Οι εξ ανατολών...γείτονες

01/12/2017 - 12:57

Έρχεται στην Αθήνα ο Ερντογάν

Εκτός απροόπτου η επικαιρότητα της εβδομάδας που έρχεται θα κινηθεί γύρω απ’ την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ελλάδα, η πρώτη Τούρκου προέδρου, μετά από 65 χρόνια, απ’ το 1952 που μας είχε επισκεφθεί ο τότε ο Τούρκος πρόεδρος Μπαγιάρ. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα είναι πολύ σημαντική, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα συζήτησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με κυρίαρχο βέβαια το Κυπριακό. Στα επιμέρους θέματα αναμένεται η τουρκική πλευρά να απαιτήσει την έκδοση απ’ την Ελλάδα των οκτώ αξιωματικών και των περισσότερων από 900 Τούρκων πολιτών που εμπλέκονται στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος (Ιουλ. 2016).

Πέραν της πολιτικής αναμένεται να συζητηθούν το μεταναστευτικό και θέματα μεταφορών που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όπως η διαρκώς αναβαλλομένη ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης και η κατασκευή σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας από την Πόλη στη Θεσσαλονίκη. Στο 48ωρο που θα διαρκέσει η επίσκεψη, όπως όλα δείχνουν στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, θα συμπεριληφθεί μετάβαση του Ερντογάν στη δυτική Θράκη για επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα και ίσως για να προσευχηθεί στο ανεγειρόμενο απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο τέμενος της Αθήνας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του ’18. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σηματοδοτεί κορυφαία στιγμή της ελληνοτουρκικής διπλωματίας.

 

Προχώρησαν οι εργασίες στο Μοναστήρι Σουμελά

Σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Τουρκίας, το μοναστήρι της Παναγίας Sumela στην Τραπεζούντα. Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόκρημνη περιοχή στο βουνό Karadag. Επί 16 αιώνες αποτελούσε κέντρο χριστιανισμού και Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Μαύρης Θάλασσας. Μετά το 1923 ερημώθηκε και μετατράπηκε σε Μουσείο. Απ’ το 2010 επετράπη η τέλεση λειτουργίας και κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, το επισκεπτόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Ρώσοι και Γεωργιανοί κληρικοί και πλήθος προσκυνητών απ’ την Ελλάδα και τη Ρωσία κυρίως. Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω εκτελούμενων εργασιών αναστήλωσης και προστασίας, απαγορεύτηκε η είσοδος και έπαψαν να τελούνται λειτουργίες. Η απαγόρευση επέφερε μαρασμό στην τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής της Τραπεζούντας, γι’ αυτό και οι τουριστικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες πίεζαν ώστε να καμφθούν οι κυβερνητικές ολιγωρίες.

Όπως ανακοινώθηκε προχθές απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, οι εργασίες τόσο στο μοναστήρι όσο και στον δρόμο που οδηγεί σ’ αυτό έχουν προχωρήσει αρκετά και εκτιμούν ότι τον Αύγουστο του ’18 θα είναι κα πάλι επισκέψιμο. Οι προσπάθειες τώρα επικεντρώνονται στην απομάκρυνση ενός βράχου 600 τόνων για να ακολουθήσουν μετά εργασίες καθαρισμού και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου. «Ελπίζω ότι θα παραδώσουμε έτοιμο το μοναστήρι μέχρι τα τέλη του 2018. Οι τρέχουσες εργασίες αποκατάστασης θα επιτρέψουν την περιήγηση σε όλες τις κρύπτες του μοναστηριού που ήταν απροσπέλαστες στο παρελθόν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των εκτελούμενων αναστηλωτικών εργασιών.

 

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς για ρινοπλαστική στην Πόλη

Τις τελευταίες ημέρες ο τουρκικός Τύπος δίνει διάσταση στην απόφαση του διάσημου παγκόσμιου (Μάλμε, Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Παρί σεν Ζερμέν και πρόσφατα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) άσσου της μπάλας να υποβληθεί σε εγχείριση της μύτης του σε ιατρικό κέντρο της Πόλης. Ο 36χρονος ποδοσφαιριστής πείστηκε μετά από συστάσεις του Τούρκου συμπαίκτη του Erkan Zengin (της Eskisehirspor) να εμπιστευτεί εξειδικευμένη στη ρινοπλαστική κλινική στο Νισάντασι της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία ανθεί η αισθητική ιατρική (πλαστική χειρουργική, εμφυτεύσεις μαλλιών κ.ά.), οπότε η επιλογή του Ιμπραχίμοβιτς λειτουργεί διαφημιστικά για την προσέλκυση ξένων πελατών.

 

Και με ταξί πλέον η διακίνηση μεταναστών!

Σχεδόν καθημερινά στον Τύπο και στους διαδικτυακούς ενημερωτικούς τόπους των απέναντί μας πόλεων καταχωρούνται ειδήσεις και φωτογραφίες από συλλήψεις μεταναστών - προσφύγων, είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, απ’ τις τουρκικές αστυνομικές - λιμενικές αρχές για να τους αποτρέψουν να φθάσουν στα νησιά μας. Συνήθως μετά τη σύλληψή τους τους παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια, αν είναι ταλαιπωρημένοι, καταγράφονται και αφήνονται ελεύθεροι… για να ξαναεπιχειρήσουν και πάλι!

Ενδεχομένως αυτή η περίσσεια δημοσιότητα να είναι απόρροια της τακτικής που τηρεί επίσημα η Τουρκία στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας με την Ε.Ε. και τη διεκδίκηση άντλησης πόρων ως αντισταθμιστικό όφελος. Την τελευταία εβδομάδα εντύπωση προκάλεσε η είδηση της σύλληψης 46 μεταναστών (43 Πακιστανοί και 3 Ινδοί) στο χωριό Ταμπακλί του Εζίνε, στην Τρωάδα, με προορισμό τη Λέσβο, όπου οι διακινητές τούς είχαν επιβιβάσει σε 8 ταξί! Πάντως τα ταξί λέει κατασχέθηκαν!

 

Απ τ’ Αϊβαλί:

Έγινε μπαμπάς ο δήμαρχος Ραχμί Γκεντσέρ

Πριν από μία βδομάδα ο Ραχμί και η σύζυγός του Γιασεμίν απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Η Γιασεμίν γέννησε στο δημοτικό μαιευτήριο Σμύρνης ένα υγιέστατο αγοράκι, που του έδωσαν το όνομα Ουμίτ, όπως του παππού του, πατέρα του δήμαρχου. Να το χαίρονται, να το καμαρώνουν και να μεγαλώσει με υγεία και ειρήνη.

 

Προβλήματα απ’ τη νεροποντή

Στο χαμηλό, σχεδόν στη στάθμη της θάλασσας, επίπεδο που είναι κτισμένο το κέντρο του Αϊβαλί σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα απ’ τις βροχές, ιδιαίτερα την περασμένη Δευτέρα όπου έβρεχε σχεδόν όλη την ημέρα ακατάπαυστα. Πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του παλιού σταθμού των λεωφορείων, απέναντι απ’ το τελωνείο, στο κέντρο στην περιοχή Χαιϊρεντίν Πασά και σε άλλες συνοικίες. Στο Σαρμουσάκ επίσης πλημμύρισαν πολλά υπόγεια πολυκατοικιών.

 

Προετοιμασίες για τις καμηλομαχίες

Ο Σύλλογος φίλων της καμήλας και διοργάνωσης αγώνων Αιγαίου παρουσίασε τις καμήλες που θα λάβουν μέρος στις φετινές γιορτές και διαγωνισμούς, όπου πολλοί γείτονες αρέσουν να τζογάρουν αρκετά χρήματα. Ενδιαφέρον έχουν τα ονόματα που δίνουν στα ζώα τους όπως «Κρητικός», «Κυδωνία», «Ζορμπάς» κ.ά. με ελληνικές αναφορές! Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί το πρόγραμμα των αγώνων περιόδου ’17- ’18, απ’ το οποίο κατά τον μήνα Δεκέμβριο ξεχωρίζουν: Μεθαύριο Κυριακή στο χωριό Πελίτ κιόι (έξω απ’ το Αϊβαλί). Στις 17/12 σε Αϊβαλί και Κουσάντασι. Στις 24/12 σε Δικελί και Αϊδίνι. Στις 31/12 στο Γκιομέτς και Εζίνε και πάει λέγοντας ίσαμε τον Μάρτη του ’18.

 

Έτοιμα τα νέα διυλιστήρια πετρελαίου στο Αλίαγα

Μια επένδυση 6 εκ. δολαρίων που ανήκει σε μεικτή (Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν) εταιρεία, θυγατρική της γνωστής και στην Ελλάδα SOKAR, σχεδόν ολοκληρώνεται και υπολογίζουν να αρχίσει να παράγει τον Σεπτέμβριο του ’18. Απ’ τη διύλιση του αργού πετρελαίου θα παράγονται 1,6 εκ. τόνοι νάφθα, άλλο τόσο καύσιμο αεροπλάνων, 4,6 εκ. τόνοι πετρέλαιο ντίζελ και υποπροϊόντα της διύλισης όπως θειάφι κ.λπ. Τα διυλιστήρια θεμελιώθηκαν το 2011 απ’ τους προέδρους Ερντογάν και Αλίγιεφ, σήμερα εργάζονται για την κατασκευή τους 19 χιλ άνθρωποι, πολύ απ’ τους οποίους ξένοι εξειδικευμένοι, όταν δε θα λειτουργήσουν θα απασχολούν 1.000 εργαζόμενους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey