Δηκτικά

29/04/2017 - 10:14

Η νηφάλια αντιμετώπιση είχε αποτέλεσμα

Μια διαβούλευση του λιμενάρχη Μυτιλήνης με τους πρόσφυγες αρκούσε για να ανοίξει το λιμάνι και να φύγει κανονικά το πλοίο το βράδυ της Τετάρτης. Η καθυστέρηση περιορίστηκε μόλις σε μερικά λεπτά. Δεν έγιναν επεισόδια, το ζήτημα έκλεισε χωρίς να πάρει διαστάσεις. Το αυτονόητο θα ήταν ο λιμενάρχης να επιδοκιμαστεί για την ενέργειά του και να δεχθεί την προτροπή με τον ίδιο τρόπο να αντιμετωπίζει αντίστοιχα ζητήματα στο μέλλον. Αντί αυτού βλέπουμε διάφορους να τον καταγγέλλουν γιατί απέτρεψε τα επεισόδια και κυρίως γιατί δεν ξυλοφόρτωσε προφανώς τους πρόσφυγες. Κάποιοι το λένε ευθέως, κάποιοι άλλοι το λένε συγκεκαλυμμένα.

Είναι φανερό πως στο βωμό σκοπιμοτήτων θυσιάζεται το μέτρο και η λογική. Ωστόσο, η εύλογη ανησυχία των φορέων και του δήμου για το μήνυμα που στέλνει μια τέτοια διαμαρτυρία, που προκαλεί έστω και χωρίς επεισόδια βραχυκύκλωμα στο λιμάνι, θα πρέπει να απασχολήσει όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, γιατί κανείς δεν αποκλείει μια άλλη διαμαρτυρία να προκαλέσει επεισόδια και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ευτυχώς, αυτή έκλεισε χωρίς περαιτέρω διαστάσεις, γι’ αυτό πριν συμβεί το... κακό να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις που μας εκθέτουν γενικώς και η περίοδος δεν είναι για τέτοια!

Α.Ω.

 

Ροές και απελάσεις

Κάτω από 3.000 έπεσε ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Λέσβο μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και συγκεκριμένα είναι 2.999 άτομα.

Από την Πέμπτη έως χτες το πρωί, στη Χίο πέρασαν δύο άτομα, στη Σάμο 12 ενώ προς τη Λέσβο οι ροές ήταν μηδενικές. Τέλος, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από το λιμάνι της Μυτιλήνης προς το λιμάνι του Δικελί της Τουρκίας η επανεισδοχή 20 μεταναστών, 18 ανδρών και δύο γυναικών. Από αυτούς, οι επτά ήταν υπήκοοι Πακιστάν, οι τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι πέντε υπήκοοι Μαρόκο και οι τέσσερις υπήκοοι Αλγερίας.

Α.Ω.

 

Επιτροπή για τον ξενώνα

Επιτροπή αποφάσισαν να φτιάξουν κάτοικοι του Ιππείου, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο να μετατραπεί ο ξενώνας γυναικών-θυμάτων βίας του Δήμου Λέσβου σε ξενώνα γυναικών προσφύγων, προκειμένου να επισκεφτούν την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Αναστασία Αντωνέλλη. Αναμένεται πάντως τις επόμενες ημέρες να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις η κ. Αντωνέλλη, που απουσιάζει αυτές τις μέρες εκτός Λέσβου.

Αν.Παζ.

 

Άλλο ένα βραβείο για το «LesvosGold»

Ασημένιο βραβείο απέσπασε το βιολογικό ελαιόλαδο «Lesvos Gold» αυτήν τη φορά σε διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου στη Γαλλία που διοργανώνεται από τον οργανισμό «AVPA». Η έδρα του οργανισμού είναι στο Παρίσι και η τελετή απονομής έγινε χθες 27 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της «ΛΕΣΕΛ Α.Ε.» Κωνσταντίνος Κολυβάς.

Είναι πολύ θετικό το ότι η εταιρεία μπήκε στη διαδικασία να εκθέσει τα προϊόντα της σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Όμως δεν αρκεί μόνο να λαμβάνει βραβεία, θα πρέπει να κάνει και τις κατάλληλες ενέργειες για να προβάλει αυτές τις επιτυχίες, απ’ τη στιγμή που μπαίνει στη λογική παρουσίας σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ποιότητα του προϊόντος. Το καλό και ποιοτικό προϊόν θέλει την επικοινωνία του για να τύχει της ανάλογης ανταπόκρισης από το καταναλωτικό κοινό!

Ν.Μ.

 

Θύμα κλοπής ο Γιώργος Πάλλης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «the Toc», ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γεώργιος Πάλλης έπεσε θύμα κλοπής. Ο βουλευτής είχε σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο μάρκα «Σουζούκι» που χρησιμοποιεί στην οδό Μιλτιάδου στην Αθήνα και άγνωστοι δράστες έσπασαν το πίσω αριστερό τζάμι του οχήματος και αφαίρεσαν προσωπικά έγγραφα και ρούχα. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Γιώργος Πάλλης προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων διάρρηξης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον Παύλο Πολάκη, την Άννα Βαγενά και τη Μαρία Τριανταφύλλου.

Α.Ω.

 

Τελικά ποιος έφερε την αρνητική προβολή; (1)

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του τουρισμού από το προσφυγικό καταφέρνουν με τον τρόπο που αυτές εκφράζονται από τους τοπικούς φορείς να ανοίγουν τελικά μεγαλύτερες πληγές στην εικόνα του νησιού προς τα έξω. Γιατί οι δύο ανακοινώσεις που ήρθαν από φορείς του τουριστικού κλάδου και από τον Δήμο Λέσβου, κυρίως λόγω του τρόπου που γράφτηκαν, άφησαν να εννοηθούν πως υπήρξαν «επεισόδια»(;) και πως υπήρχαν ΜΚΟ (γιατί δεν κατονομάζονται για να «ξεσκεπαστούν») που υποκινούν την κινητοποίηση στο λιμάνι, δίνοντας εν τέλει το δικαίωμα σε κάθε λογής μπλογκ αλλά ακόμα και σε επίσημα αθηναϊκά μέσα να κινδυνολογήσουν αλλά και να παρουσιάσουν ξανά και ξανά την «πνιγμένη» από μετανάστες Λέσβο που δεν έχει πρόσβαση ούτε προς το… λιμάνι της!

Τα σχετικά «ρεπορτάζ», που αναδημοσίευσαν τις ανησυχίες των τοπικών μας φορέων, που φοβούνται πιο πολύ απ’ όλους για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στον τουρισμό, συνοδεύονται μάλιστα ανά την Ελλάδα από φωτογραφίες του λιμένα της Μυτιλήνης από το 2015, όταν είχε μετατραπεί σε καταυλισμό!

Ποιος όμως άραγε συνέβαλε στο να γίνει ξανά η Λέσβος «πρώτο θέμα» με ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στέλνοντας ένα λάθος μήνυμα για την εικόνα στο νησί; Ήταν τόσο σκόπιμο να δημοσιευτεί η δίκαιη -δεν μπορεί να αντιλέγει κανείς- ανησυχία για την κινητοποίηση αυτήν αντί να αναζητηθούν οι τρόποι είτε μέσω των αρχών είτε μέσω των αρμόδιων φορέων να προστατευτεί στο μέλλον το λιμάνι;

Τελικά ποιος έφερε την αρνητική προβολή; (2)

Και για να έρθουμε και λίγο στην ουσία: Ποιος είναι εκείνος που πραγματικά ευθύνεται για το ότι διαμαρτύρονται οι εγκλωβισμένοι από Τουρκία και Πειραιά μετανάστες και δεν αναφέρεται ούτε σε μισή γραμμή στις ανακοινώσεις, αλλά θαρρείς πως προστατεύεται κιόλας πίσω από αυτές; Και αφού η ανθρωπιά μας ξεθυμαίνει χωρίς πια σημαντικά κίνητρα και η αλληλεγγύη έχει μπει πια στο στόχαστρο, συζητώντας κι εμείς εντελώς κυνικά για τις επιπτώσεις του προσφυγικού, αναρωτιόμαστε. Τα ναυάγια με νεκρούς Αφρικανούς και παράνομους μετανάστες (όχι πρόσφυγες sic) στις ακτές της Λέσβου προκαλούν άραγε μικρότερης έκτασης αρνητικές εντυπώσεις από μια διαμαρτυρία στο λιμάνι της πόλης; Γιατί δεν είδαμε μία ανακοίνωση που να λέει «φτάνει πια» κι ας εννοεί στην πραγματικότητα τις αρνητικές εντυπώσεις για το νησί και όχι το θάνατο συνανθρώπων μας πριν από λίγες ημέρες όταν η θάλασσα ξέβρασε ξανά πτώματα.

Μ.ΟΡΦ

 

Όταν ο Ζαμτράκης ζήταγε εκκένωση του λιμανιού…

Ένα από τα άσχημα «κουσούρια» που έχει εμφανώς κολλήσει η δημοτική αρχή από τον εναγκαλισμό της με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι η χαρακτηριστική διγλωσσία των κυβερνώντων κομμάτων. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς δυστυχώς, διαβάζοντας την προχθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου με αφορμή την κινητοποίηση στο λιμάνι, που κατακεραυνώνει «κάποιες μη σύννομες ΜΚΟ» -χωρίς να τις κατονομάζει- που «μεθοδεύουν ταραχές με πρόσφυγες». Γιατί πριν από δύο χρόνια, η ίδια δημοτική αρχή, όταν ο συγχωρεμένος Σωτήρης Ζαμτράκης ζήτησε ίσως και καθ’ υπερβολή από τον Εισαγγελέα να εκκενώσει το λιμάνι που φιλοξενούσε χιλιάδες πρόσφυγες, ήρθε σε σύγκρουση με τη δημοτική αρχή. Η οποία όχι μόνο δεν είχε «καλοδεί» την πρωτοβουλία Ζαμτράκη, αλλά εξέφραζε και τη δυσαρέσκειά της για τη μη συνεργασία εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του τότε προέδρου του Λιμενικού Ταμείου στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και Δήμου, μέχρι και να εγκατασταθούν ΜΚΟ (νόμιμες αυτές στα σίγουρα) μέσα στο λιμάνι. Με το τότε «όχι» Ζαμτράκη, που μοιάζει με το σημερινό «όχι» της δημοτικής αρχής (που εντωμεταξύ πήρε υπ’ ευθύνη της το λιμάνι) στις ΜΚΟ και στο όνομα της περιφρούρησης του λιμένα, να οδηγεί πασίγνωστη ΜΚΟ στο να εγκατασταθεί -εντελώς παράνομα- τελικά στα Τσαμάκια.

Το λοιπόν, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράγματι καλό αποτέλεσμα και για τον τουρισμό και στη διαχείριση του προσφυγικού, πρέπει, εκτός από διαπιστώσεις πλέον, να έχουμε και «διά ταύτα». Και φυσικά σταθερές απόψεις. Δεν μπορούμε ας πούμε να αγαπάμε τις «νόμιμες» ΜΚΟ που παρανομούν και να μη συμπαθούμε τις «μη σύννομες» ΜΚΟ, που δεν τις κατονομάζουμε κιόλας. Σε τελική ανάλυση, οι μη νόμιμες ΜΚΟ δεν έχουν λόγο πλέον να παραμένουν στο νησί αφού αρνούνται να συνεργαστούν, στη γειτονική Χίο για παράδειγμα με απόφαση του Δήμου δύο απ’ αυτές αποπέμφθηκαν!

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey