Δηκτικά

03/01/2018 - 12:04

Αρνητικό ρεκόρ εγκατάλειψης ζώων το 2017

Το 2017 ήταν δυστυχώς το χειρότερο έτος όσον αφορά τις εγκαταλείψεις ζώων στη Λέσβο, για το διάστημα που κρατά αρχεία ο Φιλοζωικός Σύλλογος της «Κιβωτού». Τουλάχιστον 198 κουτάβια και 84 γατάκια πετάχτηκαν σαν σκουπίδια στους δρόμους, για να πεθάνουν αβοήθητα ή να γίνουν τα «αδέσποτα» που μας ενοχλούν.Βρέθηκαν πεταμένα στα σκουπίδια, κλεισμένα μέσα σε πλαστικές σακούλες, παρατημένα στη μέση του πουθενά, στη Λέσβο, κάθε μήνα.

Είναι σημαντικό να σημειωθούν τα εξής: Πρώτον ότι δεν είναι γέννες αδέσποτων ζώων: είναι ζωάκια τα οποία πετάχτηκαν σαν σκουπίδια από τους ιδιοκτήτες τους: από κυνηγούς που έκριναν ότι η νέα γέννα «δεν κάνει για κυνήγι», από κτηνοτρόφους που «χρειάζομαι μόνο 2 νέα σκυλιά, τι να τα κάνω τα υπόλοιπα», από «φιλόζωους» της κακιάς ώρας που ήθελαν το ζώο τους «να γεννήσει, γιατί αυτή είναι η φύση του» -αλλά δεν ήθελαν τα «παραπανίσια» μωρά-, από τον συρφετό εκείνων των ιδιοκτητών που αφήνουν τα δικά τους σκυλιά και γατιά να κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα, και όταν εγκυμονούν πετάνε τα νεογνά- και τα ξανα-αμολάνε στους δρόμους.

Δεύτερον ότι είναι ο ελάχιστος πραγματικός αριθμός: «Είναι εκείνα τα πεταμένα ζωάκια για τα οποία μάθαμε εμείς στην Κιβωτό, επειδή κάποιοι επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας βοήθεια: μπορείτε να φανταστείτε πόσα είναι τα κουτάβια που πετάχτηκαν στο δρόμο και για τα οποία δεν μάθαμε ποτέ τίποτα. Πρέπει ο καθένας από εμάς να καταλάβει ότι ο γείτονας, ο γνωστός, ο φίλος, ο θείος στο χωριό, που αφήνει το σκυλί του να γεννοβολάει και μετά παρατάει τα κουτάβια «για να βρουν το δρόμο τους», είναι εγκληματίες που δεν σέβονται ούτε τα ίδια τα ζώα ούτε εμάς. Και ως εγκληματίες πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Μην κλείνετε λοιπόν τα μάτια, μην σκέφτεστε «δε θέλω να μπλέξω», μη λέτε «δεν είναι δική μου δουλειά», γιατί έτσι απλώς αφήνετε τη δική τους εγκληματική συμπεριφορά να γίνεται το δικό μας πρόβλημα» εξηγεί ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωσήφ Μποτετσάγιας.

Αν.Παζ.

 

Σημαντική αναβάθμιση για το Θεομήτωρ

Αξιολογήθηκαν θετικά και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, προτάσεις έργων στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, συνολικού προϋπολογισμού 2.195.000 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε, και ειδικότερα ο εκσυγχρονισμός του Β’ κτιριακού συγκροτήματος Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Αγιάσο (πρώην Θεομήτωρ), προϋπολογισμού 935.000 ευρώ και δικαιούχο υλοποίησης την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Όπως πρώτα είχε γράψει το «Ε» τον περασμένο Νοέμβριο, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες που αφορούν τον δεύτερο όροφο του κτηρίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, πρώην «Θεομήτωρ», που παρέμεινε κλειστός από τη μετεγκατάσταση του Κέντρου εδώ και δύο χρόνια. «Με το άνοιγμα του ορόφου θα μπορέσει να γίνει καλύτερη κατανομή των περιστατικών που φιλοξενούνται ήδη και να ανοίξουν θέσεις για νέες εισαγωγές», τόνισε στο «Ε» η πρόεδρος του Κέντρου Κατερίνα Βόλτσιου.

Παράλληλα, η εγκεκριμένη πια από την Περιφέρεια πρόταση του Κέντρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργία, Επέκταση, Αναβάθμιση των Υποδομών Πρόνοιας, Κοινωνικής Φροντίδας και Χώρων, Δομών Υγιεινής» είναι σημαντική. Όπως είπαμε, το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του κτηρίου του πρώην «Θεομήτωρ» και «αποτελεί ένα οριζόντιο κοινό πλαίσιο αρχών, προτεραιοτήτων και αξόνων δράσης για τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών καταπολέμησης, του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, που κατέχει κυρίαρχη θέση στη στρατηγική της χώρας όσο και µε τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής σχετικής µε την ενσωμάτωση ομάδων, που απειλούνται µε αποκλεισμό» πρόσθεσε η κ. Βόλτσιου.

Αν.Παζ.

 

Παραδοχή Μουζάλα για τη Μόρια!

Για δύσκολες συνθήκες στη Μόρια μίλησε για άλλη μια φορά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, υποστηρίζοντας ότι όλα εξαρτώνται από τις προσφυγικές ροές. Ο κ. Μουζάλας μιλώντας στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει 35.000 με 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα ενώ -όπως είπε- προχωράνε οι διαδικασίες ένταξης. «Όλα εξαρτώνται από τις ροές και όχι από εμάς. Εμείς τρέχουμε να ανταποκριθούμε κάθε φορά», τονίζει.

Μόνο που το... τρέξιμο γίνεται κατόπιν εορτής και αφού τα πράγματα φθάνουν σε εκρηκτικές διαστάσεις και γίνουν οι συνθήκες που επικρατούν θέμα σε διεθνή μέσα ενημέρωσης με ρεπορτάζ που κάθε άλλο παρά τιμούν τη χώρα μας. Η κατάσταση στη Μόρια πράγματι είναι κακή και η επιβεβαίωση από τον αρμόδιο υπουργό έρχεται να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας και της πολύμηνης αδράνειας των αρμοδίων να το αντιμετωπίσουν. Το γεγονός ότι τώρα τρέχουν μέσα στο καταχείμωνο και με τις καιρικές συνθήκες στην έξαρσή τους αποτελεί μια έμμεση αποδοχή ότι αυτά που έπρεπε να γίνουν έγκαιρα, δεδομένων των ροών, γίνονται με καθυστέρηση και στη λογική του επείγοντος, που δεν είναι πάντοτε η καλύτερη διαχείριση του πράγματος. Οι βελτιωτικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων του έτους στη Μόρια εξωραΐζει κάπως τα πράγματα, αλλά απέχουμε πολύ από το να πούμε ότι η εικόνα είναι ανεκτή. Γιατί πέρα από τις ροές που παίζουν το ρόλο τους στη συμφόρηση του κέντρου, εξίσου σημαντικός παράγοντας για την αποσυμφόρησή του είναι η διαδικασία ασύλου και η μετακίνηση ευάλωτων στην ενδοχώρα, για τα οποία ελπίζουμε τη νέα χρονιά στην οποία ήδη μπήκαμε τα πράγματα να κινηθούν με γρηγορότερους ρυθμούς για να... ξεκολλήσουμε επιτέλους από αυτήν την αποτρόπαια εικόνα που δυσφημεί τη Λέσβο στη διεθνή κοινή γνώμη εξαιτίας της Μόριας!

Μα.Μ.

 

Προσδοκίες αφού λεφτά υπάρχουν!

Οι τελευταίες μέρες του 2017 έβγαλαν και καλές ειδήσεις για έργα και παρεμβάσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν μέσα στο 2018, από το Δήμο Λέσβου και τη ΔΕΥΑΛ και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για έργα που θα βελτιώσουν τις υπάρχουσες υποδομές στο νησί και θα κινήσουν  συγχρόνως την οικονομία  του που τόσο έχει ανάγκη. Το γεγονός ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι και για ορισμένα έργα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες ανάθεσης τους δημιουργούν την πεποίθηση ότι θα ξεκινήσουν με το ...έμπα του νέου έτους , ενώ ήδη δρομολογούνται οι διαγωνισμοί για άλλα, ώστε η νέα χρονιά να καταστεί έτος των έργων , τόσο για το Δήμο , όσο και για την Περιφέρεια. Η τελευταία έχοντας για προίκα 22 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ ήδη προγραμματίζει τις παρεμβάσεις της για έργα της αρμοδιότητας της, ενώ σε συνεργασία με το δήμο  και με προγραμματικές συμβάσεις μαζί του προγραμματίζονται σημαντικές παρεμβάσεις για αθλητικά έργα όπως το κλειστό στην Καλλονή και το γήπεδο του Πολιχνίτου. Σημαντικότατες ωστόσο είναι και οι παρεμβάσεις της ΔΕΥΑΛ σε ύδρευση και αποχέτευση που λύνουν υπαρκτά προβλήματα , αλλά και δημιουργούν υποδομές τόσο στη πόλη , όσο και σε περιφερειακούς οικισμούς του νησιού που επιτέλους θα αποκτήσουν δίκτυα αποχέτευσης συνδεδεμένα με βιολογικούς. Με δεδομένη αυτήν την εικόνα και τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που υπάρχουν για το 2018 πολλά θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα των αυτοδιοικητικών αρχών να τρέξει αυτά τα έργα και μαζί με αυτά και την οικονομία του νησιού που είναι και το μεγάλο ζητούμενο!

 

Μα.Μ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey