Δηκτικά

27/05/2017 - 12:52

Το επιχείρημα «Βουνάτσου» είναι ακλόνητο!

Για εκείνους που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, το να επικαλείται ο Νίκος Σηφουνάκης την επίσκεψη… Δημήτρη Βουνάτσου στο Μουσείο «Βρανά» για να την αντιπαραβάλει με την απουσία του Σπύρου Γαληνού από το Μουσείο (στο τρέχον διάστημα της θητείας του) μπορεί να θεωρηθεί και… ιστορική υπέρβαση! Γιατί, αν κάποιος έχει να πει τρία-τέσσερα χαρακτηριστικά περιστατικά ή λόγους για το κακό επίπεδο σχέσεων Σηφουνάκη-Γαληνού, τότε για τις σχέσεις Βουνάτσου-Σηφουνάκη μπορεί να γράψει και βιβλίο! Ως εκ τούτου (σ.σ. για να ευθυμήσουμε και λίγο), το επιχείρημα «Βουνάτσου» εκ μέρους τού επί σειρά ετών βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού από μόνο του μπορεί να πει κανείς πως βγάζει… οφσάιντ τον Σπύρο Γαληνό!

Σε κάθε περίπτωση όμως, ξαναλέμε, πως είναι κρίμα η σημασία του Μουσείου για τη Λέσβο να περνάει διά μέσω των προσωπικών συμπαθειών ή αντιπαθειών του εκάστοτε δημάρχου με τον πρόεδρο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».

Μ.ΟΡΦ

 

Οι παρατηρήσεις (1)

Η αποστολή εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε, όπως γράψαμε, το κέντρο πρώτης υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο, τον Καρά Τεπέ, ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων και διαμερίσματα όπου διαμένουν οικογένειες και ευπαθή άτομα.

Οι ευρωβουλευτές παρατήρησαν συγκεκριμένα ότι:

- Οι συνθήκες υποδοχής στις επισκεφθείσες εγκαταστάσεις και στα κέντρα πρώτης υποδοχής έχουν υποστεί βελτίωση τους τελευταίους μήνες, ωστόσο παραμένουν ανησυχίες ως προς τις συνθήκες στους καταυλισμούς.

- Έχουν πραγματοποιηθεί ειλικρινείς προσπάθειες για να ενισχυθεί το δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου, μεταξύ άλλων και με την υποστήριξη της EASO, προκειμένου να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις, όμως για διάφορους λόγους, και ιδίως για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των διεθνών προδιαγραφών, μεγάλος αριθμός αιτούντων πρέπει να περιμένουν πολύ μέχρι να ενημερωθούν για το μέλλον τους, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα που είναι πιο έντονα στα νησιά.

- Το ζήτημα της επιστροφής των ατόμων τα οποία δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας έχει γίνει πιο έντονο, ενώ οι μεταναστευτικές ροές έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

- Οι μεταβολές στο νομικό πλαίσιο και τις πρακτικές υλοποίησής του καθιστούν πιο περίπλοκο για εμπλεκόμενους παράγοντες και τους αιτούντες άσυλο να ενημερώνονται με ακρίβεια και να λαμβάνουν νομική συμβουλή, δεδομένης και της περιορισμένης διαθεσιμότητας της νομικής αρωγής.

- Η αναγνώριση της ευαλωτότητας κατά την υποδοχή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αλλά και αργότερα είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να συστηματοποιηθεί περαιτέρω.

 

Και οι συστάσεις (2)

Οι παρατηρήσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων οδήγησαν τους ευρωβουλευτές στις ακόλουθες συστάσεις:

- Πρέπει να γίνει πλήρης χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για ενταξιακούς σκοπούς, ώστε οι αιτούντες άσυλο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν μέλη μιας κοινωνίας που τους καλωσορίζει και να γίνουν αποδεκτοί από τον τοπικό πληθυσμό.

- Πρέπει να επιταχυνθεί η αναγνώριση των οικογενειακών δεσμών και της οικογενειακής επανένωσης στο πλαίσιο των διαδικασιών του Δουβλίνου και πρέπει όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό.

- Η μετεγκατάσταση πρέπει να επιταχυνθεί, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν επειγόντως να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου και όλοι οι επιλέξιμοι υποψήφιοι που είναι παρόντες στην Ελλάδα, για τους οποίους οι ελληνικές αρχές έχουν επιτελέσει το κομμάτι της διαδικασίας που τους αναλογεί (12.000 μέχρι σήμερα) να μετεγκατασταθούν, ακόμη και μετά τις 26 Σεπτεμβρίου 2017, όπως υπενθυμίζεται και σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλεί στην «Υλοποίηση της μετεγκατάστασης».

«Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, και ιδίως στα νησιά, επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και συμβάλλουν σημαντικά στην υποδοχή των νεοεισερχομένων στην Ε.Ε. Αξίζουν λοιπόν κι αυτοί με τη σειρά τους την αλληλεγγύη της Ε.Ε.», καταλήγουν μεταξύ άλλων.

Αν.Παζ.

 

Κι όμως η απόφαση για τους Μοριανούς ήρθε!

Ρεπορτάζ της Μυρσίνης Τζινέλλη στην ΕΡΑ μεταδίδει την… ολοκλήρωση(;) του σίριαλ που ακούει στο όνομα «αποζημιώσεις Μοριανών», αφού -επικαλούμενο και τις δηλώσεις του αρμοδίου αντιδημάρχου Νίκου Καρασάββα- ισχυρίζεται πως η περιβόητη απόφαση επιχορήγησης του Δήμου Λέσβου με 170.000 ευρώ για να δοθούν στους δικαιούχους έφτασε χθες το πρωί στο γραφείο του. Και έτσι, μετά από δύο περίπου χρόνια και πέντε περίπου μήνες από την εξαγγελία Μουζάλα πως τα χρήματα θα δοθούν άμεσα στους Μοριανούς, φαίνεται πως μπαίνει πλέον στην τελική του ευθεία το όλο θέμα.

Ωστόσο, ακόμα απομένει ένα γραφειοκρατικό κομμάτι πριν από την εκταμίευση, καθώς ο δήμος θα πρέπει μέσω δημοτικού συμβουλίου να κάνει αποδοχή της επιχορήγησης και να περιμένει πια τα χρήματα για να τα διαμοιράσει ακολούθως στους δικαιούχους. Εντωμεταξύ, η εξέλιξη αυτή καταγράφτηκε μετά την τελευταία (από τις πολλές μέσα στο πεντάμηνο) έκρηξη του προέδρου της Μόριας ΝίκουΤρακέλλη, ο οποίος συνάντησε πριν από λίγες ημέρες τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στο γραφείο του δημάρχου και σε έντονο ύφος ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση. Ο Γιάννης Μουζάλας πάντως είχε έρθει στη Μυτιλήνη για πρώτη φορά μετά την εξαγγελία του στα τέλη Γενάρη, παρεμπιπτόντως, συνοδεύοντας την Ελβετίδα υπουργό Δικαιοσύνης στην επίσκεψή της στο νησί…

Μ’ αυτά και με εκείνα, αφού με το καλό ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με τις αποζημιώσεις του 2015 για τους κατοίκους τής πιο επιβαρυμένης περιοχής της χώρας ελέω προσφυγικού, θα ασχοληθεί πια με τις αποζημιώσεις του 2016. Εμείς -στατιστικά μιλώντας- να εκτιμούμε ότι θα πληρωθούν αυτές το καλοκαίρι του 2018 ή όχι;

Μ.ΟΡΦ

 

Σταράτες κουβέντες

«Η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των νησιών στο βόρειο Αιγαίο δεν είναι και αυτή τυχαία. Τι θα γίνει όμως όταν το πλοίο “Πήγασος” αποχωρήσει, λαμβανομένου υπόψη ότι για μια ακόμα φορά φτιάξαμε λάθος λιμάνι στον Άη Στράτη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα πλοία της γραμμής»; Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα για την ακτοπλοΐα που έγινε στη Νάξο χθες Πέμπτη. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Σακέλλη ούτε τυχαία είναι ούτε έγινε από παραδρομή. Ως κορυφαίο στέλεχος της ακτοπλοΐας έχει τη δυνατότητα να μετράει καλά τι λέει και πότε το λέει.

Πρακτικά η αναφορά αυτή του κ. Σακέλλη οδηγεί στο συμπέρασμα πως η απευθείας σύνδεση του Άη Στράτη με τη Μυτιλήνη θα αργήσει αρκετά χρόνια ακόμη διότι το πρόσφατα κατασκευασμένο λιμάνι του νησιού δεν μπορεί να υποστηρίξει το ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων.

Ν.Μ.

 

«One Happy Family»

Το ΙΕΚ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων Λέσβου επισκέφθηκε το «One Happy Family», το στέκι προσφύγων του Ελβετικού Σταυρού στον Καρά Τεπέ, για να γνωρίσει από κοντά τα «άλλα νήπια» του νησιού, τα προσφυγάκια, και να μελετήσουν την νέα πρόταση για την εκπαίδευση που ο Ελβετικός Σταυρός εισήγαγε: «Ενεργοποίηση των προσφύγων εκπαιδευτικών και δασκάλων, οι οποίοι διδάσκουν οι ίδιοι τα παιδιά τους, χωρίς να χρειάζονται τους αδιάφορους γραφειοκράτες μεσάζοντες των ΜΚΟ».

«Η καθηγήτρια Κατερίνα Σιτσάνη, στάθηκε μπροστά στον πίνακα μαζί με τον “μάνατζερ” του σχολείου μας, τον Abdullah Nawabzada, πρόσφυγα - δημοσιογράφο στην πατρίδα του, και αμέσως μπήκε στο ρόλο της -και τα προσφυγάκια στον δικό τους», εξηγεί ο υπεύθυνος Τύπου του Ελβετικού Σταυρού, Αχιλλέας Πεκλάρης. «Όλοι, εκείνες τις στιγμές, ήρθαμε λίγο πιο κοντά. Κι αυτές οι στιγμές, που οι άνθρωποι ενωνόμαστε, είναι ό,τι αξίζει απ’ όλο αυτό που ζούμε», κατέληξε.

Αν. Παζ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey