Οδοιπορικό στα Απέναντι 45  Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 45

Η πόλη Αταρνεύς

30/08/2017 - 17:06

 

 

«Αταρνεύς δ’ εστί το του Ερμείου Τυραννείον, είτα Πιτάνη πόλις Αιολική, δύο έχουσα λιμένας και ο παραρέων αυτών ποταμός Εύηνος, εξ ου το υδραγωγείον πεποίηται τοις Αδραμυττηνοίς» (Στράβων 13.1.67). Είμαστε έξω από το σημερινό Ντικιλί, και αριστερά μας (ανατολικά) δεσπόζει ένα ύψωμα με επιπεδωμένη κορφή, την ακρόπολη του Αταρνέα! Τότε που η πόλις φύλαγε την είσοδο της εύφορης κοιλάδας του Κάικου, προς την Πέργαμο, ο τόπος ήταν βαλτώδης, με θερμά νερά ανάμεσα και τη θάλασσα στη θέση της σημερινής κωμόπολης. Το ύψωμα (Hatipler kalesi) των 200 μέτρων φιλοξενεί την ακρόπολη της αρχαίας ελληνικής πόλης, με τριπλή οχύρωση από το ελληνιστικό τείχος, με ισόδομη-ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία και πύργους, τα θεμέλια των σπιτιών και των κτηρίων, τη νεκρόπολη στην ανατολική πλαγιά και μια υπέροχη θέα προς το Αιγαίο και τη Λέσβο!

Ο ερειπιώνας ανήκει στην αρχαιότερη αρχαϊκή-κλασική περίοδο, κύρια στην ελληνιστική και ελάχιστα στη βυζαντινή. Τα νομίσματα της πόλης, με το ΑΤΑ ή το ΑΤΑΡ, έχουν στη μια όψη τον πανταχού παρόντα Απόλλωνα και στην άλλη το «μισό άλογο» ή και το φίδι. Ίσως από τις Θερμές Θεραπευτικές πηγές γύρω του, κύρια στα Άστυρα (σημερινό Νεμπιλέρ - Παυσανίας 4.35.10), από τις οποίες εικάζεται ότι πήρε το όνομά της η πόλη. Είναι πασίγνωστος ο ηγέτης της Ερμείας, η σχέση του με τον Αριστοτέλη (ο φιλόσοφος παντρεύτηκε την ανιψιά του Πυθιάδα) και με την Άσσο, στην οποία τον έστειλε με τον Ξενοκράτη να ιδρύσει τη σχολή.

Ο Ηρόδοτος την αναφέρει το 480 π.Χ. στη διέλευση του Δαρείου προς τον Ελλήσποντο και o Ξενοφών στην πορεία του προς την Πέργαμο. Όταν το 344 π.Χ. πέθανε ο Ερμείας, η πόλη μαζί με την Άσσο καταλαμβάνεται πάλι από τους Πέρσες και τις απελευθερώνει 10 χρόνια μετά ο Αλέξανδρος! Έτσι αρχίζει η λαμπρή εποχή των Ατταλιδών της Περγάμου, από την οποία περνούν στη Ρωμαϊκή Επαρχία της Ασίας και ερημώνεται τον 1ο μ.Χ. αιώνα από κάποια επιδημία (ίσως την πανώλη, ικέτιδα στον Σμινθέα Απόλλωνα). Γι’ αυτό και ο Πλίνιος (5.30) αναφέρει ότι στην εποχή του δεν υπήρχε σαν πόλη!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από εδώ καταγόταν ο Πρόξενος, που είχε παντρευτεί τη μεγάλη αδελφή του Αριστοτέλη, την Αριμνήστη. Όταν πέθαναν οι γονείς του φιλοσόφου, μετά από διετείς σπουδές αναλαμβάνει αυτός και τον στέλνει, 17χρονο, στην Αθήνα, στον Πλάτωνα!!! Η κόρη του Πρόξενου Ηρώ έστειλε τον γιο της Κλεισθένη κοντά στον θείο του Αριστοτέλη (ιστορικός του Αλεξάνδρου) και ο άλλος της γιος Νικάνορ παντρεύτηκε την κόρη του φιλοσόφου. Όσο για τους Χίους, οι οποίοι είχαν από τον Κύρο πάρει κληρονομιά τον Αταρνέα, δεν συγχώρεσαν την κατάληψή του από τον Ερμεία και θεωρούνται υπεύθυνοι για τη «δυσφήμιση» του ονόματός του!!

 

Δίπλα στο σημερινό Ντικιλί...

 


...ο Αταρνέας...

 

...στο Hatipler Kalesi...

 

...με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα...

 

...με τρεις περίβολους...

 

...ελληνιστικών τειχών...

 

...και ίσως κτηρίων με Λεσβία δομή...

 


...με την ελληνική κεραμική...

 

...ο ΑΤΑΡ με τον Απόλλωνα, το άλογο...

 

...και το φίδι.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey