Οδοιπορικό στα Απέναντι 47 Αϊβαλί-Τένεδος- Πέργαμος 47

Το ακρωτήριο Κάναι, το νησί Αργενούσα και η σχέση του με τη ναυμαχία των Αργινουσών

13/09/2017 - 14:09

 

Φώτο 7

 

«Ειτ’ εν εκατόν σταδίοις η ΚΑΝΗ, το άνταιρον ακρωτήριον τω Λεκτώι και ποιούν τον Αδραμυττηνόν κόλπον, ου μέρος και ο Ελαιτικός. Εστι Κάναι δε πολίχνιον Λοκρών εκ του Κύνου κατά τα άκρα της Λέσβου τα νοτιώτατα κείμενον…..» (Στράβωνας). Δέκα χιλιόμετρα νότια του Ντικιλί, δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί (Αμυγδαλεώνας), το πριν το 1914 Ατζανός, βρισκόταν η αρχαία πόλη Κάναι, στην ρίζα του όρους Καρά-Νταγ (Κάνη), που φαίνεται απέναντι (στη θέση «Οβρεόκαστρο» στην παραλία Κιλιλίκ). Στο λιμάνι της βρήκε καταφύγιο να ξεχειμωνιάσει ο ρωμαϊκός στόλος στον πόλεμο κατά του Αντίοχου του μεγάλου των Σελευκιδών (192-188 π.Χ.). Αυτό το λιμάνι έκλειναν δύο νησιά, αι Κάναι, τα σημερινά Garip και Kalem (του Καρίπη και του Καλέμη, κατά τον Στρατή Μπαλάσκα). Όμως υπήρχε ακόμα ένα νησάκι βορειότερα που δένεται με την περίφημη Ναυμαχία των Αργινουσών, το 406 π.Χ., ανάμεσα στον αθηναϊκό και τον σπαρτιατικό στόλο!

Το νησάκι ήταν ένα, η Αργενούσα και τελευταία μια μεγάλη ομάδα Γερμανών, Βρετανών και Τούρκων γεωφυσικών, τοπογράφων και γεωαρχαιολόγων βρήκαν ότι το νησί ενώθηκε με το περίφημο ακρωτήριο των Κανών, το νότιο άκρο του τεράστιου Αδραμυττινού κόλπου, κατά τον Στράβωνα! Ο Σπαρτιάτης Καλλικρατίδας έχει καταλάβει τη Μήθυμνα, το Δελφίνιο της Χίου και πολιορκεί τη Μυτιλήνη, με τα καράβια του Κόνωνα στο λιμάνι (έγινε ναυμαχία και αιχμαλωτίσθηκαν τα 30 από τα 70!).

Ένα καράβι ειδοποιεί την Αθήνα η οποία λιώνει το χρυσό άγαλμα της Νίκης και κατασκευάζει 100 τριήρεις που επανδρώνει με άπειρους μέτοικους και είλωτες, που τους χρήζει Αθηναίους πολίτες (200 άτομα σε κάθε πλοίο). Έτσι στο ακρωτήριο των Κανών, στην Αργενούσα νήσο, 155 αθηναϊκές τριήρεις με επικεφαλής οκτώ στρατηγούς! Παρά το άπειρο πλήρωμα καταναυμαχεί τις 120 σπαρτιατικές τριήρεις του Καλλικρατίδα. Οι στρατηγοί κυνηγούν τον σπαρτιατικό στόλο προς τη Σάμο! Τότε μια τρομερή καταιγίδα βουλιάζει αρκετά πλοία και γεμίζουν πνιγμένους τα παράλια μέχρι τη Φώκαια. Δύο ναύαρχοι, ο Θηραμένης και ο Θρασύβουλος, πηγαίνουν στην Αθήνα, και κατηγορούν τους στρατηγούς ότι εγκατέλειψαν τους ναυαγούς «για την ιδίων δόξαν». Στην περίφημη δίκη είχε εμπλακεί και ο Σωκράτης! Οι στρατηγοί θανατώνονται και, όταν έγινε γνωστή η πλάνη, οι υπεύθυνοι είχαν φύγει από την Αθήνα. Χρόνια μετά, τον Νοέμβριο του 1922, έξι πολιτικοί και στρατιωτικοί εκτελούνται πάλι στην Αθήνα, εξιλαστήρια θύματα της μεγάλης μικρασιατικής τραγωδίας, που γέμισε πάλι με πτώματα την ίδια περιοχή! Πάντα οι υπαίτιοι μένουν στο απυρόβλητο, μαύρες σελίδες που γράφονται από τα συμφέροντα των λίγων που μετακινούν και σφαγιάζουν τους λαούς.

 

Στην ρίζα του Καρά-Νταγ, της Κάνης...

 

...δίπλα στο χωριό Μπαντεμλί...

 

...τον παλιό Ατζανό...

 

...υπήρχε η αρχαία Κάνη με τα δύο νησιά Κάναι (Garip και Kalem)...

 

...βορειότερα στο ακρωτήριον Κάναι...

 

...διεθνής ομάδα ειδικών...

 

...εντόπισε την ένωση του νησιού Αργινούσα...

 

...με το ακρωτήριο...

 

...όπου έγινε η ομώνυμη ναυμαχία «των Αργινουσών»!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey