Οδοιπορικό στα Απέναντι 36 Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 36

Η νεκρόπολη της Άσσου

14/06/2017 - 15:48

Ένας πλατύς, λιθόστρωτος δρόμος ερχόταν από τα δυτικά και περνούσε τη μεγάλη δυτική πύλη ανάμεσα στους δύο πύργους που τη φύλαγαν. Αυτός συνέχιζε μέσα στην πόλη, έχοντας δεξιά και αριστερά του τα δημόσια κτήρια. Ερχόταν από την κοιλάδα του Σατνιόεντα και 300 μέτρα πριν από την πύλη διχαζόταν και το αριστερό παρακλάδι περνούσε το τείχος από μια μικρή πυλίδα. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, στα πλάγια των δύο δρόμων υπήρχε πληθώρα τάφων, μερικοί από τους οποίους περιβάλλονταν από καλοφτιαγμένους περίβολους. Η δυτική νεκρόπολις της Άσσου έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στιλ και ποικιλομορφία. Εκτός από τους οικογενειακούς τάφους που είχαν περίβολο, υπήρχαν επίσης σύνολα από μεγάλες σαρκοφάγους, τοποθετημένες σε υψηλά υπόβαθρα και πέτρινα πεζούλια μετά απ’ αυτές!

Τον 2ο και 3ο αι. κατασκευάστηκαν και ιδιαίτερα μνημεία, όπως αυτό που σώζεται στη βάση του βορινού πύργου της πύλης με θολωτή αίθουσα και ιδιαίτερη στέγη. Ανήκε στον Publius Varius.* Η δυτική νεκρόπολη χρησιμοποιήθηκε για εννιά αιώνες. Οι πρώτες αρχαϊκές ταφές ήταν εγχυτρισμοί σε δοχεία και πιθάρια. Μερικά κτερίσματα του 5ου και 6ου π.Χ. αι. μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Βοστόνης όπως και κομμάτια επιγραφών από ταφικά μνημεία. Η Άσσος ήταν φημισμένη για την παραγωγή των σαρκοφάγων της από τον ντόπιο ανδεσίτη, που -όπως ανέφερε ο Mucianus (Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ΗΝ ΙΙ 211.ΧΧΧ VΙ 27)- είχαν την ιδιαιτερότητα να αποσυνθέτουν τα σώματα σε τέσσερις μέρες και να λιθοποιούν τα κτερίσματα (στελγίδες, καθρέπτες, υποδήματα)! Έτσι γινόταν εξαγωγή στο Αιγαίο (σίγουρα και στη Λέσβο) και στην Τρωάδα σαρκοφάγων αλλά και αρχιτεκτονικών μελών από τα ντόπια λατομεία (όπως οι δύο κίονες της πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία).

Έξω από την ανατολική πύλη της πόλης υπήρχε η ανατολική νεκρόπολη. Η δυτική νεκρόπολη ανασκάφηκε το 1881-82 και έγιναν μεγάλες καταστροφές. Η συστηματική ανασκαφή έγινε το 1981 και αυτό που βλέπουμε τώρα πρόκειται για τα ευρήματα αυτά μαζί με το υλικό του 19ου αι. Οι μεγάλες σαρκοφάγοι, με την απλή διακόσμηση, μας θυμίζουν αυτές στη Λέσβο και κύρια στην Ερεσό, με το βαρύ δίρριχτο κάλυμμα με ακρωτήρια στις γωνίες και τις γιρλάντες με τα κυκλικά κοσμήματα (παγκαρπίες) στο σώμα.

Η περιήγηση στον χώρο είναι αποκαλυπτική και δείχνει τη λαμπρή και εύπορη κοινωνία της ελληνιστικής-ρωμαϊκής Άσσου, με τα ορυχεία αργύρου και σιδήρου, με το εμπόριο, την πολιτισμική της φήμη (φιλοσοφική σχολή Αριστοτέλη), την αυτονομία της μέσα στην εποχή που έριζαν οι Πέρσες σατράπες κατά του μεγάλου βασιλιά. Μια περιοχή που όριζε όλη την Αιολίδα, έως τον Αταρνέα 150 χιλ. νοτιότερα, ήταν η επικράτεια του τυράννου Ερμία, που πάντρεψε την ψυχοκόρη του και ανιψιά του Πυθιάδα με τον Αριστοτέλη! Του φιλοσόφου τού οφείλουμε περισσότερα, που θα τα παραθέσουμε την επόμενη φορά!

 

* Dr Umit Serdaroglu, Άσσος 1995

 

Ένας μεγάλος δρόμος προς τη δυτική πύλη...

 

...λιθόστρωτος από τον Σατνιόεντα ποταμό...

 

...που ανασκάφηκε το 1881...

 

...είχε τάφους με τις περίφημες σαρκοφάγους...

 

...που τις έκαναν εξαγωγή.

 

Η δυτική νεκρόπολη...

 

...με μεγάλα ρωμαϊκά μνημεία...

 

...όπως του Publius Varius...

 

...με κλεμμένες επιγραφές...

 

...και ο Αριστοτέλης πάντα εδώ!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey