Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Μαρία Διακουμάκου

 • Στατήρας της Μυτιλήνης από ήλεκτρο ανάμεσα στους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου

  Στα χέρια μου έπεσε το άρθρο του Aneurin Ellis-Evans, Λέκτορα Αρχαίας Ιστορίας στο Worcester College της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο TheNumismaticChronicle 176, 2016, 1-19 με τίτλο MytileneLampsakosChiosandthefinancingoftheSpartanFleet (406-404 B.C

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Σπάνια ονόματα σε αρχαίες επιγραφές της Λέσβου

  Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε δύο επιτύμβιες επιγραφές που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης και σώζουν ονόματα σπάνια, μοναδικά έως σήμερα στις ελληνικές επιγραφές. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον των επιτυμβίων επιγραφών, η ονοματολογία των Ελλήνων και στη συνέχεια η προέλευση των ονομάτων, η σημασία τους κλπ..

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Επιτύμβιο ανάγλυφο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

  Στο πίσω μέρος της αυλής του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της Μυτιλήνης, εντός του κτίσματος που καλείται «Επιγραφικό», βρίσκεται επιτύμβια στήλη με αέτωμα και ακρωτήρια (απολήξεις) από φαιό μάρμαρο. Κάτω από το αέτωμα υπάρχει τοξωτό πλαίσιο με ανάγλυφη παράσταση ιστάμενης γυναικείας μορφής, που υποδεικνύει ότι η στήλη κοσμούσε τάφο γυναίκας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο Φιλλέας Ποσιδαίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης

  Στο πίσω μέρος της αυλής του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, πλάι στον τοίχο του κτίσματος που καλείται «Επιγραφικό», είναι τοποθετημένη επιτύμβια στήλη από λευκό μάρμαρο με αετωματική επίστεψη, η οποία φέρει τρία ακρωτήρια (απολήξεις). Στον κορμό φέρει ορθογώνια κόγχη σε σχήμα ναΐσκου, μέσα στην οποία πιθανόν υπήρχε γραπτή (ζωγραφιστή) παράσταση.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Βωμός Τιβερίου και Ιουλίας Αυγούστας από την Λέσβο (2)

  Στο σημερινό τεύχος συνεχίζουμε την παρουσίαση της επιγραφής, που φυλάσσεται στο πίσω μέρος της αυλής του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και έχει δημοσιευτεί από την γράφουσα,μετά από σχετική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ηλεκτρονικό αρχαιογνωστικό περιοδικό ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΟΝ 3 (2014) 1-5 (www.grammateion.gr ).

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Βωμός Τιβερίου και Ιουλίας Αυγούστας από την Λέσβο

  Στο σημερινό τεύχος παρουσιάζουμε μία σημαντική επιγραφή, που φυλάσσεται στο πίσω μέρος της αυλής του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και έχει δημοσιευτεί από την γράφουσα,μετά από σχετική άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, στο ηλεκτρονικό αρχαιογνωστικό περιοδικό ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΟΝ 3 (2014) 1-5 (www.grammateion.gr). 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Επιτύμβια επιγραφή στη Μονή Υψηλού Λέσβου

  Στον δρόμο για το Σίγρι, μετά τη διασταύρωση για Ερεσό, στα αριστερά του δρόμου υψώνεται το όρος Όρδυμνος. Στην κορυφή του, είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή αλλιώς η Μονή Υψηλού, ονομασία που καθιερώθηκε ήδη από τον 18ο αι.

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η Αρχαιολογική Συλλογή στον Άγ. Κωνσταντίνο Θερμής στην Λέσβο (5)

  Το πέμπτο στη σειρά τιμητικό βάθρο από την υπαίθρια αρχαιολογική συλλογή, που φυλάσσεται στον περιφραγμένο χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στην Θερμή, που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι γνωστό ήδη από το 1899, όταν περιελήφθη στον τόμο των επιγραφών της Λέσβου της Ακαδημίας του Βερολίνου, Inscriptiones Lesbi, αριθμός 252.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η Αρχαιολογική Συλλογή στον Άγ. Κωνσταντίνο Θερμής στην Λέσβο (4)

  Το τέταρτο στη σειρά τιμητικό βάθρο από την υπαίθρια αρχαιολογική συλλογή, που φυλάσσεται στον περιφραγμένο χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στην Θερμή, που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι γνωστό ήδη από το 1899, όταν περιελήφθη στον τόμο των επιγραφών της Λέσβου της Ακαδημίας του Βερολίνου, InscriptionesLesbi, αριθμός 249.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η Αρχαιολογική Συλλογή στον Άγ. Κωνσταντίνο Θερμής στην Λέσβο (3)

  Το τρίτο στη σειρά τιμητικό βάθρο από την υπαίθρια αρχαιολογική συλλογή, που φυλάσσεται στον περιφραγμένο χώρο δίπλα στην εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου στην Θερμή, που θα παρουσιάσουμε σήμερα, είναι γνωστό ήδη από το 1899, όταν περιελήφθη στον τόμο των επιγραφών της Λέσβου της Ακαδημίας του Βερολίνου, InscriptionesLesbi, αριθμός 248.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages