Δηκτικά

08/11/2017 - 12:08

Όποιος θέλει γραφείο Τύπου, να φτιάξει 

Δεν μπαίνω σε δίκη προθέσεων, κάποιοι είναι καλοπροαίρετοι, κάποιοι κακοπροαίρετοι, κάποιοι πάσχουν από άγνοια και άλλοι από αδιαφορετιά.

Με αφορμή προσωπική επίθεση σε συνάδελφο για την στάση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν πρόσεχε όπως θα ήθελαν κάποιοι πολίτες, αλλά και άλλες επιθέσεις που δεχόμαστε κατά καιρούς, εντελώς ασόβαρες και προσβλητικές:

Ο καθένας κρίνεται για τα γραφόμενά του, αλλά και τις συνθήκες στις οποίες αυτά δημοσιεύονται. Με άλλα λόγια το ότι οι πολίτες δεν έχουν δει ότι μαγνητοφωνεί ένας συνάδελφος τις συνεδριάσεις, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Και ειδικά αν έχει περάσει ο εν λόγω συνάδελφος μια δεύτερη ζωή μετά τη δουλειά στα συμβούλια, είναι απαράδεκτο να τον κατηγορείς ότι «χαζεύει».

Δεν έχουμε όλοι το ίδιο κριτήριο. Αν όμως κάποιος πολίτης βλέπει μια άλλη πλευρά ενός θέματος ας την πει, δεν είναι υποχρεωμένος ο δημοσιογράφος να την ασπαστεί. Ας κριθεί γι’ αυτό.

Σε συνθήκες τραγικές που έχουν περιέλθει τα ΜΜΕ και στη Λέσβο, να απαιτούν κάποιοι πολίτες πράγματα που χρειάζονται 10 άνθρωποι να φέρουν σε πέρας, αλλά να υπάρχουν δύο ή και ένας δημοσιογράφος σε κάποιες περιπτώσεις, είναι ανεδαφικό.

Ειδικά και όταν οι πολίτες αυτοί θέλουν τσάμπα ενημέρωση, χωρίς να δίνουν ούτε ένα ευρώ, είναι εντελώς παράλογο να θεωρούν τους δημοσιογράφους δικούς τους υπαλλήλους ή του δημοσίου, που πρέπει να τους υπηρετούν ανά πάσα ώρα και στιγμή και να γράφουν ό,τι τους υποδεικνύουν.

Κι όλα τα παραπάνω τη στιγμή που μονίμως επιλέγουν να ενημερώνονται από τα social media, τα οποία με τη σειρά τους κράζουν συλλήβδην τους εργαζομένους των ΜΜΕ.

Ας έχουν όμως κατά νου, ότι όταν τελειώσουν με τη στάση τους τη δημοσιογραφία, ούτε τα social media θα ‘χουν με τι ν’ ασχοληθούν.

Κι ας σκεφτεί εν τέλει ο καθένας και η καθεμιά αν θέλει να υπάρχει τοπική ενημέρωση.

Αν.Παζ.

 

 

Αφελείς απορίες…

Κλείνει την Πέμπτη η ΔΟΥ Μυτιλήνης για την ετήσια συνέλευση των εφοριακών. Καλώς... Όπως έκλεισαν προ ημερών τα σχολεία για την ετήσια συνέλευση των δασκάλων. Επίσης καλώς... Όπως έκλεισε επίσης ο Δήμος για την ετήσια συνέλευση των εργαζομένων του. Επίσης καλώς... Αλήθεια γιατί και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ δεν κόβουν το ρεύμα όταν πραγματοποιούν την ετήσια συνέλευση τους;

Σ.Σ.

 

Κάλπη στον Καστανιώνα!

Την Κυριακή καλούμαστε να πάμε να εκλέξουμε αρχηγό του νέου κεντροαριστερού φορέα. Να πάμε, γιατί όχι; Έλα όμως που την ίδια μέρα είναι και η Γιορτή του Κάστανου. Μήπως να στήναμε μια κάλπη και στον Καστανιώνα για να μην μπαίνουμε σε επικίνδυνα διλήμματα;

Σ.Σ.

 

Με αφορμή το συνέδριο

Το διεθνές συνέδριο «Αμφισβητούμενοι Συνοριακοί τόποι: Διεθνικές Γεωγραφίες απέναντι στην Ευρώπη-Φρούριο», το οποίο συνδιοργάνωσαν η ερευνητική ομάδα «Αόρατες Πόλεις» του εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας και το εργαστήριο Μετακινούμενων Πληθυσμών του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη, ήταν ένα αυτό-οργανωμένο οριζόντιο εγχείρημα με την ουσιαστική συμμετοχή 125 ερευνητριών/ών, φοιτητριών/ών και ακτιβιστριών/ών από 22 χώρες το οποίο άνοιξε με την ομιλία 15 ακτιβιστριών/ών και αλληλέγγυων από 10 χώρες. Συνολικά παρουσιάστηκαν 55 ακαδημαϊκές ανακοινώσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 εργαστήρια. Επίσης, στο πλαίσιο τόσο του αρχικού προγράμματος όσο και των παράλληλων εκδηλώσεων προβλήθηκαν ντοκιμαντέρ και εκτέθηκαν εικαστικά έργα. Ανέδειξε ότι πολύ πριν αναγνωρισθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες η ύπαρξη της λεγόμενης «προσφυγικής κρίσης», μέλη της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου αυτό-οργανώθηκαν σε διάφορες συλλογικότητες και δημιούργησαν χώρους έμπρακτης ανθρώπινης αλληλεγγύης, αμφισβητώντας με αυτές τις δράσεις την επιχειρούμενη από αντιδραστικούς κύκλους και θεσμούς κοινωνική κατασκευή του νησιού ως σκληρού συνοριακού τόπου.

Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να μην δυσανασχετούν για ότι στην παρούσα φάση εγκλωβίζουν με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και πλέον φέρνουν σε αμήχανη θέση τους κατοίκους, που όπως όλα δείχνουν θα πρέπει πάλι οι ίδιοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα!

Αν.Παζ.

 

Θέλει πολιτική ωριμότητα (1)

Για να αρθεί το αδιέξοδο που προκύπτει στην προσπάθεια διαμόρφωσης (στο εξής) μιας κοινής γραμμής ή έστω κοινής στάσης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, απαιτείται στοιχειώδης πολιτική ωριμότητα. Η οποία αποδεδειγμένα (στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις) δεν χαρακτηρίζει τη σημερινή σύνθεση του σώματος και ως εκ τούτου δεν επιτρέπει στη δημοτική αρχή και στην αντιπολίτευση να ξεπεράσουν αντιπαλότητες, εγωισμούς αλλά και «βεντέτες» που καλά κρατούν ως και σήμερα. Η αντιπολίτευση, βλέποντας τον δήμαρχο να στρέφει σήμερα το χέρι του προς αυτήν, για να εξασφαλίσει (πλέον) κοινές θέσεις για το προσφυγικό, αδυνατεί να ξεχάσει το πώς η δημοτική αρχή στις «καλές εποχές» του προσφυγικού, όπου επαινούνταν (και βραβεύονταν και στο όνομα του δημάρχου) η αλληλεγγύη της Λέσβου, είχε απομονωθεί από το σώμα και λειτουργούσε χωρίς να λαμβάνει υπόψη καθόλου τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Είχε εξάλλου την απευθείας επαφή τόσο με την κυβέρνηση ακόμα και με την Ευρώπη για να μπει σε διαδικασία να υιοθετήσει διαπαραταξιακές επιτροπές διαχείρισης των λεπτών θεμάτων του προσφυγικού και να «καταδεχτεί» την κριτική των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή ακόμα και την συνδιαχείριση του μείζονος ζητήματος.

Θέλει πολιτική ωριμότητα (2)

Βέβαια οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αγκυλωμένες τότε στην κομματική τους προέλευση (πλην ενδεχομένως των Ενεργών Πολιτών που ανέπτυξαν έγκαιρα θέσεις) δεν είχαν τολμήσει να καταπιαστούν με τις υπαρκτές «καυτές» πατάτες της εποχής εκείνης, που δεν έπιανε ούτε το… κράτος, ούτε και τα κόμματα. Όταν για παράδειγμα ο Σπύρος Γαληνός πήρε την απόφαση (και το πολιτικό κόστος) να «επιτάξει» τον Καρά Τεπέ για να μεταφερθούν οι χιλιάδες των προσφύγων από το λιμάνι, κανείς δεν βγήκε από το δημοτικό συμβούλιο να σχολιάσει το ο,τιδήποτε. Μόνον κάποιοι επιχειρηματίες και κάτοικοι του Καρά Τεπέ αντέδρασαν σε μία απόφαση που για πολλούς απεδείχθη λυτρωτική για την εξέλιξη του προσφυγικού, για άλλους καταδικαστική για τον τόπο. Και ο δήμαρχος έχει να λέει από τη μεριά του για αυτό, όταν ακούει ετεροχρονισμένα τα εξ αμάξης από την αντιπολίτευση, για όσα έκανε ή δεν έκανε. Σήμερα όμως, όταν ζητείται η κοινή θέση του δημοτικού συμβουλίου, είναι αδιανόητο (ανεξάρτητα του ποιος μπορεί να φταίει), να μην συνειδητοποιούν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση ότι δεν εκπροσωπούν τους εαυτούς τους. Αλλά την τοπική κοινωνία που αγωνιά για την επόμενη ημέρα και τις χιλιάδες εγκλωβισμένες ψυχές που στενάζουν στο νησί. Και να συνεχίζονται να λαμβάνονται αποφάσεις για ψηφίσματα εν τη απουσία των παρατάξεων, στο όνομα όμως των πολιτών!

Μ.ΟΡΦ

 

Υπέγραψε ο Σπίρτζης για τα 2,5 εκ. ευρώ

Τουλάχιστον από το μέτωπο των κατεδαφίσεων, η δημοτική αρχή επιστρέφει με χειροπιαστές εγγυήσεις, την υπογραφή του ιδίου του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, πως θα χρηματοδοτηθεί με τα 2,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Δηλαδή της περισυλλογής των μπαζών αλλά και των οικοδομικών στοιχείων που θα ανακυκλωθούν κατά την ανοικοδόμηση της Βρίσας, σε ειδικό χώρο. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός που επισκέφτηκε χθες τα αρμόδιο Υπουργείο, πήρε στα χέρια του τη σχετική υπογραφή του Υπουργού και απομένει πια μία ακόμη του Αναπλ. Υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για να μπορέσει να περάσει το ποσό στα ταμεία του δήμου και να προχωρήσουν κατ΄ επέκταση ομαλά οι κατεδαφίσεις… Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το Υπουργείο υποσημείωσε την αναγκαιότητα να ξεχωρίσει από τα μπάζα το υλικό ελενίτ που περιέχει αμίαντο και χρησιμοποιείται δυστυχώς κατά κόρον στις κατασκευές στεγών πολλών οικιών στην χώρα μας. Το υλικό αυτό θεωρείται τοξικό και πρέπει οπωσδήποτε αφού περισυλλεγεί ξεχωριστά να μεταφερθεί σε ειδικούς χώρους στην Γερμανία και στην Αυστρία και σε κάθε περίπτωση να μην ανακυκλωθεί μαζί με τα υπόλοιπα μπάζα…

Μ.ΟΡΦ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey