Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα την χρήση των cookies. ΠληροφορίεςΚλείσιμο

Ανδρέας Τρούμπης

 • Αλήθεια… μιλφέιγ

  Όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, ένας σημαντικός πολιτικός άνδρας είχε καταφύγει στον ευγενή σαρκασμό για να συμπυκνώσει τα πάθη και τις αιτίες του ελληνικού δράματος: «η Ελλάς δεν είναι Κράτος… είναι ιδέα». Βιώνοντας το καθημερινό θέατρο του παραλόγου, αποπειρώμαι να τον επεκτείνω: γι’ αυτό ως γνωστόν, λέω, «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, σήμερα απλώς… αργοπεθαίνει…».

   
  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Οι 50 αποχρώσεις της Αλήθειας...

  Σε τι χρησιμεύει η Αλήθεια; Το ερώτημα αυτό, που ανέκαθεν καταπονεί το φιλοσοφικό νου μαζί με τη Γνώση και την Πρόοδο, αναδύεται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια· όχι μόνον ως θεμελιώδες ζήτημα της αναλυτικής φιλοσοφίας ως κορυφαίας των Επιστημών, αλλά ως ζητούμενο της καθημερινής πορείας μας.

  ΣΧΟΛΙΑ (1)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Αντιγόνη, εκ νέου...

  Όταν ο Σοφοκλής ανέθεσε στο Χορό να απαγγείλει «Πολλά τα φοβερά, αλλά τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο δεν υπάρχει...», έθεσε τα θεμέλια του δυτικού πνεύματος σε μιαν ακλόνητη συνέχεια αξιών, από τη Θήβα του 440 π.Χ. έως τη «Θήβα» του 21ου αιώνα.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Της Κυριακής τα Βήματα...

  Ας μου συγχωρεθεί ο έντονα προσωπικός τόνος των παρακάτω αναμνήσεων και συναφών συναισθημάτων. Κι αν υπερβαίνω τα εσκαμμένα της ιδιωτικότητας σε μια φιλόξενη εφημερίδα, είναι ίσως επειδή η περιρρέουσα χυδαία κατάσταση έχει πια εισβάλει, αδίστακτα, στον ατομικό χώρο.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Annus horribilis

  Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Μεγαλοπρεπής αναχρονισμός...

  Μπαίνουμε σε μια χρονιά ακραίας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, διεθνώς, που δύσκολα θα μας αφήσει ανεπηρέαστους στην εμμονική οπισθοδρομική αναπόληση μας, των «μεγαλείων» που παρήλθαν ανεπιστρεπτί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ευχή για το 2017...

  Οι Άγγλοι έχουν ένα παλιό ρητό: «Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι». Όση προτεστάντικη Ηθική κι αν εκφράζει η ρήση, περικλείει μια σοφία που παραπέμπει στο ελληνικό πολιτισμικό αίτημα του «μέτρου». Ίσως είναι η μόνη ευχή που δεν πρέπει να φοβόμαστε, ίσως τουναντίον να οφείλουμε να την επικαλούμαστε στεντορείως ως εθνική πλέον ανάγκη: είναι η επέλευση και εμπέδωση του «μέτρου» στην ατομική και συλλογική μας ζωή.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Η σημαία στο Λούνα Παρκ του τρόμου...

  Ο Ένας τον παρουσίασε προεκλογικά ως τον μικρό Αλέξη που είχε ιδεολογικό βαβά στο αριστερό χεράκι του και παίζει με το τραινάκι του. Κι ο Άλλος τον αποκάλεσε «καλόκαρδο μπούλη» με τον οποίο έχει ιδεολογικές διαφορές, αλλά εκείνο που μετρά είναι ότι είναι καλό παιδί.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Gastroenteritis effect

  Εύχομαι να μην το έχετε διαπιστώσει προσωπικά, αλλά σέρνεται μια καραμπινάτη γαστρεντερίτιδα. Τίποτα το ανησυχητικό πλην της έντονης κακουχίας, ναυτίας και ζάλης καθώς και των δυσάρεστων εξωθητικών συμπτωμάτων που συνήθως προκαλεί. Ατυχώς την άρπαξα και «κουκουλωμένος» άκουγα τις ειδήσεις από τη Δευτέρα που μας πέρασε -πολλές και σημαντικές- χρησιμοποιώντας την τηλεόραση σα ραδιόφωνο περίπου. 

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ή ταν ή επί τας...

  Μετά την Ομιλία των Αθηνών, ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την πολιτική του παρακαταθήκη απονέμοντας τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας», σε πολίτες που προσέφεραν στις ΗΠΑ -και τον κόσμο- την Ειδοποιό Διαφορά στην αξία των πράξεων και επιδόσεων.

  ΣΧΟΛΙΑ (0)
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Pages