Oδοιπορικό στα Απέναντι 57  Τένεδος - Αϊβαλί - Πέργαμος 57

Το Ρωμαϊκό Σεραπείο στην Πέργαμο

20/12/2017 - 14:54

 

 

Η Ρωμαϊκή Πόλη στην Πέργαμο είχε επεκταθεί από την ακρόπολη, «κάτω» από τη σημερινή. Έτσι μένουν ακόμα ορισμένα από τα κτίσματά της, ανάμεσα στα σύγχρονα κτήρια. Και το πιο εντυπωσιακό είναι το τεράστιο «Σεραπείο», Kizil Avlu των Τούρκων, γιατί είναι «κόκκινο» από τα τούβλα της κατασκευής της. Τι να πρωτογράψεις γι’ αυτό το μεγαλόπρεπο κτήριο των 60Χ26 μέτρων, με τους δύο κυλινδρικούς πύργους στις δύο μεριές της πρόσοψής του, 18Χ12 (διάμετρο) μ. Το ότι κατασκευάστηκε στη ρωμαϊκή εποχή σαν ναός Αιγυπτιακών Θεοτήτων (επιγραφή που αναφέρει τον Σέραπι και την Ίσιδα, κύρια, τον Αρποκράτη, τον Όσιρη, τον Άπη, τον Ήλιο σε άλογο του Άρη και τους Διόσκουρους. Με τους δύο πύργους αφιερωμένους στον Ώρο και τον Άνουβη!

Γεμάτο υπόγειες στοές από κάτω, με δωμάτια και επικοινωνία με το εσωτερικό του και τους πύργους καθώς και κυκλοφορία του νερού σε ειδικά αυλάκια και κρήνες, θεωρείται πως η λατρεία της Ίσιδος και του Σέραπι συνδεόταν με μυστηριακές τελετές των μυημένων στο πίσω μέρος, ενώ στο πρόσθιο έρχονταν οι επισκέπτες μπροστά στο τεράστιο άγαλμα της θεότητας, 10 μέτρων περίπου, μέσα στο οποίο οι ιερείς, από μυστική δίοδο (βλέπε Μαντείο Αχέροντα και Σμινθέα Απόλλωνα) μιλούσαν… εκ μέρους του θεού!!! Για να βρεθεί ο τεράστιος χώρος του τεμένους, 270μ Χ 100μ, που έφερε υψηλό περίβολο και στοά με κιονοστοιχία, σκεπάστηκε ο Σεληνούντας με διπλή σήραγγα μήκους 220 μ., πλάτους (η καθεμία) 8 μ. και ύψους τόξου 7 μ. Ένα αθάνατο, μέχρι τις μέρες μας, τεχνικό έργο. Το Ιερό, κατασκευή μοναδική από κόκκινα τούβλα και καλυμμένη από πλάκες έγχρωμων μαρμάρων μέχρι τα 14 μέτρα, έφερε μεγάλα παράθυρα (5Χ2,5 μ) και 12 τοξωτές κόγχες που φιλοξενούσαν τα αγάλματα των θεοτήτων στο πρόσθιο μισό του. Στην πρόσοψη έφερε τη μνημειακή είσοδο, 14Χ 7μ. Ένα κομμάτι του θυρώματος που σώζεται ζυγίζει 30 τόνους!!!

Θεωρείται έργο του Αδριανού (117-138 μ.Χ.), του πρώτου μισού του 2ου μ.Χ. αι. Ο φιλέλληνας αυτοκράτορας ευνοούσε τη λατρεία των Αιγυπτίων θεοτήτων. Στη χριστιανική εποχή κάηκε και μόνο κατά τον 5ο μ.Χ. αι. έγιναν τροποποιήσεις (καταστροφές του εσωτερικού) για να χτιστεί μέσα στο «κέλυφος» μια τρίκλιτη χριστιανική βασιλική. Μια προγενέστερη βασιλική θεωρείται ότι ήταν προς τιμήν του Αγίου Αντύπα και ήταν η Μητρόπολη της Περγάμου! Επίσης, θεωρείται ότι εδώ μαρτύρησε επί Δομιτιανού το 92 μ.Χ. (κάηκε μέσα σε χάλκινο βόδι) ο προστάτης των οδοντιάτρων.* Κατ’ άλλους μαρτύρησε στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο και εδώ τάφηκε! Βέβαια, τότε ακόμα δεν υπήρχε το μεγάλο τέμενος. Τώρα ο Πύργος της βορινής πλευράς φιλοξενεί το Κουρτουλούς τζαμί, με υπέροχη μαρμάρινη κρήνη, ενώ ο βορινός χρησιμοποιήθηκε και σαν πετρελαιοκίνητος αλευρόμυλος (μαύροι οι τοίχοι!!!). Οι πύργοι είναι ροτόντες με θόλους που φέρουν φωταγωγούς. Ένα κτήριο λοιπόν και τρεις θρησκείες, διαχρονικά!!

 

* Στην οδοντιατρική σχολή των Αθηνών, στο ναΰδριο του Άγιου Αντύπα, φυλάσσεται χώμα από τον πιθανό τόπο του μαρτυρίου του στον χώρο του Σεραπείου!

 

Με δύο σήραγγες…

 

…σκεπάστηκε ο Σεληνούντας…

 

…και κτίστηκε το Ρωμαϊκό Σεραπείο…

 

…ένα μεγαλόπρεπο κτήριο….

 

…από κόκκινο τούβλο…

 

…και μάρμαρο…

 

…σ’ ν τεράστιο χώρο (το τέμενος)…

 

…με δύο ροτόντες μπροστά του…

 

…η νότια τώρα τζαμί.

 


Εδώ θεωρείται ότι κάηκε ο Άγιος Αντύπας!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey