Δηκτικά

09/09/2017 - 13:25

 Εγκυμονούν κίνδυνοι

Ο ρυθμός των αφίξεων στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Λέρο έχει ξεπεράσει πλέον τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι με έγκριση των αρχών μεταφέρονται στην ενδοχώρα, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Οι εκτιμώμενες αναχωρήσεις για την ενδοχώρα τον περασμένο μήνα ήταν 2.561 έναντι 3.695 αφίξεων, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών.

Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς μένουν στα νησιά εδώ και μήνες και οι συνθήκες διαβίωσής τους έχουν επηρεάσει την ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο κίνδυνος πρόκλησης βίας, αυτοτραυματισμών και σεξουαλικών επιθέσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητικός και χρειάζονται καλύτερες συνθήκες ασφάλειας λέει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στις άσχημες γνώριμες εικόνες. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η επιχείρηση αποσυμφόρησης θα είναι επιτυχής ή απλώς θα λήξει με συλλήψεις. Εξάλλου στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι ότι μένουν πρόσφυγες στο νησί με τη θέλησή τους, αλλά ότι δεν προχωρούν οι διαδικασίες ασύλου.

Αν.Παζ.

 

Νέες επαναπροωθήσεις

Εννέα μετανάστες, όλοι άνδρες, τρεις από το Πακιστάν, δύο από την Αλγερία, δύο από την Αίγυπτο, ένας από το Μαρόκο και ένας από το Μπαγκλαντές, επέστρεψαν την Πέμπτη στην Τουρκία από το λιμάνι της Μυτιλήνης μέσω του λιμανιού στο Δικελί.

Για τους επτά απ’ αυτούς υπήρχε απορριπτική απόφαση χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας σε β΄ βαθμό, για έναν απορριπτική απόφαση σε α΄ βαθμό, ενώ ένας ακόμα είχε παραιτηθεί από το αίτημά του για χορήγηση ασύλου.

Σημειώνεται ότι κατά το 2016 και από την 1η Ιανουαρίου 2017 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:

- Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, το 2016: 1.183, το 2017: 14, σύνολο 1.197 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών.

- Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, το 2016: 54, το 2017: 11, σύνολο 65 υπήκοοι Τουρκίας.

- Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, το 2016: 801, το 2017: 515, σύνολο 1.316 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων από τους οποίους 202 από τη Συρία.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης 1.402 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν μπει στην Ελλάδα διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Α.Ω.

 

Ζητούν απελευθέρωση των συλληφθέντων

Το θέμα της απελευθέρωσης των 35 συλληφθέντων μεταναστών της 18ης Ιουλίου επαναφέρει με ανακοίνωσή του ο Συντονισμός για το προσφυγικό. Πρόκειται για τις συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος και έγινε ρίψη δακρυγόνων: «Οι 30 έχουν απολογηθεί όπου κρίθηκαν προφυλακιστέοι και έχουν μεταφερθεί στις φυλακές της Χίου και της Αθήνας. Σύμφωνα με τους δικηγόρους, οι συνθήκες κράτησής τους είναι άθλιες. Υπάρχει ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης όπως ρούχα και τρόφιμα». Στην ίδια ανακοίνωση του Συντονιστικού σημειώνεται ότι, πέρα από τη δράση της αστυνομίας, έδρασαν και ακροδεξιά στοιχεία εν είδει παρακρατικού μηχανισμού, γεγονός για το οποίο δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κυβέρνηση τόσο για την αστυνομική βία όσο και για τη δράση ακροδεξιών στοιχείων.

Α.Ω.

 

Στο πιο εύκολο, ήπιαμε θάλασσα

Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός κάποιου το να βρει μόνο και μόνο τον «φταίχτη» για ένα ακόμη φιάσκο (διότι περί τέτοιου πρόκειται το να φτάνουν οι λυόμενες μαζί με την έναρξη των μαθημάτων) που θα επιβαρύνει τους (και) σεισμόπληκτους Λέσβιους πολίτες. Τα ρεπορτάζ του «Ε» από τις 18 κιόλας του Ιούλη όπου οι «Κτηριακές Υποδομές» παρουσίασαν την κατάσταση των σχολείων ήταν στην κατεύθυνση πίεσης και ανάδειξης της αναγκαιότητας να έρθουν έγκαιρα οι λυόμενες και να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τα ελάχιστα δυνατά προβλήματα για τους μαθητές. Τον Αύγουστο, τόσο το «Ε» όσο γενικότερα ο τοπικός Τύπος, ανέδειξαν το αδιέξοδο με τη δυνατότητα παραχώρησης των κοντέινερς, αλλά και το σκάλωμα αυτών που λίγο αργότερα βρέθηκαν στη Χαλκίδα. Ανέδειξαν έγκαιρα, από τον Αύγουστο κιόλας, την εναντίωση των γονέων στο ειδικό μέτρο του απογευματινού ωραρίου, επισημαίνοντας παράλληλα εκείνο που ζήτησε και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Καλάργαλης, πως πρέπει άπαντες να κάνουν και υποχωρήσεις για να συμφωνηθεί ένας λειτουργικός προγραμματισμός για τα μαθήματα του Σεπτέμβρη.

Όλα αυτά προκειμένου να αποφύγουμε τη σημερινή κατάσταση παραμονές της «πρώτης» στα σχολεία, με τις λυόμενες να φτάνουν… καταϊδρωμένες την ύστατη στιγμή. Όχι για να επιρρίψουμε απαραίτητα ευθύνες για το ποιος φταίει, που ατυχώς «τρώγεται» ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας άραγε να αποδείξει τι; Εξάλλου τις ενδείξεις της εξαιρετικά καθυστερημένης ανταπόκρισης του κράτους, αλλά και της κυβέρνησης -που υποτίθεται πάντως ότι έχει αντιληφθεί μέσα στα δύο τελευταία χρόνια την ιδιαιτερότητα της Λέσβου- τις έχουμε λάβει προ πολλού. Απλά δεν πίστευε κανείς πως ακόμα και για το ελάχιστο, το πιο βατό, το να μεταφερθούν/βρεθούν δηλαδή 12 λυόμενες για τα σεισμόπληκτα σχολεία στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, θα πίναμε τελικά τόση θάλασσα. Ας ελπίσουμε στο εξής πως όλες οι άλλες δρομολογημένες ή υπεσχημένες διαδικασίες για τη μετά σεισμόν εποχή της Λέσβου δεν θα έχουν την ίδια εξέλιξη. Τι άλλο να πει κανείς…

Μ.ΟΡΦ

 

Δεν θέλουν πρόσφυγες στο «Θεομήτωρ»

Εδώ και καιρό συζητιέται ότι πρόκειται να εγκατασταθούν ανήλικοι πρόσφυγες στο Α΄ κτήριο του Κέντρου Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ»), που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Αγιάσου. Θυμίζουμε ότι είναι το κτήριο από το οποίο έφυγαν πρόσφατα οι τρόφιμοι και μεταφέρθηκαν στο ανακαινισμένο πρώην Σανατόριο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αγιάσου Μιχάλη Ευαγγελινό, ήδη άρχισαν οι εργασίες επισκευής του κτηρίου. «Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, στην οποία ποτέ δεν δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει τη γνώμη της και η οποία είναι κάθετα αντίθετη εξαιτίας και των αρνητικών γεγονότων που είχαν προκληθεί από την προηγούμενη φιλοξενία στο Β΄ κτήριο του Κέντρου Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου (πρώην «Θεομήτωρ») και της καταστροφής του κτηρίου από τους ανήλικες πρόσφυγες», επισημαίνει ο ίδιος. Μάλιστα «προειδοποιεί»: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση ανήλικων ή ενήλικων προσφύγων οποιασδήποτε δομής στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Αγιάσου και θα προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια για να μην την επιτρέψουμε».

Η αντίδραση αυτή των Αγιασωτών δεν ήταν αναπάντεχη, αφού ήταν γνωστή η άποψη που είχαν και αποτυπωνόταν με την άρνηση να επαναχρησιμοποιηθεί το πρώην «Θεομήτωρ» όπως και πριν από 2-3 χρόνια για τη φιλοξενία ανηλίκων προσφύγων.

Α.Ω.

 

Καταγγέλλουν την κατάργηση των ολοήμερων

Την κατάργηση των ολοήμερων τμημάτων Νηπιαγωγείων της Λήμνου καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λήμνου.

Όπως τονίζει, η πλειοψηφία του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου (ΠΥΣΠΕ) Λέσβου προχώρησε στην κατάργηση των Ολοήμερων Τμημάτων του 1ου και του 4ου Νηπιαγωγείου Μύρινας καθώς και των νηπιαγωγείων Ατσικής και Μούδρου, επειδή δεν συμπλήρωναν τον «προβλεπόμενο αριθμό» νηπίων.

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι με τέτοιες «αλχημείες» καταδικάζουν σε υποβάθμιση τα μορφωτικά και παιδαγωγικά δικαιώματα των παιδιών και διαλύουν συνολικά τη δημόσια και δωρεάν αγωγή και εκπαίδευση.

Αν.Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey