Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Ανδρέας Τρούμπης

 • «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ, ρε…;»

  Στη Χώρα των δεκάδων χιλιάδων Προέδρων, από τη Δημοκρατία έως τη διαχείριση της πολυκατοικίας και του κομματοκρατούμενου κρατισμού, το ερώτημα του τίτλου είναι ίσως μια από τις πλέον συχνές αντιδράσεις στον κοινό μας βίο. Ίσως είναι και αυτή η οποία συνήθως μένει αναπάντητη, καθώς αποφεύγουμε να αναστοχαστούμε το περιεχόμενό της, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αυταπάτες και ψευδαισθήσεις...

  «Αμαρτία εξομολογουμένη, ουκ εστί αμαρτία», ως γνωστόν. Θα προσφύγω σ’ αυτό το τέχνασμα που εξομαλύνει, περίπου μπαγαμπόντικα, το λάθος και το σωστό για να αιτιολογήσω τη σιωπή της παρελθούσας εβδομάδας. Η αλήθεια είναι ότι πήγα να εφαρμόσω τη γνωστή συμβουλή να μετράμε μέχρι το δέκα όταν είμαστε πολύ θυμωμένοι και να μην σπεύδουμε να αντιδράσουμε εν θερμώ.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κουτσή σαρανταποδαρούσα…

  Τι είναι αυτό που κάνει πολλά «τικ» και ένα «τακ», ρωτούσε ένα ανέκδοτο των παιδικών μας χρόνων· η κουτσή σαρανταποδαρούσα, ήταν η απάντηση και ξεκαρδιζόντουσαν οι μικροί. Στη χώρα μας, όπου ο πολιτικός λόγος επιμένει στην αφέλεια της παιδικότητας, το ανέκδοτο παραμένει διαχρονικά επίκαιρο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αλήθεια… μιλφέιγ

  Όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, ένας σημαντικός πολιτικός άνδρας είχε καταφύγει στον ευγενή σαρκασμό για να συμπυκνώσει τα πάθη και τις αιτίες του ελληνικού δράματος: «η Ελλάς δεν είναι Κράτος… είναι ιδέα». Βιώνοντας το καθημερινό θέατρο του παραλόγου, αποπειρώμαι να τον επεκτείνω: γι’ αυτό ως γνωστόν, λέω, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, σήμερα απλώς… αργοπεθαίνει…».

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Οι 50 αποχρώσεις της Αλήθειας...

  Σε τι χρησιμεύει η Αλήθεια; Το ερώτημα αυτό, που ανέκαθεν καταπονεί το φιλοσοφικό νου μαζί με τη Γνώση και την Πρόοδο, αναδύεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια· όχι μόνον ως θεμελιώδες ζήτημα της αναλυτικής φιλοσοφίας ως κορυφαίας των Επιστημών, αλλά ως ζητούμενο της καθημερινής πορείας μας.

  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αντιγόνη, εκ νέου...

  Όταν ο Σοφοκλής ανέθεσε στο Χορό να απαγγείλει «Πολλά τα φοβερά, αλλά τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο δεν υπάρχει...», έθεσε τα θεμέλια του δυτικού πνεύματος σε μιαν ακλόνητη συνέχεια αξιών, από τη Θήβα του 440 π.Χ. έως τη «Θήβα» του 21ου αιώνα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Της Κυριακής τα Βήματα...

  Ας μου συγχωρεθεί ο έντονα προσωπικός τόνος των παρακάτω αναμνήσεων και συναφών συναισθημάτων. Κι αν υπερβαίνω τα εσκαμμένα της ιδιωτικότητας σε μια φιλόξενη εφημερίδα, είναι ίσως επειδή η περιρρέουσα χυδαία κατάσταση έχει πια εισβάλει, αδίστακτα, στον ατομικό χώρο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Annus horribilis

  Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μεγαλοπρεπής αναχρονισμός...

  Μπαίνουμε σε μια χρονιά ακραίας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, διεθνώς, που δύσκολα θα μας αφήσει ανεπηρέαστους στην εμμονική οπισθοδρομική αναπόληση μας, των «μεγαλείων» που παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ευχή για το 2017...

  Οι Άγγλοι έχουν ένα παλιό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Όση προτεστάντικη Ηθική κι αν εκφράζει η ρήση, περικλείει μια σοφία που παραπέμπει στο ελληνικό πολιτισμικό αίτημα του «μέτρου». Ίσως είναι η μόνη ευχή που δεν πρέπει να φοβόμαστε, ίσως τουναντίον να οφείλουμε να την επικαλούμαστε στεντορείως ως εθνική πλέον ανάγκη: είναι η επέλευση και εμπέδωση του «μέτρου» στην ατομική και συλλογική μας ζωή.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages