Οι εξ ανατολών...γείτονες

09/02/2018 - 15:58 Ενημερώθηκε 16/02/2018 - 16:05

Λειτουργία αύριο στον Άγιο Χαράλαμπο Τσεσμέ

Αύριο, ανήμερα της γιορτής και ύστερα από αίτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι τουρκικές αρχές έδωσαν την άδεια να λειτουργήσει η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου στον Τσεσμέ. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπου χρησιμοποιείται σήμερα από τον Δήμο Τσεσμέ ως πολυχώρος πολιτισμού, για πρώτη φορά δε απ’ το 1922 τελέσθηκε εκεί θεία λειτουργία πρόπερσι (Φεβ. 2016). Στην αυριανή λειτουργία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, για τη μετακίνηση δε των πιστών από τη Χίο, που επιθυμούν να εκκλησιαστούν, έχει προβλεφθεί η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων το πρωί με αυθημερόν επιστροφή στο νησί.

 

 

Ξεπέρασε τα 15 εκατ. κατοίκους ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης

Με βάση τα στοιχεία του 2017, που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, επίσημα ο πληθυσμός της Πόλης είναι 15.029.231 κάτοικοι. Αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας το 18,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που ανέρχεται σε 80.810.764 άτομα. Να σημειωθεί ότι στην Κωνσταντινούπολη σήμερα ζουν 538.000 Σύριοι. Σύμφωνα με τα προσφάτως ανακοινωθέντα στοιχεία, ο πληθυσμός των γειτονικών μας πόλεων στο τέλος του 2017 υπολογίζεται: Αϊβαλί : 68.831, Αδραμύττι: 148.341, Δικελί: 41.697, Πέργαμος: 102.961, Αλίαγα: 94.070 και Φώκια: 31.061 κάτοικοι.

 

 

Εξαγωγέας τσαγιού η Τουρκία, αλλά και…. εσωτερικό μποϋκοτάζ

Λέγεται πως μετά την επικράτηση το 1917 της Οκτωβριανής Επανάστασης, οπότε σταμάτησαν οι εισαγωγές τσαγιού στη Ρωσία, καθώς το εμπόριό του έλεγχαν ως τότε οι Βρετανοί, οι Σοβιετικοί καλλιέργησαν με επιτυχία τσάι στις πλαγιές του Καυκάσου κι από εκεί το πήραν οι Τούρκοι. Ο Πόντος, όπως και οι άλλες περιοχές του Καυκάσου, έχει ιδανικό κλίμα για τη καλλιέργεια του τσαγιού. Σήμερα όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες τους, αφού το τσάι είναι το αγαπημένο παραδοσιακό ρόφημα στην Τουρκία, αλλά και επιδίδονται σε σοβαρές εξαγωγές του προϊόντος.

Κύριος παραγωγός και τυποποιητής τσαγιού είναι η σχεδόν μονοπωλιακή κρατική επιχείρηση Caykur (Τσακκούρ). Η Caykur ιδρύθηκε το 1983, παράγει και τυποποιεί τσάι, λευκό, πράσινο, μαύρο (που είναι το αγαπημένο των Τούρκων), βιολογικό, αλλά και παγωμένο, απασχολεί δε περισσότερους από 10.600 υπαλλήλους σε 56 εργοστάσια σε ολόκληρη την Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Caykur, που εδρεύει στην επαρχία Rize (Ριζούντα) και είναι και σπόνσορας της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Rizespor, η εταιρεία εξήγαγε το 2017 τσάι σε 110 χώρες. Όμως άλλες πρόσφατες, σεξιστικές (;) δηλώσεις του προέδρου της Caykur, του Imdat Sutluoglu, ότι «είναι αμαρτία να ενισχύεις αθλούμενες γυναίκες», όπως η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Rizespor, προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών σ’ όλη τη χώρα. Πολλές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα με αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο προτρέπουν σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της Caykur, ισχυριζόμενοι ότι υπάρχουν κι άλλες μάρκες τσαγιού να προτιμήσουν οι καταναλωτές όπως π.χ. το HOPA CAY!

 

 

Οι παλαίμαχοι του Παλλεσβιακού στο Αϊβαλί

Την περασμένη Παρασκευή (2 Φεβ.) παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του Παλλεσβιακού, προσκαλεσμένοι απ’ τους ομολόγους τους της Ayvalik Gokcu Spor έδωσαν φιλικό ματς στο Αϊβαλί σε γήπεδο 5Χ5 και κέρδισαν 3-2 τους Τούρκους. Τη σύνθεση της λεσβιακής ομάδας αποτέλεσαν οι: Ε. Χατζηαναγνώστου (τερματοφύλακας), Στ. Μπαλής, Ν. Μαρμαράς, Δ. Βατής, Δ. Ορφανίδης (που έβαλε και τα 3 γκολ), Γιώργος Αραμπατζής (αρχηγός) και βέβαια συνοδός - συντονιστής και ψυχή των ελληνοτουρκικών αθλητικών συναντήσεων ο Γιώργος Αμπελικιώτης (Μπούλης). Τον αγώνα παρακολούθησε αρκετός κόσμος και προβλήθηκε ιδιαίτερα στα τουρκικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά η πανεθνικής εμβέλειας εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ» πέρα απ’ την περιγραφή της αθλητικής συνάντησης, επισημαίνει την ευγενική χειρονομία των Ελλήνων βετεράνων να προσφέρουν εφόδια και είδη τροφίμων σε άπορες οικογένειες του Αϊβαλιού. Οι Λέσβιοι ποδοσφαιριστές παρέδωσαν τα είδη που έφεραν στη Φατμά Τζαβλί, γνωστή φιλάνθρωπο της πόλης, που δραστηριοποιείται στον τοπικό σύλλογο «Πρόνοιας Αϊβαλιού» βοηθώντας κυρίως παιδιά Ρομά και άλλων αναγκεμένων συμπολιτών της.

 

 

Περιβαλλοντικές ανησυχίες για θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στη Θράκη

Η κυβερνητική εξαγγελία για κατασκευή μεγάλων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ανατολική Θράκη προκαλεί αντιδράσεις πολλών που ασχολούνται με τα θέματα περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και η οργάνωση Green Peace. Βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, τα εργοστάσια που θα καίνε κάρβουνο θα κατασκευαστούν στο Τσερκέζ Κιόϊ και στο Βίζε (Βιζύη), πατρίδα του λογοτέχνη μας Γεώργιου Βιζυηνού. Με δήλωσή του ο καθηγητής Χαλούκ Τσαλεσέ, που συνεργάζεται με την Green Peace, επισημαίνει ότι τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια δεν θα καίνε μόνο κάρβουνο αλλά και ανθρώπινες ψυχές!

Βάσει υφιστάμενων εκτιμήσεων, υπολογίζουν ότι ακόμη και με τη χρήση των καλύτερων φίλτρων θα ξεφεύγουν στην ατμόσφαιρα 525 κιλά σκόνης, που ισοδυναμούν με 10 σακιά τσιμέντο την ώρα. Θα επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με συνέπεια 11 χιλ πρόωρους θανάτους ετησίως, θα δημιουργείται όξινη βροχή που θα ρυπαίνει την υψηλής γεωργικής παραγωγής περιοχή, θα προκαλείται ρύπανση στο νερό κ.λπ. Ποιος τον ακούει!

 

 

Τουρκία: ο παλμός της εβδομάδας

Ενώ συνεχίζεται η εδώ και πολλές ημέρες εισβολή στη Συρία, παράλληλα ολοένα και πιο ασφυκτικά μέτρα λαμβάνονται στο εσωτερικό της χώρας, όπου οι συλλήψεις βρίσκονται σε καθημερινή βάση. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, συμμάχων χωρών-μελών του NATO (Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ.) δοκιμάζονται το τελευταίο διάστημα εξαιτίας μιας σειράς διαφωνιών ειδικά όσον αφορά στον πόλεμο στη Συρία. Χαρακτηριστικές είναι οι προχθεσινές δηλώσεις των Τούρκων για «τον ψεύτη» Ομπάμα και τον Τραμπ που ακολουθεί τον ίδιον με τον προκάτοχό του δρόμο!

Απ’ την άλλη Αμερικανοί διπλωμάτες με αφορμή τη για δεύτερη φορά σύλληψη του προέδρου του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Τανέρ Κιλίτς, προτρέπουν την Άγκυρα να τερματίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και να εγγυηθεί το κράτος δικαίου. Κι ενώ προχθές το δικαστήριο επέβαλλε ποινή ισόβιας φυλάκισης σε 64 στρατιωτικούς για ανάμειξή τους στο πραξικόπημα, η χώρα βιώνοντας την καθημερινότητά της ετοιμάζεται πυρετωδώς να εορτάσει τον Άγιο Βαλεντίνο ή Sevgililer gunu, επί το «τουρκικότερον», για να απαλύνουν την υιοθέτηση των δυτικότροπων καπιταλιστικών εθίμων! Όλα πλέον συγκλίνουν στο ότι ο Ερντογάν προετοιμάζεται για εκλογές με την εξαγγελία και προβολή «φαραωνικών» έργων, με επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην Συρία, με τυχοδιωκτική συνοριακή πολιτική, με καταστολή στο εσωτερικό, με παζάρια και απειλές στο προσφυγικό κ.ά. Ο χρόνος θα δείξει αν θα του βγει αυτή η υπεροψία ή «πάει γυρεύοντας»… που λένε!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey