Οδοιπορικό στα Απέναντι 46 Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 46

Το Ντικιλί

06/09/2017 - 15:46

 

 

Τότε που οι κάτοικοι του Αταρνέα βίγλιζαν το πέλαγος, είχαν μπροστά τους βάλτους, θερμές πηγές και λίγο πιο πέρα τη θάλασσα. Οι προσχώσεις δημιούργησαν την παραλιακή ζώνη, όπου το 1840 ο Περγαμηνός Καραοσμάνογλου εγκατέστησε ένα τσιφλίκι (τώρα εκεί είναι η αγορά) και εγκαταστάθηκαν κτηνοτρόφοι, γεωργοί, ψαράδες από την Πέργαμο, τη Λέσβο και το Αϊβαλί. Και έτσι ιδρύθηκε το Ντικιλί (Dikili), η σκάλα της Περγάμου, 39 χιλ. από αυτή και 51 από το Αϊβαλί. Ένα σημερινό λιμάνι που το επισκέπτονται κρουαζιερόπλοια, με ευρύχωρους δρόμους και δενδροστοιχίες, με τουριστικές υποδομές γύρω του και μια υπέροχη παραλία, με 20 χιλ. κατοίκους. Το 1880 υπάρχουν λίγες οικογένειες, αλλά το 1909 αναφέρονται 1.000 σπίτια. Στα γεγονότα τού 1913-14 έφυγαν οι πρώτοι Έλληνες και εγκαταστάθηκαν «μουετζίρηδες» από τη Μαγνησία. Έτσι το 1921 υπάρχουν και 3.000 Τούρκοι στους 7.000 κατοίκους. Τότε λειτουργεί ένα επτατάξιο σχολείο με 200 μαθητές και μαθήτριες, με τρεις δασκάλους και τρεις δασκάλες. Αυτό υπάρχει ερειπωμένο στο παλιό τμήμα της πόλης. Υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Όμως το βασικό ήταν το λιμάνι του. Είχε 35 μεγάλες αποθήκες και υποκαταστήματα των τραπεζών Οθωμανικής και Μυτιλήνης. Υπήρχε τηλεγραφείο και τα γραφεία των ατμοπλοϊκών εταιρειών Κουρτζή και Χαμιδιέ-Πανταλέοντος. Υπήρχε η αλευροβιομηχανία του Εγγλεζόπουλου και τα «Έλαια Αγάλια». Έτσι εξάγονταν 20.000 τόνοι δημητριακών και οσπρίων, κατευθείαν στην Ευρώπη με τα 15-20 εμπορικά πλοία που «έπιαναν», τότε, το λιμάνι. Υπολογίζονταν εξαγωγές 120.000 οθωμανικών λιρών και εισαγωγές 40.000!!! Το λιμάνι χάνει την πρωτοκαθεδρία με την κατασκευή του σιδηροδρόμου προς τη Σμύρνη.

Πρέπει να αναφερθεί επίσης (το 1921) το τσιφλίκι των Αφών Ηλιόπουλου, βόρεια του Ντικιλί, με ιδιόκτητο «χωριό», θερμές πηγές (του ανήκε ακόμα και η περιοχή του Αταρνέα), κατάφυτο με αγρούς «κυάμων, σησαμίου, βελανιδίων όπου βόσκουν ίπποι». Επειδή εκεί υπάρχει το ατμοκίνητο εργοστάσιο αλευροποιίας, το χωριό ονομάζεται «Μακαρονία»!!! Επίσης, στα γύρω χωριά, με Έλληνες κυρίως, το Κλισέ Κίοι, τα Κάλαργα, οι Σααντζήδες και το Κινίκιον διαθέτουν έξι ατμοκίνητα ελαιοτριβεία! Και ήλθε η τραγωδία του 1922! Έρχονται εδώ 10.000 Έλληνες για να επιβιβαστούν σε πλοία, που δεν έρχονται ποτέ. Και σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Rene Pyaux, εξοντώνονται όλοι και γεμίζουν οι γύρω χαράδρες!!! Μετά το 1923 δημιουργείται η σημερινή σύνθεση του Ντικιλί από πρόσφυγες Τούρκους, προερχόμενους από την Καβάλα, τις Σέρρες, τη Φλώρινα και τη Δράμα! Το βλέπουμε από το νησί, απέναντι, να απλώνεται στα χαμηλά υψώματα!

 


Απέραντες παραλίες...

 


...και μέσα στην πόλη...

 


...φαρδείς δρόμοι και δένδρα...

 


...αλλά πάντα λιμάνι...

 


...το Ντικιλί...

 


...με ξενοδοχεία...

 


...αλλά και τα μεταλλεία χρυσού με τις δεξαμενές κυανιούχων...

 


...δίπλα στον δρόμο προς Πέργαμο...

 


...ίσως από την εποχή του Πέρση Κύρου. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey