Οι εξ ανατολών...γείτονες

23/06/2017 - 12:17

Ειρηνική πορεία 400 χλμ. απ’ την αντιπολίτευση στην Τουρκία

Είδε κι αποείδε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), πως ο Ερντογάν δεν «παλεύεται» με την πεπατημένη και πήρε απόφαση να καταφύγει στη μέθοδο της παθητικής αντίστασης, ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την δικαιοσύνη στη χώρα του. Αυτό είναι και το ένα και μοναδικό σύνθημα της πορείας Adalet = Δικαιοσύνη. Όπως ο Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία το 1930, βαδίζοντας 250 χλμ. στην επονομασθείσα «πορεία του αλατιού» και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1964 στις ΗΠΑ στην πορεία προς την Ουάσινγκτον, ο Κιλιτσντάρογλου ηγείται πορείας 400 χλμ. από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη. Το ποτήρι ξεχείλισε κατά τον αρχηγό του CHP, με την καταδίκη σε 25 χρόνια κάθειρξης του βουλευτή του κόμματός του, Ενίς Μπερμπέρογλου με την κατηγορία ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet» εμπιστευτικές πληροφορίες. Η πορεία ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη, μετέχουν χιλιάδες Τούρκοι και διαρκώς προστίθενται κι άλλοι στις πόλεις και τα χωριά όπου περνά. «Μην μένετε σιωπηλοί. Αν είστε σιωπηλοί, θα έρθει η σειρά σας», φώναζαν οι συμμετέχοντες στην πορεία. Ως σήμερα θα πρέπει να έχουν διανύσει πάνω από 180 χλμ. κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτα -γιατί ο Ερντογάν έσπευσε ήδη να την καταγγείλει ως «αντεθνική», και κανένας δεν αποκλείει προβοκάτσιες- με το τέλος των εορτών του Μπαϊραμιού θα έχουν φθάσει στην Πόλη. Σε προχθεσινή του δήλωση, ο Κιλιτσντάρογλου σε καθοδόν συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλωσορίζουμε όσους υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. Δεν έχω υποχρεώσει κανέναν να με ακολουθήσει στην πορεία αλλά υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που προσέρχονται για να υποστηρίξουν αυτήν την ενέργεια μας». Υποστηρικτική στην πορεία, δήλωση έκανε και ο εκπρόσωπος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος την χαρακτήρισε ως εμπνευσμένη από το θάρρος και τον αγώνα για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα του φυλακισμένου από τον περασμένο Νοέμβριο, ηγέτη τους, Σελαχετίν Ντεμιρτάς. Και από τις γειτονικές στη Λέσβο πόλεις, Αϊβαλί, Αδραμύτι, Μπαλίκεσίρ, Σμύρνη κ.ά., συνεχώς αναχωρούν πούλμαν με πολίτες, μέλη συλλόγων και οργανώσεων φιλικών προς το CHP, για να προστεθούν στους συνοδοιπόρους του Κιλιτσντάρογλου.

 

Ραμαζάν τέλος, καλό Μπαϊράμ γείτονες

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα της νηστείας του Ραμαζάν, αύριο είναι η παραμονή (Arife) και Κυριακή - Δευτέρα και Τρίτη, το τριήμερο της γιορτής του Σεκέρ (γλυκό) Μπαϊράμ των γειτόνων μας. Η μεγαλύτερη ίσως θρησκευτική και κοινωνική γιορτή του μουσουλμανικού κόσμου, που σε πολλές άλλες χώρες λέγεται και «Ιντ αλ φιτρ» ή «Μουμπάρακ». Νηστεύσαντες και μη, βρίσκουν αφορμή στις αργίες του Μπαϊράμ, για χαλάρωση, αναψυχή και ταξίδι για να συνεορτάσουν και να συναντήσουν φίλους και συγγενείς. Η απέναντί μας περιοχή του Αδραμυτινού Κόλπου από το Αϊβαλί έως το Κουτσούκουγιού με τα 145 χλμ. ακτογραμμής, τις 26 γαλάζιες σημαίες και τις σημαντικές τουριστικές υποδομές, αναμένεται να προσελκύσει και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως Τούρκους από την Πόλη και τις άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας. Ήδη για το τετραήμερο του Μπαϊράμ, παρουσιάζεται κάλυψη στα τουριστικά καταλύματα κατά 100%, ενώ πολύ ενθαρρυντικά φέτος είναι και τα νούμερα για το υπόλοιπο καλοκαίρι, που σε ορισμένα θέρετρα οι κρατήσεις αγγίζουν από τώρα το 80%. Το Αϊβαλί προετοιμάζεται να δεχτεί μέγα πλήθος επισκεπτών φέτος και γι’ αυτό από τώρα και καθ’ όλη την θερινή σεζόν μονοδρομείται (Tek Yon) ο κεντρικός δρόμος της πόλης, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η κίνηση των οχημάτων θα κατευθύνεται από την Μαρίνα προς το Τελωνείο, η αντίστροφη μέσω του περιφερειακού δρόμου. Βεβαίως είναι πολλά τα παράπονα ιδίως των παρόδιων καταστηματαρχών, που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεφοδιασμού των προϊόντων που διαθέτουν.

Μπαϊράμ στα ελληνικά νησιά: Αρκετοί Τούρκοι θα ταξιδέψουν και φέτος κατά τις γιορτές του Μπαϊράμ (23-27 Ιουνίου) και στα ελληνικά νησιά. Η Σάμος, λένε, θα έχει φέτος την τιμητική της, όπου αναμένεται αύξηση που μπορεί να φτάσει και στο 200%. Στην Χίο, ο Δήμος σε συνεργασία με τις λιμενικές - αστυνομικές - τελωνιακές αρχές και το Επιμελητήριο, έχει πάρει μέτρα, τοποθέτησε ομπρέλες και θα προσφέρει παγωμένο νερό σ’ αυτούς που θα χρειαστεί να περιμένουν για να τακτοποιήσουν τα της βίζας τους. Ανάλογη σύσκεψη έγινε και στη Μυτιλήνη με τις εμπλεκόμενες αρχές. Δυστυχώς όμως η υπερβολή που μας χαρακτηρίζει σε όλα, όπως και στη διαχείριση και προβολή της πληροφορίας για τους σεισμούς, συνέτεινε ώστε  τις τελευταίες ημέρες πολλοί Τούρκοι (κυρίως επισκέπτες οργανωμένων γκρουπ, από την Πόλη) να ακυρώσουν το ταξίδι τους στην πληγείσα Λέσβο. Από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, οι ακυρώσεις υπολογίζονται στο 25% με 30%. Χονδρικά αναμένονται γύρω στις 3.000 αφίξεις, ανά χίλιοι περίπου επισκέπτες από σήμερα Παρασκευή έως και μεθαύριο Κυριακή.

 

Αποτρέπει επενδύσεις, η νομοθετική ασάφεια για τους ελαιώνες

Στην προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου για την χρήση γης σε ελαιώνες, αποδίδει ο δήμαρχος του Μπαλίκεσίρ, Αχμέτ Έντιπ Ουγκούρ, την αναβολή της επένδυσης 25 δισ. δολαρίων στην Πάνορμο (Bandirma) για λιμενικές εγκαταστάσεις. Μετά την κατακραυγή που εκδηλώθηκε στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τουρκίας από την επιχειρούμενη αλλαγή στην διαχείριση και προστασία των ελαιώνων, μεταξύ των οποίων προβλέπεται και η κοπή ελαιόδεντρων για εγκατάσταση βιομηχανικών, μεταλλευτικών κλπ. επιχειρήσεων, στις 13 Ιουνίου αποσύρθηκε το σχετικό νομοσχέδιο για να συζητηθεί αργότερα στην Βουλή. Ο δήμαρχος του Μπαλίκεσίρ στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται και η Πάνορμος, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία TANAP (Trans-Anatolian Pipeline) είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις λιμενικές μελέτες, ότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από τον όμιλο «Kale» της Τουρκίας, ο οποίος συμπράττει με την «Rolls-Royce», για βιομηχανικές επενδύσεις στην άμυνα, αλλά και από μία άλλη εταιρεία «γίγαντας» στα χημικά προϊόντα, που αποθαρρύνονται, ενώ η χώρα χάνει ένα σύγχρονο εξαγωγικό λιμάνι με κέρδη τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια κατ’ έτος. Μάλιστα προς επίρρωση των επιχειρημάτων του, επικαλείται το Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όπου λειτουργούν έξι διυλιστήρια πετρελαίου και 50 χημικές βιομηχανίες αλλά το λιμάνι παραμένει πολύ φιλικό προς το περιβάλλον καθώς οι φώκιες κολυμπούν στα νερά του! Πάντως οι πολίτες σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Τουρκίας με τις μέχρι τώρα διαμαρτυρίες τους, κάθε άλλο παρά συμμερίζονται τη γνώμη του δήμαρχου. Να διευκρινιστεί ότι ο Ουγκούρ έχει εκλεγεί με το κυβερνητικό κόμμα (ΑΚΡ), αλλά τελευταία πολλά ψιθυρίζονται ότι έχει περιπέσει σε δυσμένεια και ίσως έτσι εξηγούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του για το λιμάνι της Μπάντιρμα.

 

Μπισκότα του Ραμαζανιού με χουρμάδες (εποχιακή συνταγή)

Οι χουρμάδες είναι το κατεξοχήν φρούτο του Ραμαζανιού, συνδεδεμένο με τον προφήτη Μωάμεθ που έζησε στην Αραβία. Παραδοσιακά αποτελεί την πρώτη τροφή που λαμβάνουν οι μουσουλμάνοι, ύστερα από την πολύωρη νηστεία τους, αποχής από φαγητό και νερό. Στην Τουρκία έως και την δεκαετία του 1980, που ήταν περιορισμένες οι εισαγωγές και λιγοστές στην χώρα οι χουρμαδιές, οι μαύρες παστές ελιές υποκαθιστούσαν τους χουρμάδες στην νηστεία του Ραμαζανιού. Έτσι λοιπόν και η συνταγή που ακολουθεί (mamul kurabiye) είναι «εισαγόμενη» έχοντας την προέλευσή της από την Αλγερία: Ετοιμάστε πρώτα την ζύμη ανακατεύοντας τρία φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, ένα φλιτζάνι αλεύρι, ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ, ¾ φλιτζάνι ελαιόλαδο, ή λιωμένο βούτυρο, δύο-τρεις κουταλιές σούπας ανθόνερο και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτοντας σταδιακά ένα περίπου φλιτζάνι νερό, ζυμώνετε και αφήστε σκεπασμένη την ζύμη τουλάχιστον μία ώρα να «ξεκουραστεί». Στο μεταξύ ψιλοκόβετε μισό κιλό ώριμους χουρμάδες ανακατεύοντας τους με ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και ανθόνερο. Ανοίγετε την μισή ζύμη σε χονδρό φύλλο, απλώνοντας στην επιφάνεια την μισή γέμιση από τους χουρμάδες. Τυλίγετε σε ρολό το οποίο πιέζετε απαλά με τα χέρια σας για να πλατύνει. Μετά κόβετε στρογγυλά ή σε ρόμβους τα μπισκότα χαράζοντας στην επιφάνειά τους γραμμές με το πιρούνι για ντεκόρ. Επαναλάβετε την διαδικασία για το άλλο μισό της συνταγής. Τα τοποθετείτε σε λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε θερμοκρασία 180ο (προθερμασμένος φούρνος) για 40΄ ή μέχρι να ροδίσουν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey