Οι εξ ανατολών...γείτονες

16/02/2018 - 14:28 Ενημερώθηκε 16/02/2018 - 14:41

Απόκριες - Κούλουμα και φέτος στην Πόλη

Το Baklahorani ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές των Χριστιανών στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον τελευταίο εορτασμό του το 1943, αφότου ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε στους πολίτες ανθρώπους να φέρουν μάσκες. «Μπακλά» στα τούρκικα σημαίνει κουκιά, που έτρωγαν στη νηστεία, ως βρεχτοκούκια ή φάβα, και το δεύτερο συνθετικό είναι από το «χορόν» (κυκλικός χορός). Το 2010, σχεδόν 70 χρόνια μετά την τελευταία γιορτή, το ιστορικό καρναβάλι ξαναζωντάνεψε από μια ομάδα Ελλήνων και Τούρκων που τραγουδούσαν και χόρευαν με αποκριάτικες φορεσιές. Διοργανωτές του φεστιβάλ ήταν ο Τούρκος Hüseyin Irmak και ο Έλληνας Χάρης Θοδωρής Ρήγας, οι οποίοι θεωρούν ότι η αποκατάσταση του καρναβαλιού αποτελεί ευκαιρία για τους ανθρώπους να ανακαλύψουν εκ νέου το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Τουρκίας. Φέτος στον εορτασμό πρωτοστατεί ο Στέλιος Βερβέρης (Stelyo Berber), ψάλτης αλλά και τραγουδιστής, ιδρυτής του φημισμένου στην Πόλη μουσικού σχήματος «Καφέ Αμάν» που έχει εμφανιστεί παλιότερα και στην Μυτιλήνη. Αποκριάτικη συνεστίαση και γλέντι, διοργανώνουν και οι ρωμαϊκοί φορείς του Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

 

Στο Νιχώρι της Πόλης τιμάται ο πολιούχος μας Άγιος

Ο πολιούχος μας Άγιος Θεόδωρος που μαρτύρησε στην Μυτιλήνη, την μνήμη του οποίου εορτάζουμε αύριο, καταγόταν από το Νιχώρι - Νεοχώριον (σήμερα Yeniköy) της Πόλης. Αύριο το βράδυ λοιπόν στην εκκλησία της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι, όπου φυλάσσεται και τμήμα από το πουκάμισο του Αγίου που φορούσε την στιγμή που μαρτύρησε, θα γίνει μεγάλος εσπερινός, αγρυπνία και θα ακολουθήσει γιορτινό δείπνο για τους πιστούς που θα πάρουν μέρος. Προς τούτο η Ρωμαϊκή Κοινότητα Yeniköy δρομολογεί λεωφορείο, που θα ξεκινήσει από τα Ταταύλα και μέσω πλατείας Τακσίμ θα φθάσει στο Νιχόρι για να εξυπηρετήσει τους προσκυνητές.

 

Μαμ-μαμ-ατικ (αυτόματες ταΐστρες) για αδέσποτα στο Αϊβαλί

Το ευρηματικό όνομα «Mamamatik» έδωσαν οι μαθητές του Ιδιωτικού Γυμνασίου Αϊβαλί, στις ταΐστρες που εγκατέστησαν σε κεντρικό σημείο της πόλης για να τρέφονται τα σκυλιά του δρόμου. Πρόκειται για κυλινδρικούς, κατακόρυφα τοποθετημένους σταθερά στους τοίχους, πλαστικούς σωλήνες, που γεμίζουν από πάνω με κροκετάκια και αδειάζουν σταδιακά, όσο το σκυλί παίρνει από το κάτω στενό μέρος του σωλήνα την τροφή. Έτσι δεν σκορπίζει η τροφή, δεν βρωμίζουν οι δρόμοι και το πεινασμένο σκυλί τρώει όσο χρειάζεται. Οι Αϊβαλιώτες υποδέχθηκαν θετικά την πρωτοβουλία των παιδιών, παρόλο που οι μαθητές εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν και πάρα πολλοί φιλόζωοι στην πόλη τους. Οι μαθητές με την καθοδήγηση της φιλολόγου καθηγήτριάς τους, Νουράν Κοτάν, ξεκίνησαν καμπάνια ενημέρωσης για τα αδέσποτα ζώα, πουλώντας δε καρτ ποστάλ που φιλοτέχνησαν, συγκέντρωσαν το ποσό που απαιτήθηκε για τις ταΐστρες και την αγορά των σκυλοτροφών. Στόχος τους να τοποθετήσουν κι άλλες πολλές ταΐστρες σε διάφορα σημεία της πόλης.

 

Εσωκομματικές τριβές στον Δήμο του Αϊβαλί

Η προχθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του από μέλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), του Ουφούκ Οβά, ως πρότινος αντιδημάρχου και εκ των σημαντικότερων στελεχών που υποστήριξε τον δήμαρχο Ραχμί Γκεντσέρ, δημιούργησε πολιτικό σεισμό στη γειτονική πόλη. Όπως λένε οι καλά πληροφορημένοι, ο λόγος της παραίτησης ήταν η πρόσφατη πλαισίωση της τοπικής επιτροπής του κόμματος, από ανθρώπους που πρόσκεινται στον δήμαρχο, αλλά είναι άπειροι και άγνωστοι στον κόσμο. Ακόμη φημολογείται ότι ο Ουφούκ ασκεί τελευταία έντονη κριτική στον δήμαρχο, ο οποίος για μεγάλο διάστημα καθυστερεί την μισθοδοσία εργαζόμενων στον Δήμο, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλες ανελαστικές δαπάνες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι σε λίγες ημέρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να εξηγήσει επακριβώς τι τον οδήγησε στην παραίτηση και πως θα μετέχει στο εξής ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος στα δημοτικά πράγματα. Ο Οφούκ Οβά είναι επιχειρηματίας, επικεφαλής μεγάλης εμπορικής αλυσίδας στο Αϊβαλί. Η οικογένειά του κατάγεται από την Κρήτη, μιλά πολύ καλά ελληνικά και έχει πολλούς φίλους και στο νησί μας. Να σημειωθεί πως σ’ ένα χρόνο περίπου από τώρα θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και οπωσδήποτε σε λίγο καιρό θα αρχίσουν στο εσωτερικό των κομμάτων οι συζητήσεις για υποψηφίους και χρίσματα!

 

Η αιωνόβια ελιά του Κιρκαγάτς

Στο Κιρκαγάτς, μια μικρή πόλη ανατολικά της Περγάμου, με σημαντική πάλαι ποτέ ελληνική κοινότητα, περίφημη εκκλησία της Παναγίας και σχολεία, εδώ και πέντε χρόνια κηρύχθηκε και προστατεύτηκε ως μνημείο της φύσης, μια αιωνόβια ελιά. Το δένδρο που καθώς είπαν, έχει ηλικία 1.650 χρόνια, έχει ύψος 13 μ. και περίμετρο κορμού γύρω στα 11 μέτρα, εξακολουθεί δε να παράγει καρπό. Προ διετίας επισκέφθηκε την περιοχή ο Ολλανδός αρχαιολόγος Ticia Verveer, που εντυπωσιάστηκε με το ελαιόδεντρο και πήρε δείγματα από τον κορμό, τα οποία στην συνέχεια μετέφερε στην Ολλανδία και τα πέρασε από τεστ άνθρακα, για τον ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας του. Με βάση τις έρευνές του, ο Ολλανδός ανακοίνωσε ότι η ηλικία του δένδρου είναι 2.018 χρόνια! Όσα δηλαδή από την γέννηση του Χριστού! Το νέο έφτασε στο Κιρκαγάτς και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού έσπευσε να το συνδέσει με παράδοση της περιοχής, που θέλει την ελιά αυτή να φύτεψε η Παναγία, όταν κυοφορούσε τον Ιησού κατά την μετάβασή της από την Πέργαμο στην Έφεσο! Ο Ολλανδός αρχαιολόγος βέβαια συνέστησε να περιμένουν έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνές του και του δοθεί η επίσημη πιστοποίηση χρονολόγησης του δένδρου. Στο Κιρκαγάτς όμως βιάζονται, αφού το ενδεχόμενο να φύτεψε το δέντρο η Παναγία, πέραν του ότι ανατρέπει την εξιστόρηση της Αγίας Γραφής («Εν Βηθλεέμ τη πόλει…») προσδοκούν ότι θα φέρει μέγα πλήθος τουριστών στην πόλη τους!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey