Οι εξ ανατολών...γείτονες

02/02/2018 - 12:38 Ενημερώθηκε 02/02/2018 - 12:46

Ίμβριοι και Τενέδιοι για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Ιμβρίων Αττικής, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και ο Σύλλογος Τενεδίων «ο Τέννης» διακηρύσσουν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκφράζουν την έκπληξή τους απέναντι στον καταιγισμό αρνητικών αναφορών των τελευταίων ημερών, που αναπαράγονται σε ορισμένα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο το θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με αφορμή την επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Αντίθετα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι πέρασαν στα «ψιλά γράμματα» σημαντικές τοποθετήσεις του Πατριάρχη για το φαινόμενο του νεοναζισμού, που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, για τους πλειστηριασμούς και την ανεργία, που δημοσιοποιήθηκαν το ίδιο σχεδόν διάστημα. Μόνο θλίψη, συνεχίζει η ανακοίνωση, μπορεί να προκαλούν οι αντιδράσεις αυτές σε ένα τμήμα του Ελληνισμού που υπέφερε τα πάνδεινα επί δεκαετίες, ενόσω το ελλαδικό κράτος και η κοινή γνώμη είχαν άλλες προτεραιότητες.

Πράγματι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε τη στήριξή του στην επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Zeytin Dali Harekatı) εναντίον κουρδικών στόχων στο έδαφος της Συρίας. Το ίδιο ακριβώς έπραξαν νωρίτερα ο Πατριάρχης των Αρμενίων και η Εβραϊκή Κοινότητα της Τουρκίας. Μήπως όμως το ότι οι μη μουσουλμάνοι επικεφαλής θρησκειών και δογμάτων δεν είχαν άλλη επιλογή; Γεγονός που μαρτυρεί το πόσο ασφυκτικό πλέον είναι για τις μειονότητες το κλίμα και η δραστηριοποίησή τους στην Τουρκία; Ίσως κανείς πλέον δεν έχει τη δυνατότητα έστω να σιωπά απέναντι στις επιλογές Ερντογάν. Αρκεί να δει τις καθημερινές συλλήψεις αντιφρονούντων (ακόμη και για απλές - αθώες αναρτήσεις τους στο διαδίκτυο) και ότι εκόντες - άκοντες όλοι κοινωνικοί φορείς, όλοι οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης (CHP, MHP, Iyi Party), πλην του, υπό δίωξη ουσιαστικά, φιλοκουρδικού HDP, βιώνουν την ατμόσφαιρα εθνικού παροξυσμού που επιβλήθηκε στη χώρα. Θα μπορούσε, λένε κάποιοι, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μολονότι αναγνωρίζουν ότι είναι «αιχμάλωτος» μέσα στη χώρα του, να πράξει διαφορετικά, ότι δηλαδή προσεύχεται (κατά το εκκλησιαστικό κλισέ) για την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου»! Είναι όμως αμφίβολο αν θα ξεπερνούσε έτσι την πίεση του Ερντογάν.

 

 

Σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Αϊβαλί

Εγκαταστάθηκε μέσα στη βδομάδα, στον χώρο του παλιού ΚΤΕΛ, έναντι Τελωνείου, ο σταθμός μέτρησης ποιότητας του αέρα στο Αϊβαλί, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας σε συνεργασία με την Επαρχιακή Περιβαλλοντική Διεύθυνση Balikesir. Το Αϊβαλί κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου στις σόμπες αλλά και σε πολλούς καυστήρες καλοριφέρ χρησιμοποιείται ως καύσιμο το πετροκάρβουνο (γαιάνθρακας - κ.ο.κ.) αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης. Ιδιαίτερα τις βροχερές ημέρες και τις ημέρες άπνοιας το σύννεφο απ’ την καύση του πετροκάρβουνου δημιουργείται σε χαμηλό ύψος και είναι ανυπόφορη η οσμή.

Ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ χαιρέτισε τη λειτουργία του σταθμού, που ήταν πάγιο αίτημα, και δήλωσε πως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά με τη σύνδεση του Αϊβαλί στο εθνικό δίκτυο διανομής φυσικού αερίου. Μάλιστα επεσήμανε ότι οι δημότες είναι προετοιμασμένοι να υποστούν την όποια ταλαιπωρία απ’ το σκάψιμο των δρόμων για την υπογείωση του δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο έχει φτάσει ήδη στη γειτονική Μπουρχάνια.

 

 

Εποχιακή συνταγή: Κιούνεφε = Κανταΐφι με τυρί

Μιας κι ήλθαν οι Απόκριες με το κατεξοχήν γλύκισμά τους, το κανταΐφι, επιχειρήστε να φτιάξτε την παραλλαγή του, το κιούνεφε, που προέρχεται απ’ τη Μ. Ανατολή, με συνταγή όπως συνηθίζεται στην Πόλη.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε: 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (½ κιλό) 150 γρ βούτυρο αγελάδας λιωμένο 400 γρ τυρί (ανθότυρο, ή τυρί κρέμα, ή μοτσαρέλα, (στην Τουρκία χρησιμοποιούν το ντιλ πενίρ σε ίνες ή το μαντάρ πενίρ) 300 γρ ζάχαρη 200 γρ νερό χυμό από 1/2 λεμόνι , 1/2 κούπα επιπλέον βούτυρο για τα ταψάκια και το ράντισμα ½ φλ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης, ½ κουταλάκι βανίλια (προαιρετικά).

Εκτέλεση: Κόβετε με ψαλίδι το κανταΐφι ώστε να μην υπάρχουν πολύ μακριές ίνες, το μαδάτε και το ξεμπλέκετε στη συνέχεια. Κόβετε το τυρί σε πολύ πολύ λεπτές φέτες-φλούδες. Σε ένα κατσαρόλι ή μπρίκι λιώνετε το βούτυρο, προσέχοντας να μην καεί. Ρίχνετε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το «ξασμένο» κανταΐφι και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το κανταΐφι σε τέσσερα μέρη (δόσεις). Βουτυρώνετε ένα ταψάκι μιας χρήσης 20 εκ. και απλώνετε το μισό από το κανταΐφι της μίας δόσης. Το πιέζετε με το χέρι καλά, ώστε να γίνει επίπεδο και να πάρει το σχήμα του ταψιού. Βάζουμε το 1/4 από το τυρί σε φλούδες, έτσι ώστε να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζετε με την άλλη μισή δόση κανταϊφιού και ξαναπιέζετε ώστε να είναι όσο γίνεται πιο συμπαγές. Ραντίζετε με ελάχιστο βούτυρο. Επαναλαμβάνετε τις δόσεις για τα άλλα τρία ταψάκια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45-50 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η επιφάνεια. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι, βάζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι σε κατσαρόλι να βράσουν για 2-3 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει να κοχλάζει). Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό το σιροπιάζετε με το ήδη κρύο σιρόπι. Πασπαλίζετε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και το σερβίρετε ζεστό. Με την ίδια διαδικασία το κιούνεφε φτιάχνεται και στο τηγάνι.

 

Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, μνημείο ευρωπαϊκής κληρονομιάς

Η Πρίγκηπος (σήμερα Buyukada = μεγαλονήσι), το μεγαλύτερο απ’ τα Πριγκιποννήσια στην Προποντίδα, ήταν ιστορικά πάντα συνδεδεμένο με την ιστορία και τη ζωή της Πόλης. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη ιδιαίτερα στα μισά του 19ου αιώνα, όταν την επέλεγαν για θερινή κατοικία οι πλούσιοι Έλληνες και ξένοι της Κωνσταντινούπολης. Στη περίοδο αυτή, το 1898 άρχισε να κτίζεται ένα τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής ξύλινο κτίριο, με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση τού τότε σουλτάνου Abdul Hamit αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφη προς το Πατριαρχείο στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο. Λειτούργησε μέχρι και το 1964 και προσέφερε πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε 5.744 παιδιά. Εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια και υπέστη μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιά το 1980.

Σήμερα το κτίριο εκτίθεται συνεχώς σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω και της εγγύτητάς του με τη θάλασσα. Αποτέλεσμα, τα δομικά στοιχεία του να έχουν υποστεί σοβαρές φθορές. Τα τμήματα των οροφών και των γωνιακών στύλων έχουν ήδη πέσει και το ορφανοτροφείο βρίσκεται τώρα σε άμεσο κίνδυνο περαιτέρω κατάρρευσης. Το κτίριο αυτό θεωρείται ως η μεγαλύτερη ξύλινη κατασκευή στην Ευρώπη. Είναι πενταόροφο και διαθέτει 206 δωμάτια, αίθουσες χορού, τραπεζαρίες και άλλους χώρους. Πρόσφατα η Europa Nostra, η κορυφαία ευρωπαϊκή οργάνωση πολιτιστικής κληρονομιάς, και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το κατέταξαν, με πρόταση της Europa Nostra Turkey, ανάμεσα στα 12 σπουδαιότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Παρά τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την προσβασιμότητα που περιπλέκουν το ήδη δύσκολο έργο της εξεύρεσης κατάλληλης επαναχρησιμοποίησης, η Europa Nostra Turkey ελπίζει τώρα στην εξεύρεση πόρων για την άμεση επιδιόρθωση και συντήρηση του ορφανοτροφείου, που ιδιοκτησιακά ανήκει στα Βακούφια του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

 

Γιορτάστηκε η επέτειος της «Ανταλλαγής» του 1923

Η 95η επέτειος της ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, που επιβλήθηκε απ’ τη συνθήκη της Λωζάννης (30-1-1923) γιορτάστηκε αυτές τις ημέρες σε διάφορες πόλεις της γειτονικής χώρας, με συμμετοχή των απογόνων (προσφύγων) αυτής της εποχής. Ιδιαίτερα μαζικός ήταν ο εορτασμός στη Σαμψούντα όπου πέταξαν γαρύφαλλα στη θάλασσα σε απότιση τιμής αυτών που έχασαν τη ζωή τους απ’ τις κακουχίες και τις αρρώστιες του υποχρεωτικού ταξιδιού της ανταλλαγής. Από ελληνικής πλευράς παρέστη ο αντιδήμαρχος Καβάλας Αναστάσιος Τσουρουκίδης.

Μαζικός ήταν ο εορτασμός και στο Κουσάντασι όπου εκτός απ’ τους Τουρκοκρητικούς που χρόνια τώρα πρωτοστατούν σε ανάλογες εκδηλώσεις εμφανίστηκαν και καταγόμενοι απ’ τη Θεσσαλονίκη απόγονοι των ανταλλαγέντων. Βεβαίως τιμητικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν - διοργανώνονται στην Πόλη απ’ το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων της Λωζάννης (Lozan Vakfi Mubadileri), τον πρώτο συσταθέντα στην Τουρκία κοινωνικό φορέα προσφύγων καταγόμενων απ’ την Ελλάδα. Αλλά και οι Τουρκοκρητικοί (Γκιριτλήδες) του Αϊβαλιού τίμησαν την επέτειο της ανταλλαγής, προσφέροντας λουκουμάδες, σαν μνημόσυνο στους προγόνους τους.

 

Αναβράζοντα δισκία μανταρινιού

Το Τμήμα Μηχανικών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μανίσα σε συνεργασία με τη Σχολή Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Πανεπιστήμιο Dokuz Eylul της Σμύρνης παρήγαγε υδροδιαλυτά δισκία με βάση την αποξηραμένη φλούδα του μανταρινιού. Όπως δήλωσε σχετικά η επικεφαλής του προγράμματος δρ. Ozlem Tokusoglu, τα δισκία μανταρινιού περιέχουν υψηλά αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή που είναι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) και βιταμίνη C και βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, στη ρύθμιση της χοληστερόλης ενώ συντελούν στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκινικών όγκων. Ακόμη ανέφερε πως απ’ τις έρευνές τους έχει προκύψει ότι οι ταμπλέτες μανταρινιού βοηθούν να καθαρίζει το συκώτι, ανακουφίζουν το νευρικό και το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνουν τα γαστρικά έλκη. Επίσης, όπως εξήγησαν, η ύπαρξη αντιοξειδωτικών φαινολικών ουσιών στις φλούδες του μανταρινιού με αντιμικροβιακές ιδιότητες, τους οδήγησαν να παράγουν πειραματικά και με χρήση αγνού ελαιόλαδου σαπούνι μανταρινιού με θεαματικά αποτελέσματα.

Η δρ Tokusoglu δήλωσε ότι καταχωρήθηκαν ως ευρεσιτεχνία τα δισκία μανταρινιού και ότι σύντομα θα βρίσκονται στα ράφια της αγοράς, ως υγιεινό ρόφημα και συμπλήρωμα διατροφής, μετά την αναμενόμενη έγκριση από το Υπουργείο Τροφίμων, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey