Οι εξ ανατολών...γείτονες

24/11/2017 - 15:04

Συνεχίζεται η πτώση της λίρας - άνοδος πληθωρισμού

Η τουρκική λίρα και αυτήν την εβδομάδα συνεχίζει να καταγράφει τιμές ρεκόρ έναντι του δολαρίου (στις 4 σχεδόν λίρες) και του ευρώ, που ως φαίνεται τείνει να αγγίξει τις 5 λίρες. Ορατά αποτελέσματα αυτών των ισοτιμιών η άνοδος των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και σε καύσιμα όπου οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης διαμορφώνονται σε 5,5 περίπου λίρες το λίτρο, ενώ βέβαια οι μισθοί παραμένουν ίδιοι. Αρκετοί πολίτες πανικοβλημένοι απ’ τις εξελίξεις σπεύδουν να αποσύρουν καταθέσεις και να μετατρέψουν τις οικονομίες τους σε χρυσό ή ξένα νομίσματα. Υπολογίζεται ότι η λίρα έχασε απ’ τον περασμένο Σεπτέμβριο το 17% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ για τη δίκη του Τουρκο-ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab (που διατηρούσε στενές σχέσεις με το περιβάλλον του Ερντογάν) για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, οι πληθωριστικές πιέσεις, η αναποφασιστικότητα της νομισματικής πολιτικής και συνεχιζόμενη πίεση του Προέδρου Ερντογάν προς την κεντρική τράπεζα, για πτώση των επιτοκίων είναι οι λόγοι της νομισματικής κρίσης που βιώνουν οι γείτονες.

Η κυβέρνηση και το κυβερνόν κόμμα ΑΚΡ μιλάει για «οικονομική προσπάθεια πραξικοπήματος» που κατευθύνεται από τους εξωτερικούς εχθρούς της Τουρκίας, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα από προχθές αύξησε τα επιτόκια χορηγήσεων παρά τις υποδείξεις Ερντογάν. Ήταν απλά ένα βήμα για να κερδίσουν χρόνο ως τις 14 Δεκ. που θα συνεδριάσει η Επιτροπή νομισματικής πολιτικής, όπως σχολιάζει το «Reuters». Ωστόσο, οι ιθύνοντες για τα οικονομικά εκτιμούν ότι το μέτρο ήταν ανεπαρκές και εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η αρνητική πορεία της λίρας.

 

Ποιος είναι ο Ρεζά Ζαράμπ;

Είναι Τουρκο - Ιρανός έμπορος χρυσού και κρατείται από το 2016 στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία ότι παρέκαμπτε το εμπάργκο στο Ιράν μέσω τουρκικών τραπεζών. Ο Ρεζά Ζαράμπ βοηθούσε το Ιράν να διακινεί δισεκατομμύρια δολάρια μέσω λογαριασμών σε τουρκικές τράπεζες, με την ανοχή Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Έως το 2013 που δικάστηκε στην Τουρκία και ο Ερντογάν μίλησε για συνομωσία θεωρούνταν «ο ταμίας της οικογένειας Ερντογάν»!

Η δίκη του θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ δικηγόρος του είναι ο πασίγνωστος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι, αν έχει δεχτεί να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς προκειμένου να αποφύγει πολυετή φυλάκιση, τότε, ο Ερντογάν τρέμει στη σκέψη τού τι θα μπορεί να τους αποκαλύψει. Γι’ αυτό φαίνεται ότι προχθές, σε ένα κρεσέντο αντιαμερικανισμού, δήλωσε πως η υπόθεση εναντίον του Zarrab είναι απόδειξη ότι οι Fethullahist (Γκιουλενιστές) μετέφεραν τώρα την τρομοκρατία τους στις ΗΠΑ! Δήλωση που οι Αμερικανοί χαρακτήρισαν «γελοία». Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι αποκαλύψεις του Ζαράμπ «καίγουν» τον Ερντογάν και ίσως σημάνουν το τέλος του. Ίδωμεν!

 

Διεθνής τουριστική έκθεση Σμύρνης

Από 7 έως 10 Δεκ. διοργανώνεται στη Σμύρνη η ετήσια έκθεση τουρισμού «TRAVEL TURKEY Izmir 2017». Είναι μία από τις κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις για την τουριστική αγορά στην Τουρκία. Θα διεξαχθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο «fuarizmir» από την TURSAB - Ένωση Τούρκων Τουριστικών Γραφείων και τον IZFAS (Οργανισμός Διεθνούς έκθεσης Σμύρνης), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η Έκθεση της Σμύρνης αποτελεί ευκαιρία για την ανάπτυξη των ήδη υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων, τη δημιουργία νέων συνδέσεων και εταιρικών σχέσεων.

Η περσινή, «Travel Turkey Izmir 2016», φιλοξένησε 1.179 εκθέτες από 38 χώρες και την επισκέφτηκαν 38.587 Τούρκοι και ξένοι επαγγελματίες του τουρισμού. Πέρυσι συμμετείχε και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Φέτος από όσα μέχρι τώρα έγιναν γνωστά η Χίος και η Σάμος εξασφάλισαν ήδη τη συμμετοχή τους. Το Επιμελητήριο Σάμου χρηματοδοτεί όλη αυτή την προσπάθεια με την ενοικίαση χώρου 30m2 και την κατασκευή περιπτέρου ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των επαγγελματιών για προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του νησιού. Η αποστολή των Σαμιωτών για την Τουρκία θα αναχωρήσει από το Βαθύ την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου και θα επιστρέψει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου. Προς τούτο ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Νομού Σάμου συστήνει στους επαγγελματίες του τουρισμού να επικοινωνήσουν μαζί τους για τις λεπτομέρειες της προβολής των επιχειρήσεων τους. Οι Σαμιώτες, που «ανακάλυψαν» πρόσφατα τη μεγάλη τουριστική αγορά της Σμύρνης, έστησαν τρεις πύλες εισόδου με την Τουρκία και βάζουν στόχο φέτος την προσέλκυση 70 χιλ. Τούρκων επισκεπτών.

 

 

Χιόνια αλλά και μπόλικα τα μανιτάρια φέτος στο Κάζνταγ

Στις κορφές του βουνού Κάζνταγ (Ίδη των αρχαίων Ελλήνων), βόρεια της Λέσβου, έπεσαν τα πρώτα χιόνια. Το πάχος δεν ξεπερνά ακόμη τα 20cm κι έτσι δεν άνοιξαν τα χιονοδρομικά κέντρα. Όμως οι περισσότερες, σε σχέση με μας, βροχές που έπεσαν συνέτειναν να φυτρώσουν νωρίτερα εκεί τα μανιτάρια. Οι παλιοί εδώ έλεγαν ότι το Κάζνταγ είναι ο «κλέφτης της βροχής» της Λέσβου! Όμως μας προστατεύει απ’ τους βοριάδες και κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε πολλές πηγές του νησιού μας το νερό προέρχεται απ’ αυτό το βουνό.

Τα αγαπημένα για τη γεύση τους μανιτάρια του Κάζνταγ είναι γνωστά ως melki mantar. Άσπρα, κοκκινωπά (κρασουλίτες) και κέρινου χρώματος οι γνωστοί μας πευκίτες. Ιδιαίτερα κατά τα Σαββατοκύριακα στο βουνό έρχονται πολλοί απ’ το Τσανάκκαλε, το Αδραμύτι, το Αϊβαλί και τις άλλες κοντινές πόλεις για να συλλέξουν μανιτάρια. Πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, βιταμίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, τα άγρια μανιτάρια, γι’ αυτό πολλοί στην Τουρκία πιστεύουν ότι αποτρέπουν καρδιακές προσβολές και καταπολεμούν μερικά είδη καρκίνου. Πέρα απ’ το χόμπι υπάρχουν στα ορεινά χωριά πολλές οικογένειες που βιοπορίζονται απ’ τη συλλογή και πώληση (πάντοτε στον δρόμο και στα παζάρια) των μανιταριών. Χθες στην αγορά του Αϊβαλιού οι πλανόδιοι πωλητές τα πουλούσαν από 12 έως 20 λίρες το κιλό (3 - 5 ευρώ), πολύ πιο φτηνά από μας, όπου τα πρώτα μανιτάρια (πευκίτες) που εμφανίστηκαν έπιασαν τα 10 ευρώ το κιλό. Όσοι έχουν επιχειρήσει να μαζέψουν μανιτάρια ασφαλώς και κατανοούν την ακρίβεια.

 

Αναγνώριση της γαστρονομίας του Γκαζίαντεπ

Το λαχματζούν (Antep lahmacunu), η πάστα φιστικιού (fistik ezmesi) και η πίτα (tirnakli pide) του Γκαζίαντεπ θεωρούνται πλέον προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης. Το Γκαζίαντεπ είναι η πρώτη τουρκική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον κλάδο της γαστρονομίας και η κουλτούρα της κουζίνας της έχει μια ιστορία και παράδοση χιλιάδων ετών. Σχετικά, μια καλή φίλη απ’ την Σμύρνη, η Πελαγία, είχε την καλοσύνη να μας στείλει οδηγίες για Λαχματζούν τύπου Γκαζίαντεπ, την τουρκική πίτσα, με το λεπτό φύλλο, όπως πολλοί το αποκαλούν.

Συνταγή για Λαχματζούν: Για τη ζύμη: 2 ποτήρια αλεύρι, 8 γραμμ. ξερή μαγιά, ένα κουτ. γλυκού αλάτι, μία κουτ. σούπας λάδι, 200 γραμμ. χλιαρό νερό. Για την επιφάνεια: 150 γραμμ. ψιλοκομμένο κιμά (μοσχάρι ή ανάμικτο με αρνί), ένα τριμμένο κρεμμύδι χωρίς το ζουμί του, 2 σκελίδες σκόρδο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 ντομάτα τριμμένη χωρίς ζουμί, μία ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, ένα κουτ. σούπας πελτέ πιπεριάς κι από ένα κουταλάκι γλυκού, αλάτι, μαύρο πιπέρι, μπούκοβο ή πάπρικα αν δεν θέλουμε τα καυτερά. Εκτέλεση: Ζυμώνουμε και αφήνουμε το ζυμάρι 45 λεπτά ν’ ανεβεί. Στο μεταξύ ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά της επιφάνειας ώσπου ο κιμάς ν’ αλλάξει χρώμα και αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και την απλώνουμε με το χέρι ή την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και τοποθετούμε πάνω της λεπτή στρώση απ’ το μείγμα του κιμά. Ψήνουμε τα λαχματζούν σε 180 - 200 βαθμούς, για 15 περίπου λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Γίνονται περίπου 15 μερίδες. Σερβίρονται με γιαούρτι ή με ψιλοκομμένα λαχανικά και λεμόνι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey