Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Στο Αιγαίο των μεταναστών, δοκιμάζονται οι αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

16/03/2018 - 14:34 Ενημερώθηκε 16/03/2018 - 14:43

Στην ημερίδα με τίτλο «Η θάλασσα που μας ενώνει» που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης το περασμένο Σάββατο, κεντρικός εισηγητής ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης, της καταλλαγής και της συνεννόησης, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού, στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας: «Η θάλασσα όντως ενώνει και οφείλει να ενώνη! Οι λαοί περί την θάλασσαν του Αιγαίου οφείλομεν να την βλέπωμεν ως ενωτικήν δύναμιν και να την προστατεύσωμεν από την ανθρωπογενή μόλυνσιν να διασώσωμεν τον θαλάσσιον πλούτον και την απαράμιλλον αιγαιοπελαγίτικήν ωραιότητα» . Για να καταλήξει: «Εις το Αιγαίον Πέλαγος των μεταναστών και των προσφύγων δοκιμάζονται όμως σήμερον αι ανθρωπιστικαί αρχαί του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά και η χριστιανική αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπον».

 

«Τα Ωραία του Πέραν»: Έκθεση σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο Σισμανόγλειο

«Τα Ωραία του Πέραν» αφηγούνται με την τέχνη τους, δεκαπέντε Έλληνες εικαστικοί που συνδέονται βιωματικά και πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη. Παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ομαδική έκθεση από σήμερα Παρασκευή 16/3 έως τις 13/4, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Πόλης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού και, όπως εξήγησε το τρυφερό λογοπαίγνιο του τίτλου της έκθεσης, αποτελεί προφανή αναφορά στο δημοφιλές μελόδραμα του Τυμφρηστού «Η Ωραία του Πέραν» (1920) και στη βασισμένη σε αυτό και αντίστοιχα επιτυχημένη ομότιτλη ταινία του Ορέστη Λάσκου (1953) που γυρίστηκε στην Πόλη. Στην έκθεση (ζωγραφική και φωτογραφία) συμμετέχουν οι: Όλγα Αλεξοπούλου, Νίκος Βατόπουλος, Τάσος Βενετσανόπουλος, Ειρήνη Βογιατζή, Ανδρέας Γεωργιάδης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένη Κουκούλα, Αλέξανδρος Μασσαβέτας, Γεύσω Παπαδάκη, Πάρις Πετρίδης, Κωνσταντίνος Πίτας, Βαγγέλης Πούλης, Βιργινία Φιλιππούση. Η έκθεση θα παρουσιασθεί το φθινόπωρο και στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

 

Και νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα εξακολούθησε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ και αυτή την εβδομάδα, αγγίζοντας νέα ιστορικά χαμηλά εν μέσω σειράς αρνητικών εξελίξεων. Έτσι η ισοτιμία πλησιάζει περίπου τις 4 λίρες με το δολάριο και τις 5 λίρες με το ευρώ. Μέσα στην βδομάδα οι τιμές κυμάνθηκαν: 1 ευρώ = TL 4,80, 1 δολάριο = 3,87 λίρες.

Η πτωτική τάση σχετίζεται με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της Τουρκίας απ’ τον οίκο «Moody’s» στην κατηγορία Ba2 από την Ba1, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απώλεια θεσμικής δύναμης και τον αυξημένο κίνδυνο εξωτερικού σοκ λόγω του μεγάλου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η τελευταία μείωση της λίρας επιταχύνθηκε μετά την ψήφιση σε κλίμα έντασης από το κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου, ενός αμφισβητούμενου νόμου που τροποποιεί τον εκλογικό νόμο.

 

Γάλα από τον Δήμο Σμύρνης στα παιδιά από την Συρία

Εδώ και χρόνια ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης έχει καθιερώσει την καθημερινή διανομή γάλατος στα παιδιά των δημοτών του ηλικίας 1 έως 5 ετών, που έχουν ανάγκη. Το αγελαδινό γάλα προμηθεύονται από τον συνεταιρισμό κτηνοτρόφων του Τίρε, που εκτρέφει 2,5 χιλ. αγελάδες. Έτσι βοηθούν τους παραγωγούς και εξασφαλίζουν υγιεινή διατροφή των παιδιών. Η διανομή γινόταν στα σχολεία αλλά από το 2012 την ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας. Ο Δήμος με 62 συνεργεία που έχει συγκροτήσει, μοιράζει το γάλα σε 388 συνοικίες πόρτα - πόρτα, σε 125.000 σπίτια δημοτών, που έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμα . Πρόσφατα προστέθηκαν και 6.500 παιδιά από την Συρία που διαμένουν σε διάφορες περιοχές του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, στα οποία χορηγούνται 8 λίτρα γάλατος την εβδομάδα.

 

Και στα Δίδυμα φεστιβάλ άγριων χόρτων

Στα Αλάτσατα, κοντά στον Τσεσμέ, όπου διαμένουν πολλοί Τουρκοκρητικοί και γνωρίζουν από την παράδοση των οικογενειών τους να αξιοποιούν και να μαγειρεύουν τα άγρια χόρτα «του βουνού», τα τελευταία οκτώ χρόνια διοργανώνονται κάθε χρόνο την άνοιξη, γιορτές που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες. Ακολουθώντας τα Αλάτσατα κι άλλες πόλεις, όπου πρωτοστατούν οι Τουρκοκρητικοί, διοργανώνουν ανάλογες γιορτές. Στα Δίδυμα, λίγο νοτιότερα, απέναντι από την Σάμο, για δεύτερη χρονιά θα γίνει από 20 έως 23 Απριλίου, ανάλογο φεστιβάλ αφιερωμένο στην υγιεινή διατροφή και στην γαστρονομία της φύσης (Vegetarians) με παράλληλες εκδηλώσεις καλλιτεχνικές, εκθέσεις (φυσικών προϊόντων - καλλυντικών) αθλητικές έως και φροντίδας για κατοικίδια ζώα. Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να επισκεφθούν τα Δίδυμα, πάνω από 200.000 άτομα. Επίσης και στο γειτονικό μας Αϊβαλί, ανακοινώθηκε η διοργάνωση στις αρχές Μαΐου φεστιβάλ χόρτων, αλλά φέτος με την πρώιμη άνοιξη μήπως θα έχουν ξεσποριάσει ρε γειτόνοι ως τότε τα ραδίκια;;;

 

Σμύρνη: Κατασκευάζεται το μακρύτερο τούνελ στην Τουρκία

Ένας υπόγειος διπλής κατεύθυνσης αυτοκινητόδρομος, με 7 χλμ. μήκος, 3 + 3 λουρίδες κυκλοφορίας και δύο γέφυρες 280 και 920 μέτρων μήκους, θα γίνει στην Σμύρνη. Ο υπόγειος δρόμος ξεκινά από τον σταθμό λεωφορείων στη βόρεια πλευρά της πόλης, διέρχεται από το κέντρο (Κονάκ) και καταλήγει στον Βουτζά στο νότο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν συντελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις . Η κατασκευή θα γίνει με την χρήση «μετροπόντικα» και θα κοστίσει 183 εκατ. λίρες. Οι αρχές εκτιμούν ότι με την χρήση του υπόγειου αυτοκινητόδρομου «εξπρές», θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην μεγαλούπολη των 4 εκατ. κατοίκων και θα αποσυμφορηθεί το κέντρο από τα συχνά μποτιλιαρίσματα.

 

Προσδοκία για ανάκαμψη του τουρισμού κρουαζιέρας

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που επισκέφθηκαν τα τουρκικά λιμάνια της Τουρκίας ήταν το 2017 = 307, το 2016 = 538, το 2015 = 1296 και το 2014 = 1096 , ενώ το 2018 μέχρι σήμερα κανένα κρουαζιερόπλοιο δεν έδεσε σε τουρκικό λιμάνι . Μετά την τεράστια αυτή ύφεση, φέτος διαφαίνεται κάποια βελτίωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του οργανισμού (İMEAK) για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Τουρκία, Yusuf Öztürk, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση «Seatrade Cruise Global Fair» στη Φλόριντα των ΗΠΑ και είχε συνεργασία με διεθνείς παράγοντες του τουρισμού της κρουαζιέρας. Ήδη ανακοινώθηκε ότι νορβηγικά πλοία θα προσεγγίζουν το 2018 και το 2019 το Κουσάντασι, ενώ κατά τον Öztürk και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην Τουρκία, μεταξύ αυτών και ο κολοσσός «Holland America Line», που όμως μελετά για το 2020. Η προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στην Τουρκία (Σμύρνη, Κουσάντασι, Μαρμαρίς, Αττάλεια κ.ά.) ενδιαφέρει και τα ελληνικά νησιά, για εμάς δε στο Βόρειο Αιγαίο, σημασία έχει η επιστροφή των κρουαζιερόπλοιων στην Κωνσταντινούπολη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey