Οι εξ ανατολών...γείτονες

16/06/2017 - 18:06 Ενημερώθηκε 16/06/2017 - 10:34

Φόβος και ανησυχία από τους σεισμούς και στις δύο πλευρές του Αιγαίου

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αστεροσκοπείου Καντίλλι και του Ινστιτούτου Σεισμολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Μπογάζιτσί της Κωνσταντινούπολης, ο σεισμός που ταλαιπώρησε το νησί μας έγινε στα ανοιχτά του Καραμπουρούν, σε απόσταση 85 χιλιομέτρων από την Σμύρνη και είχε μέγεθος 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και εστιακό βάθος 7 χλμ.. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις τουρκικές πόλεις στις ακτές του Αιγαίου αλλά και στην Προύσα, την Κιουτάχεια, στη θάλασσα του Μαρμαρά και την Πόλη. Πανικός επικράτησε στην Σμύρνη, που ένοιωσαν ιδιαίτερα έντονα την δόνηση. Μάλιστα τα πρώτα βράδια μετά τον σεισμό, πολλοί διανυκτέρευσαν στήνοντας σκηνές στην παραλία.

Έντονο ενδιαφέρον και στην Ελλάδα, προκάλεσαν οι δηλώσεις του διακεκριμένου Τούρκου σεισμολόγου δρ. Ερτζάν, ο οποίος μίλησε για έκλυση ενέργειας δύο ατομικών βομβών, ότι ο σεισμός ήταν αναμενόμενος και μάλιστα με ένταση που θα άγγιζε έως και τα 7 ρίχτερ, ότι τουλάχιστον για 15 μέρες θα εξακολουθήσουν οι μετασεισμοί με εκτιμώμενη ένταση έως και 5,1 ρίχτερ. Απευθυνόμενος ειδικά στους Σμυρνιούς, τους προέτρεψε να ξεκινήσουν από τώρα τις διακοπές τους μεταβαίνοντας (όσοι διαθέτουν) στα εξοχικά τους σπίτια! Πάντως οι Τούρκοι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί σε σχέση με την πιθανότητα το ρήγμα της Μυτιλήνης να επηρεάσει την Σμύρνη ή να έχει σχέση με τους σεισμούς που εκδηλώνονται αυτές τις ημέρες στην Μανίσα.

Το ρήγμα στα νότια παράλια της Λέσβου κάποιοι από αυτούς το συνδέουν με το ρήγμα του Μπακίρ-τσάι (ποταμός Κάϊκος), που διέρχεται μέσα από την Πέργαμο και χύνεται κοντά στο Τσανταρλί. Δεν έλειψαν και οι απίθανες δηλώσεις, όπως του δήμαρχου της Άγκυρας, ο οποίος, όπως και με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου στην Τρωάδα, επανήλθε ζητώντας να ελεγχθούν τα πλοία που ερευνούν την θάλασσα και προξενούν σεισμικές δονήσεις! Φήμες και δεισιδαιμονίες προβλήθηκαν σε δημοσιεύματα, όπως αυτά πρώην βουλευτή, που αναφέρθηκε στις εμφανίσεις πολλών φιδιών φέτος στη περιοχή της Σμύρνης, σημάδι κατά την γνώμη της, ότι επίκειται μεγάλος σεισμός!

Εκείνο όμως που ξεχώρισε αυτές τις ημέρες ήταν τα αντανακλαστικά των πολιτών (Ελλήνων και Τούρκων) όπως εκδηλώθηκαν τηλεφωνικά, κυρίως όμως μέσω διαδικτύου, από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα μετά τον σεισμό καταγράφοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον. Η άτυπη αυτή «διπλωματία» των πολιτών, όπως εκφράστηκε και κατά το 1999 με τους σεισμούς στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στην Αθήνα, λειτουργεί και πάλι ως αρωγός στην κατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ των δύο λαών, κόντρα στη μισαλλοδοξία και στα κηρύγματα που καλλιεργούν το μίσος και δηλητηριάζουν την καθημερινότητα των πολιτών στο Αιγαίο.

 

Πνιγμένο στα χρέη και το τουρκικό ποδόσφαιρο

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες ομάδες ποδοσφαίρου της Τουρκίας έχουν φτάσει σε χρέος ρεκόρ. Το συνολικό χρέος των Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş και Trabzonspor έφτασε τα 3.8 δισ. λίρες κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ τα έσοδά τους την ίδια περίοδο, ήταν μόλις 1,1 δισ. λίρες. Παρά τις προειδοποιήσεις από τον κανονισμό Χρηματοοικονομικής Fair Play (FFP) της Ένωσης Ευρωπαίων Ποδοσφαιριστών (UEFA), ιδιαίτερα για τις δαπάνες μεταγραφών, τα χρέη των τεσσάρων ομάδων συνέχισαν να αυξάνονται. Η Γαλατασαράι εμφανίζεται με χρέος 1,2 δισ., ακολουθεί η Fenerbahçe με 1,1 δισ., στην τρίτη θέση βρίσκεται η φετινή πρωταθλήτρια Beşiktaş, με 970 εκατ. και η Trabzonspor με 520 εκατ. λίρες. Στα έσοδα (από δικαιώματα στα εισιτήρια και πωλήσεις προϊόντων) είναι πρώτη η Beşiktaş με 403,7 εκατ., δεύτερη η Fenerbahçe με 349,7 εκατ. και ακολουθεί η Trabzonspor με 126,8 εκατ. λίρες. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Γαλατασαράι, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα χρέη της με την πώληση του γηπέδου της «Riva» στην Πόλη.

 

Πυκνώνουν τα δρομολόγια μεταξύ Μυτιλήνης και Αϊβαλιού

Τις τελευταίες εβδομάδες σχεδόν καθημερινά υπήρχε ακτοπλοϊκή σύνδεση, μόνο που οι αναχωρήσεις από Μυτιλήνη (πλην Πέμπτης, λόγω του παζαριού) ήταν στις 6 μ.μ. με την λογική ότι οι περισσότεροι διακινούμενοι είναι Τούρκοι. Με το κλείσιμο των σχολείων σήμερα και στην Τουρκία, άρχισαν να προστίθενται δρομολόγια καθώς μπήκε στην γραμμή και το άλλο πλοιάριό της «Τuryol», το «Λέσβος», οπότε θα υπάρχουν και πρωινές αναχωρήσεις από Μυτιλήνη. Παρά τις διαβεβαιώσεις τελικά δεν φαίνεται να δρομολογείται ούτε φέτος το καλοκαίρι, πλοίο από την Σμύρνη, ενώ και τα δρομολόγια Πέτρας - Τουρκίας καθυστερούν. Η εταιρεία «Jalem» εκτιμά ότι το πρώτο δρομολόγιο Αϊβαλί - Πέτρα θα γίνει στις 28 Ιουνίου, δηλαδή αμέσως μετά το Μπαϊράμ. Τις ημέρες του Μπαϊραμιού σχεδιάζει να ξεκινήσει δρομολόγια Κουτσούκ-κουγιού - Πέτρα και η εταιρεία «Dentour», η οποία έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις στο λιμάνι του Κουτσούκ-κουγιού, αλλά δεν πήρε ακόμη άδεια. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα του σεισμού δεν φαίνεται να επηρεάζει τους γείτονες, καθόσον δεν σημειώθηκαν ακυρώσεις σε ήδη γενόμενες κρατήσεις για τουριστικά πακέτα στην Λέσβο κατά την περίοδο του Μπαϊραμιού 23 - 27 Ιουνίου.

 

Στη Λέσβο η γενική πρόξενός μας στη Σμύρνη

Η Αργυρώ Παπούλια, γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Σμύρνη, βίωσε τον μεγάλο σεισμό την Δευτέρα το απόγευμα στο Αϊβαλί, λίγο πριν πάρει το πλοίο για την Μυτιλήνη, όπου μαζί με τον σύζυγό της είχαν προγραμματίσει ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη. Ο σεισμός δεν τους αποθάρρυνε, ήλθαν και ενθουσιάστηκαν με το νησί, έκαναν τις επαφές τους με τις Αρχές και ξεκουράστηκαν στον Μόλυβο, επιστρέφοντας σήμερα στην Σμύρνη.

 

Στο Δήμο Κουσάντασι και πάλι το «Καραβάν Σεράι»

Όσοι έχουν επισκεφθεί το Κουσάντασι, θα θυμούνται το παλιό χάνι στο λιμάνι, που αποτελεί και το σπουδαιότερο ιστορικό μνημείο της πόλης. Το ιστορικό αυτό πανδοχείο του 18ου αιώνα, ή όπως το λένε οι Τούρκοι «Okuz Mehmet Pasa Keravansarayi», το τελευταίο διάστημα παρέμεινε κλειστό, αφού έληξε η σύμβαση εκμίσθωσής του στον επιχειρηματία που το χρησιμοποιούσε ως πολυτελές εστιατόριο - ξενοδοχείο και εκθεσιακό χώρο. Ακολούθησε η δραματική μείωση των τουριστών από τα κρουαζιερόπλοια και δεν υπήρχε ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή του. Προχθές ο Δήμος Κουσάντασι υπέγραψε σύμβαση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων Αϊδινίου (κρατικός φορέας όπου υπάγεται ιδιοκτησιακά το πανδοχείο) και το μίσθωσε με ετήσιο μίσθωμα 77 χιλ. λιρών (20 χιλ. ευρώ περίπου), ιδιαίτερα χαμηλό ποσό για τόσο μεγάλο κτίριο. Πρόθεσή του Δήμου είναι να στεγάσει άμεσα τουριστικές υποδομές για να ξαναβρεί το Κουσάντασι την ιστορική του ταυτότητα.

 

Πρώτο βραβείο ανακύκλωσης στους μαθητές της Μεγάλης του γένους Σχολής

Η Πατριαρχική Μεγάλη του γένους Σχολή συμμετείχε στον διαγωνισμό ανακύκλωσης του Δήμου Φάτιχ (FatihBelediyesi κεντρικός υποδήμος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης) στο οποίο πήραν μέρος 61 σχολεία της περιοχής. Η Μεγάλη Σχολή αναδείχτηκε πρώτο σχολείο στον διαγωνισμό, συγκεντρώνοντας σε όλες τις κατηγορίες του (χαρτί, πλαστικό, λάδια και μπαταρίες) τέσσερις (4) τόνους υλικών συνολικά. Στην δράση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με τον συντονισμό καθηγητών τους. Η τελετή της βράβευσης έγινε στις 7 Ιουνίου, στο στάδιο «Mimar Sinan». Τα βραβεία επιδόθηκαν από τον ίδιο τον δήμαρχο Mustafa Demir σε αντιπροσωπία μαθητών της Σχολής που παρευρέθηκαν, μαζί με τους συντονιστές - καθηγητές της δράσης, Γιώργο Καγιάντελεν και Νίκο Σαρηγιαννίδη. Τα βραβεία ήταν ένας φορητός υπολογιστής (laptop) και 30 μπάλες (ποδοσφαίρου, βόλεϊ, μπάσκετ) καθώς κι ένα ποδήλατο, το οποίο θα δοθεί σε έναν μαθητή με κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του σχολείου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey