Οι εξ ανατολών...γείτονες

12/01/2018 - 14:56

Θεοφάνεια στη χειμωνιάτικη Τένεδο

Δέκα - δεκαπέντε όλοι κι όλοι οι εναπομείναντες Τενέδιοι, πλαισιωμένοι από Μυτιληνιούς περιηγητές και προσκόπους, Σμυρνιούς Έλληνες και άλλους ορθόδοξους και μερικούς μεμονωμένους επισκέπτες απ’ την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, γιόρτασαν τα Φώτα και τον αγιασμό των υδάτων στο νησί. Μετά από μήνες λειτούργησε η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φροντισμένη και πεντακάθαρη, με το πληγωμένο όμως απ’ τον σεισμό καμπαναριό της. Λιγοστό το εκκλησίασμα, αλλά με κατάνυξη, συγκίνηση και συμμετοχή, έψαλλαν το «Εν Ιορδάνη» και άλλα τροπάρια στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες. Ακολούθησε η πομπή, με τα λάβαρα και τα εξαπτέρυγα, στην οποία καθ’ οδόν προστέθηκε και ο Χάκαν Γιλμάζ, γιατρός, δήμαρχος του νησιού - ευγενική χειρονομία αποδίδοντας τιμή στους μειονοτικούς συμπολίτες του και τους μουσαφίρηδες τους- για να γίνει η κατάδυση του τιμίου Σταυρού στην άκρη του λιμανιού. Τρία νέα παιδιά, δύο πρόσκοποι απ’ τη Λέσβο και ένα απ’ τη Σμύρνη αψήφησαν το κρύο, βούτηξαν και έπιασαν τον σταυρό, τον παρέδωσαν στον συμπατριώτη μας επίσκοπο Ερυθρών Κύριλλο και πήραν την ευλογία του.

Όμορφος και γαλήνιος τόπος η Τένεδος. Διατηρητέος οικισμός, με θεσμοθετημένες χρήσεις γης και στην ύπαιθρο ώστε να μην αλλοιωθεί προς χάριν του τουρισμού το τοπίο των αμπελώνων. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, αφότου δηλαδή την ανακάλυψαν ευαίσθητοι Κωνσταντινουπολίτες και καθιερώθηκε ως τόπος ποιοτικών διακοπών. Η λιακάδα, παρά την πρωινή υγρασία και το κρύο τη νύχτας, έδωσε την ευκαιρία για σεργιάνι στα ήσυχα δρομάκια με τα περισσότερα όμως σπίτια και καταστήματα κλειστά. Έντονη παντού η σφραγίδα των Ελλήνων, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική, αλλά και στα ελληνικά ονόματα των λογής λογής εστιατορίων - καφέ και άλλων μαγαζιών (με λατινικούς χαρακτήρες βέβαια!), ίσως για να υποδηλώσουν την κληρονομιά και τη φινέτσα, ίσως από σεβασμό σ’ αυτούς που τα οικοδόμησαν και τα κατοίκησαν, ίσως και για να προσελκύσουν πελατεία. Το ότι το νησί ακμάζει οικονομικά φαίνεται και απ’ το πλήθος των οικοδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο κι απ’ την έντονη παρουσία πολλών νέων ανθρώπων παρά τη χειμερινή περίοδο.

 

Σιδερένια Εκκλησία (ναός του Αγίου Στεφάνου) στην Πόλη

Συλλειτουργούντων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Βούλγαρου Πατριάρχη Νεόφυτου τελέστηκαν με περίσσεια επισημότητα και λαμπρότητα τα θυρανοίξια της ανακαινισθείσας βουλγαρικής εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου στην Πόλη. Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Γκιλντιρίμ και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η ανακαίνιση του ναού έγινε με δαπάνη των Κυβερνήσεων Τουρκίας και Βουλγαρίας. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου οικοδομήθηκε το 1898 σε αντικατάσταση ξύλινης που είχε καεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Τα κομμάτια της ήλθαν απ’ την Αυστρία με το τρένο και συναρμολογήθηκαν επί τόπου, γι’ αυτό και ήταν γνωστή ως «σιδερένια εκκλησία»! Βρίσκεται στο Φανάρι, πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ήταν από την κτίση της θεμελιωμένη σε ξύλινη βάση, που λόγω της γειτνίασης της με τον Κεράτιο Κόλπο, παρουσίασε προβλήματα στατικότητας, γι’ αυτό είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή, απένειμε τα εύσημα στη Βουλγαρία που ανέλαβε για το α’ εξάμηνο του ’18 την προεδρία της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των κυβερνήσεών του για τον σεβασμό της εκκλησιαστικής περιουσίας των μειονοτήτων. Επεσήμανε πως με την πολιτική που εφάρμοσε λύθηκαν χρονίζοντα ζητήματα των 167 βακουφίων στα οποία αποδόθηκαν 1.029 ακίνητα. Μίλησε ακόμη για έργα αναστηλώσεων σε λατρευτικούς χώρους, ανάμεσα στα οποία το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αϊ-Γιώργη στο Εντιρνέ Καπί της Πόλης, του Αγίου Νικολάου στην Ίμβρο, η Καθολική εκκλησία της Αλεξανδρέττας αλλά και ο Ταξιάρχης στα Μοσχονήσια, παρόλο που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι αναστηλώθηκε με δαπάνη του Ιδρύματος Ραχμί Κοτς!

 

Με αυξήσεις και φόρους μπήκε το 2018 και στην Τουρκία

Οι γείτονες με την ανατολή του νέου έτους έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά αυξήσεων τιμών σε διάφορους τομείς, από το ηλεκτρικό ρεύμα έως τα διόδια κ.ά. Τέλη για δεκάδες κρατικές υπηρεσίες έχουν επίσης αυξηθεί, συμπεριλαμβανομένων των παράβολων διαβατηρίων και αδειών οδήγησης. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8,5%, ενώ το κόστος ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 8,4% και στις βιομηχανίες. Αυξάνονται και τα διόδια στις γέφυρες και τους αυτοκινητοδρόμους. Ειδικά για την πρώτη και τη δεύτερη γέφυρα πάνω από το στενό του Βοσπόρου και τις εθνικές οδούς αυξήθηκαν κατά 10% έως 25%, ανάλογα με το μέγεθος των οχημάτων. Αυξημένοι εμφανίζονται και οι φόροι αυτοκινήτων για τα αυτοκίνητα, που κυμαίνονται μεταξύ 15% στα μικρού κυβισμού και 25% για τα άνω των 1300 κ.ε. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβρη είχε ανακοινωθεί αύξηση κατά 40%, που προκάλεσε κατακραυγή στους καταναλωτές και ανακλήθηκε τότε. Κατά τα άλλα, προχθές υπογράφηκε και το διάταγμα της παράτασης των μέτρων έκτακτης ανάγκης, που ισχύουν απ’ το καλοκαίρι του 2016 και όλα πια «βαίνουν καλώς, under control», που λένε και στα χωριά μας!

 

Προσδοκίες για τουριστική ανάκαμψη το 2018 στην Πόλη

Τα τελευταία χρόνια με τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά κτυπήματα η Κωνσταντινούπολη βιώνει την κρίση στον τουρισμό της, που έμμεσα αφορά κι εμάς, αφού σταμάτησαν να την επισκέπτονται τα κρουαζιερόπλοια, στη ρότα των οποίων ήταν και πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως και η Λέσβος. Φέτος όλοι ελπίζουν να βελτιωθεί η κατάσταση, υπάρχουν ήδη κάποιες δειλές ενδείξεις σε κρατήσεις από παγκόσμιους τουριστικούς οργανισμούς όπως η ΤUI κ.ά. Έτσι η Πόλη ετοιμάζεται, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σωστικές εργασίες στο παλάτι του Τοπ Καπί, που άνοιξε πάλι τις πύλες του στους τουρίστες, όπως και στις παρακείμενες δεξαμενές του Ιουστινιανού, οι οποίες δεν έκλεισαν μεν αλλά λόγω των έργων συντήρησης είχαν προβλήματα επισκεψιμότητας. Η Κλειστή Αγορά, το περίφημο Καπαλί Τσαρσί - Grand bazaar, η μεγαλύτερη και παλαιότερη καλυμμένη αγορά στον κόσμο, σε τρεις μήνες μετά από μια διετή διαδικασία αποκατάστασης αποκτά και πάλι ζωή. Επίσης, το ιστορικό τραμ που συνδέει την πλατεία Tunel και την πλατεία Ταξίμ (διαδρομή 1640 μ.) απ’ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξεκίνησε τα δρομολόγιά του μετά από έναν χρόνο ανακαίνισης στον πεζόδρομο της λεωφόρου του Πέραν, σήμερα Istiklal Cadesi.

Η πιο πολυσύχναστη αυτή λεωφόρος της Κωνσταντινούπολης ελπίζει να φέρει τις παλιές καλές μέρες ύστερα από δύο χρόνια κρίσης, όπου πολλά μεγάλα εμπορικά σήματα την εγκατέλειψαν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια αλλά και των κατασκευαστικών έργων. Σήμερα αρχίζουν πάλι να ενοικιάζονται τα κενά καταστήματα και να πληθαίνει ο κόσμος. Ίσως για κάποιους που σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Πόλη να είναι τώρα η ιδανική εποχή. Η Πόλη είναι πιο ατμοσφαιρική τον χειμώνα και οι τιμές των ξενοδοχείων προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουν ελκυστικές.

 

Η Σμύρνη προσελκύει νέους κατοίκους

Η πόλη της Σμύρνης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Sabah», εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές κατοικιών σ’ όλη τη χώρα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση απ’ την κρατούσα τάση να μεταναστεύουν εκεί πολίτες από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυρίως.
Οι τιμές στην πόλη αυξήθηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα από ό,τι στην Κωνσταντινούπολη, όπου κρατήθηκαν 6,3%, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο των 10%. Τρεις άλλες περιοχές γύρω από το Αιγαίο - Aydin, Denizli και Mugla, εμφανίζουν επίσης μεγάλες αυξήσεις,
ενώ η Αττάλεια, μια παραδοσιακή αγορά για αλλοδαπούς που επιθυμούν να αγοράσουν εξοχικές κατοικίες, σημείωσε αύξηση 8,4%, δηλαδή και εκεί κάτω από τον εθνικό μέσο όρο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey