Οι εξ ανατολών...γείτονες

03/11/2017 - 16:07

Η Ιμβριακή νεολαία της Αθήνας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Αθήνα για το διαθρησκευτικό συνέδριο, επισκέφθηκε προχθές το Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου Ιμβρίων στη Νέα Σμύρνη για να συναντηθεί με τους νέους Ίμβριους της διασποράς που διοργάνωσαν την πρώτη ετήσια συνέλευσή τους. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κοινή γενέτειρά τους, στο πικρό παρελθόν αλλά και στο ελπιδοφόρο μέλλον στο οποίο σήμερα καλείται να συμπράξει η Ιμβριακή νεολαία της διασποράς.

Στο μεταξύ, αυτήν τη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η αλλαγή φρουράς στον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Ίμβρου (ΕΠΣΙ), στον φορέα που επωμίστηκε την αναγέννηση της ομογενειακής παιδείας στο νησί. Μετά από μια επιτυχή και καρποφόρα θητεία, ο Παντελής (Λάκης) Βίγκας απ’ την Κωνσταντινούπολη παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ιωακείμ Καμπουρόπουλο, εκπαιδευτικό, ο οποίος επέστρεψε στην Ίμβρο απ’ την Αθήνα. Κοινό τους όραμα η στήριξη των ομογενειακών σχολείων της Ίμβρου για να εδραιωθεί και αποδώσει το «θαύμα» που συντελέστηκε, δηλαδή η λειτουργία πρώτα Δημοτικού και στη συνέχεια Γυμνασίου - Λυκείου στην Ίμβρο και τελευταία νηπιαγωγείου, με την ανακατασκευή ερειπωμένων σχολείων και την προσπάθεια για άρση πάρα πολλών γραφειοκρατικών και άλλων πολλών αγκυλώσεων τής εκεί δημόσιας διοίκησης.

 

Προσπάθειες για τουριστική ανάκαμψη στον Πόντο

Ο αρμόδιος για τον ανατολικό Πόντο, υπεύθυνος της TURSAB (σαν τον δικό μας ΕΟΤ) Suat Gurkok, αναφέρθηκε στη σχετική φετινή βελτίωση στον τουρισμό σε σχέση με το 2016, επισημαίνοντας ότι σημειώθηκε μεν αύξηση στον αριθμό τουριστών, συνεχίζεται δε υστέρηση στα αναμενόμενα έσοδα. Χαρακτήρισε ως τα σημαντικότερα προβλήματα τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό λόγω έργων συντήρησης στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και τη λειτουργία της συνοριακής πύλης του Sarp στα σύνορα με τη Γεωργία. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το 2017 δεν έγιναν καθόλου προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Τραπεζούντας. Προσπαθούν, αλλά τα προβλήματα είναι μεγάλα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο τελευταία γίνεται λόγος και για την ανάδειξη του ορεινού χωριού Σάντα (σήμερα Ντουμανλί της επαρχίας Γκιουμουσχανέ - Αργυρούπολη). Λόγω της γεωγραφικής θέσης της η Σάντα του Πόντου ήδη απ’ τον 16ο αιώνα αποτελούσε καταφύγιο για Έλληνες και Αρμένιους όταν πιέζονταν απ’ τους Τούρκους. Ως το 1923 κατοικούνταν αποκλειστικά από Έλληνες, οι περισσότεροι των οποίων εγκατασταθήκαν στο Κιλκίς και ίδρυσαν τη Νέα Σάντα. Το χωριό αποτελείται από επτά συνοικίες, καθεμία με την εκκλησία της, και παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο απ’ τον καιρό των Ελλήνων. Από το 1999 κηρύχτηκε προστατευόμενη περιοχή για το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της.

 

Πάει και ο δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ

Ο Αχμέτ Edip Ugur, δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου του Balıkesir, στον οποίο υπάγονται και οι απέναντι της Λέσβου περιοχές (Αϊβαλί, Μπουρχάνια, Αδραμύττι κ.λπ.) υπέβαλε τελικά στις 30 Οκτωβρίου την παραίτησή, που του ζητήθηκε απ’ τον πρόεδρο Ερντογάν στο «πλαίσιο της ανανέωσης του κόμματος». Είχε εκλεγεί το 2009 με το ισλαμιστικό κόμμα του ΑΚΡ. Είναι ο 6ος δήμαρχος μεγάλης τουρκικής πόλης που πείσθηκε ή εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί. Προηγήθηκαν οι δήμαρχοι της Πόλης Nigde, Duzce, Bursa και Άγκυρας Melih Gokcek, πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΑΚΡ που είχε κυβερνήσει την πόλη για 23 χρόνια. Μετά την απομάκρυνση του δήμαρχου Άγκυρας, ο διατελέσας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έκφρασε την ικανοποίησή του καθόσον θεωρούσε ότι αυτός τον κατασυκοφάντησε στον Ερντογάν! Επίσης, ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων δήλωσε ότι θα συνεχίσει τους δικαστικούς αγώνες εναντίον του για τη ζημιά που προκάλεσε στην πόλη.

Ο δήμαρχος του Μπαλίκεσιρ δήλωσε ότι η παραίτησή του δεν έχει καμία σχέση με την «αποτυχία» ή οποιαδήποτε «σύνδεση» με την τρομοκρατική οργάνωση Fethullahist (FETΟ) του Fethullah Gulen. Στην τελευταία αποχαιρετιστήρια ομιλία του ήταν συγκινημένος, δάκρυσε και διευκρίνισε ότι ήταν υποχρεωμένος να λάβει αυτήν την απόφαση αφού απειλήθηκε αυτός και η οικογένειά του. «Είναι αβάσταχτο», είπε, προσθέτοντας ότι είναι πλέον αδύνατο να συνεχίσει με το ΑΚΡ, οπότε ανακοίνωσε και την παραίτησή του από το κόμμα. Τουλάχιστον αυτός έδειξε κάποια αξιοπρέπεια στην καρατόμησή του έναντι των άλλων που έφυγαν δηλώνοντας υποταγή στον «δήμιό» τους!

 

Σαπούνι απ’ το Αδραμύττι στην Ιαπωνία

Η ελαιουργία «KORKUT» του Αδραμυττίου, που τυποποιεί και εξάγει λάδι και σαπούνι σε έξι χώρες της Άπω Ανατολής και στις ΗΠΑ, πέτυχε σημαντικές εξαγωγές σαπουνιού τελευταία και στην Ιαπωνία. Ανέλαβε και φτιάχνει σαπούνι χωρίς άρωμα, το οποίο οι Γιαπωνέζοι αρέσκονται να το χρησιμοποιούν στο παραδοσιακό λουτρό «Οφούρο». Πρόκειται για μπάνιο σε μια μικρή ξύλινη μπανιέρα με απότομη κλίση. Τα λουτρά αυτού του τύπου βρίσκονται σε όλη την Ιαπωνία σε σπίτια, διαμερίσματα και παραδοσιακά ιαπωνικά πανδοχεία, αλλά τώρα είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό ή ανοξείδωτο χάλυβα. Γκρουπ Γιαπωνέζων τουριστών που είχαν επισκεφθεί πρόσφατα ξενοδοχεία με θερμές πηγές του Αδραμυττίου εκτίμησαν το παραδοσιακό σαπούνι από ελαιόλαδο που χρησιμοποιούσαν και έτσι άρχισαν οι εξαγωγές. Μπράβο τους!

 

 

Γιορτές εδώ και απέναντι, ευκαιρία για ταξίδια

Η γιορτή του κάστανου που τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στην Αγιάσο έγινε δημοφιλής και απέναντι. Ήδη δύο τουλάχιστον τουριστικά πρακτορεία στο Αϊβαλί και στο Αδραμύττι διαφημίζουν τη γιορτή, με προσφερόμενο πακέτο των 99 και των 95 ευρώ αντίστοιχα κατ’ άτομο για τις 11 και 12 Νοεμβρίου, που περιλαμβάνει μία διανυκτέρευση με πρωινό κι ένα δείπνο και τις μετακινήσεις. Εκτιμάται πως το άλλο Σαββατοκύριακο θα είναι σχετικά αυξημένη η κίνηση Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο.

Οι Αϊβαλιώτες πάλι στο τέλος Νοεμβρίου (25-26/11) διοργανώνουν το «Ayvalik Sirtaki Weekend» με ελληνικούς χορούς και μουσικές, αλλά και άλλα δρώμενα και μετακλήσεις καλλιτεχνών από διάφορες τουρκικές πόλεις και τη Λέσβο. Οι γιορτές την Παρασκευή 25/11 θα γίνουν στο Αϊβαλί και το Σάββατο 26/11 στο Μοσχονήσι.

 

Εποχιακή συνταγή των γειτόνων: Πιλάφι με κυδώνια και κάστανα

Υλικά για το «Αϊβαλί πιλάφ»: 2 ποτήρια νερού ρύζι, 1 μεγάλο κυδώνι, 2 κρεμμύδια, 300 γρ. κάστανα, 150 γρ. καρύδια, 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη (ή στέβια), 1 φλιτζάνι καφέ λάδι, χυμό ενός λεμονιού, 3 ποτήρια ζεστό νερό κανέλλα, αλάτι, πιπέρι και μαϊντανό.

Εκτέλεση: Ξεφλουδίστε τα κυδώνια και το κρεμμύδι, κόψτε τα σε κύβους και αφήστε τα μέσα στο χυμό του λεμονιού. Στην κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε τα κυδώνια, το κρεμμύδι και το κουκουνάρι, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε ζεστό νερό, ζάχαρη, κανέλα, αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακατέψτε. Τελευταία προσθέστε το ρύζι και χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήνετε σε χαμηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Λίγο πριν γίνει το πιλάφι, προσθέστε και τα κάστανα που έχετε βράσει και καθαρίσει. Αποσύρετε το φαγητό απ’ τη φωτιά και σκεπάστε με απορροφητικό χαρτί ή μια πετσέτα. Το σερβίρετε με γαρνιτούρα τα καρύδια και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey