Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Ανδρέας Τρούμπης

 • Annus horribilis

  Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μεγαλοπρεπής αναχρονισμός...

  Μπαίνουμε σε μια χρονιά ακραίας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, διεθνώς, που δύσκολα θα μας αφήσει ανεπηρέαστους στην εμμονική οπισθοδρομική αναπόληση μας, των «μεγαλείων» που παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ευχή για το 2017...

  Οι Άγγλοι έχουν ένα παλιό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Όση προτεστάντικη Ηθική κι αν εκφράζει η ρήση, περικλείει μια σοφία που παραπέμπει στο ελληνικό πολιτισμικό αίτημα του «μέτρου». Ίσως είναι η μόνη ευχή που δεν πρέπει να φοβόμαστε, ίσως τουναντίον να οφείλουμε να την επικαλούμαστε στεντορείως ως εθνική πλέον ανάγκη: είναι η επέλευση και εμπέδωση του «μέτρου» στην ατομική και συλλογική μας ζωή.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η σημαία στο Λούνα Παρκ του τρόμου...

  Ο Ένας τον παρουσίασε προεκλογικά ως τον μικρό Αλέξη που είχε ιδεολογικό βαβά στο αριστερό χεράκι του και παίζει με το τραινάκι του. Κι ο Άλλος τον αποκάλεσε «καλόκαρδο μπούλη» με τον οποίο έχει ιδεολογικές διαφορές, αλλά εκείνο που μετρά είναι ότι είναι καλό παιδί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Gastroenteritis effect

  Εύχομαι να μην το έχετε διαπιστώσει προσωπικά, αλλά σέρνεται μια καραμπινάτη γαστρεντερίτιδα. Τίποτα το ανησυχητικό πλην της έντονης κακουχίας, ναυτίας και ζάλης καθώς και των δυσάρεστων εξωθητικών συμπτωμάτων που συνήθως προκαλεί. Ατυχώς την άρπαξα και «κουκουλωμένος» άκουγα τις ειδήσεις από τη Δευτέρα που μας πέρασε -πολλές και σημαντικές- χρησιμοποιώντας την τηλεόραση σα ραδιόφωνο περίπου. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ή ταν ή επί τας...

  Μετά την Ομιλία των Αθηνών, ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την πολιτική του παρακαταθήκη απονέμοντας τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας», σε πολίτες που προσέφεραν στις ΗΠΑ -και τον κόσμο- την Ειδοποιό Διαφορά στην αξία των πράξεων και επιδόσεων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Τα σα εκ των σων...

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ψοφοδεής επαρρρρχιωτισμός

  Την αποκάλεσαν «Ωδή στη Δημοκρατία», την αξιολόγησαν ως «πολιτική παρακαταθήκη», τής απέδωσαν το χαρακτηρισμό της ιστορικής και εμβληματικής: η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, σίγουρα εγγράφεται πλέον στη χορεία των μνημείων του πολιτικού Λόγου· κι η μελέτη της θα απασχολήσει για χρόνια πολλά, την πολιτική επιστήμη αλλά και την τέχνη της ρητορικής, αναπόσπαστα δεμένη με τη γλώσσα του σώματος, την αύρα

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Γράμμα στον κυρ Βασίλη...

  Πάνε καμιά 20αριά χρόνια, κυρ Βασίλη, που δε σου έχω στείλει γράμμα για να σου ζητήσω «δώρο» για το τέλος του χρόνου.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Κβαντοπολιτική

  Φαίνεται αληθές: από τη στιγμή που αποφασίσαμε συλλογικά ότι η απλή και προσβάσιμη σε όλους, ερμηνεία του κόσμου δε θα γίνεται με εργαλεία τη γλώσσα και τους αριθμούς, ως απαιτεί η λογική, χρειαζόμαστε κάποιου άλλου είδους ειδική γνώση και μέθοδο για να εξηγήσουμε τις περιπέτειες μας.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages