Οδοιπορικό Απέναντι 50 Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 50

Στην Πέργαμο

11/10/2017 - 14:38

 

 

Το ποτάμι, ο Σεληνούντας, από τα δυτικά προς τα Ανατολικά έρχεται και ενώνεται με τον Κήτειο ποταμό, τον Ilica deresi, και μετά με κοινή διαδρομή βρίσκουν τον Κάικο! Στον Κήτειο οι Τούρκοι έφτιαξαν μια λίμνη, την Kestel, με ένα ακόμα φράγμα, ανατολικά της ακρόπολης! Απόλυτη εκμετάλλευση του νερού! Κοιμηθήκαμε λοιπόν σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στην ΒΑ γωνιά της πόλης, στο Pergama boutique hotel. To μονόκλινο 50 Ε την βραδιά, χαριστικά! Και εδώ αρχίζει η Ιστορία! Βρισκόμαστε στον Ρωμέικο Μαχαλά, στο πάλαι ποτέ υπέροχο Αρρεναγωγείο (Ημιγυμνάσιο,Δημοτικό και νηπιαγωγείο) της Ελληνικής κοινότητας (που τα έχτισε και τα συντηρούσε η ίδια με επιτροπές, με εράνους και προσφορές), ένα πολυεπίπεδο συγκρότημα από κόκκινη ντόπια πέτρα, τούβλο, τόξα και λαξευτές παραστάδες και γρηπίδες, με μεγάλη αυλή στην οποία δεσπόζει αρχαία λάρνακα-βρύση, που βρέθηκε «σε Ελληνικό κτήμα, ανατολικά της ακροπόλεως, και αφού πήρε το Τουρκικό Δημόσιο το περιεχόμενο, η λάρνακα κατά παράκληση δωρήθηκε στο Ελληνικό σχολείο».*

Στην είσοδο, μια άλλη υπέροχη κρήνη, του 1876 (μόνο αυτό μένει), έχει πελεκημένη την Ελληνική επιγραφή! Όπως και οι Τουρκικές επιγραφές της Μυτιλήνης, παρατράγουδα της παραφροσύνης του 1922! Μετά το σχολείο, ένα οικόπεδο φιλοξενούσε το Ελληνικό Νοσοκομείο, τον Ευαγγελισμό, ή τα Σπιτάλια, που το έχτισε το 1865 η Φιλανθρωπική Αδελφότητα, σε μια έκταση 1200 περίπου τ.μ. Κάτω από το μακρύ σοκάκι που ακολουθούμε, βρισκόταν η Μητρόπολη της Περγάμου, η Ζωοδόχος Πηγή!

Δυστυχώς έχουμε μόνο την μακέτα της στην Εστία της Νέας Σμύρνης (έργο του Γ.Ν.Τσολίσου) και μερικές φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Ελληνικής κοινότητας! Σε μια έκταση 1400 τμ η τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και περιστύλιο στην πρόσοψη, με δάπεδα στρωμένα με λευκές πλάκες, έργο του 1836 (στην θέση άλλης μικρότερης), αναφέρεται μόνο για την ιστορία! Εκεί τώρα είναι χτισμένο ένα κτήριο (σχολείο;) με την προτομή του Κεμάλ μπροστά! Το 1914 αποθηκεύτηκαν εκεί φάρμακα του Τουρκικού στρατού! Αν και το 1919 καλλωπίστηκε και επιδιορθώθηκε, μετά το 1922 ξεθεμελιώθηκε, για να εξαλειφθεί ένα τόπος βαρβαρότητας και ανείπωτου πόνου! Από εκεί έβγαζαν και αφάνιζαν τα θύματα της μανίας του σπαραγμού της Μικρασιατικής τραγωδίας! Είχαν καταφύγει μήπως και γλιτώσουν από την λαίλαπα που δεν λογάριαζε τίποτα, σ’ αυτό το μακελειό! Οι πτυχές αυτής της μαύρης Ιστορίας είναι πολύ σκοτεινές! Μαζί εξαφανίστηκε και η άλλη εκκλησία, επάνω από το σοκάκι, των Αγίων Θεοδώρων, μαζί με το Ελληνικό και το Αρμενικό νεκροταφείο. Ένας τοίχος 75 μέτρων ήταν το ανάλημμα της εκκλησίας, (5 στρέμματα) τώρα σκεπασμένο με σπίτια! Βλέπετε δεν υπήρχε ανάγκη τζαμιών στην πόλη!

 

*Ένα από τα βοηθήματα και ο χάρτης είναι το υπέροχο Βιβλίο Περγαμηνά του Γ. Νεστ. Τσολίσου, Αθήνα 1984

 

Επάνω από τον Σεληνούντα ο Ελληνικός μαχαλάς και το μακρύ σοκάκι...

 

...με το Ελληνικό Αρένων...

 

...με την αρχαία λάρνακα - βρύση...

 

...αλλά και την βρύση με την σβησμένη επιγραφή...

 

...όπως αυτής στην Μυτιλήνη-κοινή πρακτική...

 

...το Pergama hotel, υψηλών προδιαγραφών...

 

...παραδίπλα το οικόπεδο του Ελληνικού νοσοκομείου...

 

...και πιο κάτω υπήρχε η ξεθεμελιωμένη Μητρόπολη...

 

...της Ελληνικής Κοινότητας...

 

...με τους σημερινούς κατοίκους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey