγαλείο των ομηρικών επών και κυρίως να αποκαλύψει την άρρηκτη γλωσσική συγγένεια

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Παρνασσισμοί

  Μάτωσε η καρδιά όλης της Ελλάδας τις προάλλες με τα όσα οικτρά διαδραματίστηκαν στον Παρνασσό.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Οι μπαρμπέρηδες κι ο κασίδης

  Ελληνιστί λέγεται «άχωρ». Αδήλου ετύμου όπως λένε οι φιλόλογοι.

  Ο λαός την ξέρει σαν κασίδα (εκ του κασσίδιον, κι αυτό εκ του λατινικού cassis που ήταν το χάλκινο κράνος) και έχει την πολύ εύστοχη παροιμία «στου κασίδη το κεφάλι έμαθε κι αυτός μπαρμπέρης». Πρόκειται γι’ αυτόν που ασκείται σε ένα θέμα με άτεχνους και ερασιτεχνικούς πειραματισμούς, τον ατζαμή.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κτήμα ες αιεί

  Στην παράγραφο 22 του πρώτου βιβλίου της Ιστορίας του, ο Θουκυδίδης αναφέρει επιγραμματικά ότι το έργο του αυτό γράφτηκε όχι για να είναι ευχάριστο πρόσκαιρα στον αναγνώστη αλλά για να έχει παντοτινή αξία και χρησιμότητα («κτήμα ες αιεί μάλλον ή αγώνισμα ες το παραχρήμα ακούειν»).

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η ασωτία του χρόνου

  «Χρόνου φείδου» (δηλαδή, να οικονομείς το χρόνο και να λυπάσαι που φεύγει άπρακτος) έλεγε ο εκ των επτά σοφών Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ένα θαυμάσιο ρητό που αν το έπαιρνε στα σοβαρά ο άνθρωπος, θα είχε κατακτήσει το δημιουργικό βηματισμό της ζωής και μέσω αυτού ίσως και την ευτυχία.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο υπερθετικός και η μεσότης

  Ζούμε σε μια εποχή της υπερβολής, της επίδειξης και της ματαιοδοξίας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Πώς δει λαόν κυβερνάν

  Όλα τα προβλήματα απαιτούν, και έχουν, σήμερα πλέον τεχνικές λύσεις. Τεχνικές και επιστημονικά εξειδικευμένες. Από τα πολύ μικρά μέχρι τα πλέον σύνθετα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Πλευρικές απώλειες

  Πριν από ένα μήνα περίπου γίναμε μέσω τηλεόρασης, μάρτυρες ενός απάνθρωπου περιστατικού, από αυτά που αηδιάζεις να ακούς ότι τα διέπραξαν άνθρωποι.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Προβλήματα εξουσιοδότησης

  Πόσο περίεργα και παράξενα παιχνίδια μπορεί να παίξει καμιά φορά η πολιτική συγκυρία!

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Σωκράτης Κρισέογλου (Νεκρολογία)

  Ο καπιταλισμός, με το ευγενές πρόσχημα της διάδοσης της τεχνολογίας και της εξασφάλισης του ελαχίστου ορίου διαβίωσης, συνεχίζει να παράγει δούλους.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages