Δηκτικά

27/04/2017 - 11:48

Θεωρίες

Σύσκεψη, λέει, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, κ. Χαρίτση, με την παρουσία της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους φορέων της Χίου. Και τι δεν συζητήθηκε! Τι επιχειρηματικά πάρκα στα νησιά, τι αναστροφή του κλίματος αποεπένδυσης, τι για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Όπου σε τόσο στρατηγικού χαρακτήρα ζητήματα που η πρακτική υλοποίησή τους λογικά παραπέμπεται στην ...μεθεπόμενη κυβέρνηση, ο υπουργός προφανώς θα έδωσε τις δέουσες διαβεβαιώσεις που στο κάτω - κάτω δεν κοστίζουν και τίποτα. Για το χειροπιαστό και άμεσης υλοποίησης ζήτημα, τού να μην συνεξετάζονται και αξιολογούνται από κοινού οι επενδύσεις του Βορείου Αιγαίου με αυτές ισχυρών Περιφερειών, όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος, με αποτέλεσμα τα επιδοτούμενα προγράμματα να είναι σαν να μην υπάρχουν για τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Εμ βέβαια! Όταν υπάρχουν οραματικοί στόχοι, σιγά μην ασχοληθούμε με καθημερινότητες!

Π.Μ.

 

Πίσω παπά τα στέφανα

Άλλη μια οπισθοχώρηση ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους συνεταιρισμούς που δεν έχουν ως τώρα προσαρμόσει τα καταστατικά τους στα όσα προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη. Πριν από ένα μήνα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής, έκανε σαφές ότι η 27η Απριλίου είναι η καταληκτική ημερομηνία και δεν αλλάζει. Όμως μαθαίνουμε ότι ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, έχει άλλη γνώμη για το θέμα. Καθώς ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα εξετάσει το θέμα τις επόμενες ημέρες. Η παράταση του χρόνου προσαρμογής, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει και μια παράταση στα καρκινώματα που έχουν δημιουργηθεί στο σώμα του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά στο Υπουργείο. Θεωρούμε πολύ πιθανόν ο κ. Αποστόλου να κάνει κι αυτή την υποχώρηση από την στιγμή που αποδέχθηκε να ακυρωθούν στην πράξη όσα είχε ανακοινώσει για την διαχείριση του ΟΣΔΕ.

Ν.Μ.

 

Ξέμεινε από λάδι

Μαθαίνουμε πως οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης αρνούνται να προχωρήσουν στην πώληση ελαιολάδου καθώς περιμένουν άνοδο των τιμών παραγωγού. Έτσι οι τυποποιητικές επιχειρήσεις του νησιού καταφεύγουν στην αγορά ελαιολάδου από την Πελοπόννησο, τη Μυτιλήνη και την Ισπανία. Είναι φανερό ότι την φετινή χρονιά, όσοι ελαιοπαραγωγοί έχουν την δυνατότητα να κρατήσουν το λάδι τους, μπορούν να πετύχουν πολύ καλές τιμές. Κι αυτό ισχύει και για την Λέσβο, όπου οι αυξήσεις των τιμών παραγωγού είναι πάντα πολύ περιορισμένες.

Ν.Μ.

 

Αποτυχημένος θεσμός

Δεν υπάρχει πιο αποτυχημένος θεσμός από τις ενδιάμεσες εκπτώσεις που πραγματοποιούνται κάθε Μάιο και Νοέμβριο. Τον Μάιο συνήθως έχει προηγηθεί το Πάσχα, οπότε οι καταναλωτές έχουν ξοδέψει όσα διαθέσιμα χρήματα είχαν για ψώνια. Τον Νοέμβριο η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά οι έμποροι εκτιμούν ότι οι εκπτώσεις αυτές μειώνουν τον τζίρο που θα έκαναν οι επιχειρήσεις τους τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η έλλειψη ρευστού οδηγεί σε στάση εμπορίου όσο δελεαστικές κι αν είναι οι τιμές.

Ν.Μ.

 

Ποιο το όριο της φτώχειας; (1)

Βεβαίως και είναι κατά τεκμήριο φτωχότεροι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) από εκείνους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, ΤΕΒΑ, παραδέχεται στην επιστολή της προς την αναπλ. υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη. Μάλιστα εξηγεί ότι για να είναι ένας άνθρωπος δικαιούχος του ΚΕΑ, θα πρέπει το ετήσιο εισόδημα του να μην ξεπερνά τα 1.800 ευρώ, ενώ για το ΤΕΒΑ το ατομικό ετήσιο εισόδημα ήταν 3.000 ευρώ.

Η κ. Αντωνέλλη υπενθυμίζει ότι το 2013, το όριο της φτώχειας με βάση το οποίο μπορούσε τότε κάποιος να είναι ωφελούμενος ενός άλλου επισιτιστικού προγράμματος, ήταν για ένα άτομο έως 7.200 ευρώ εισόδημα ετησίως. Το καλοκαίρι του 2015 όταν ξεκίνησε το ΤΕΒΑ, ήταν για ένα άτομο 3.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή μέχρι 250 μηναίο εισόδημα! Και σήμερα λέει το Υπουργείο, ότι πλέον μπορεί να είναι κάποιος δικαιούχος επισιτιστικής συνδρομής, μόνον εάν έχει μηνιαίο εισόδημα μέχρι 150 ευρώ ή 1.800 ευρώ περίπου το χρόνο!

 

Ποιο το όριο της φτώχειας; (2)

«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλούμενος με φτώχεια είναι κάποιος ο οποίος ζει με λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος του συνολικού πληθυσμού μιας χώρας. Και ξέρουμε πού έχει κατρακυλήσει το μέσο αυτό εισόδημα των πολιτών της χώρας μας…», προσθέτει η κ. Αντωνέλλη.

«Μήπως όμως είναι καιρός μια κυβέρνηση της Αριστεράς, της οποίας είστε ενεργό μέλος, να παλέψει τουλάχιστον ώστε ο ορισμός της φτώχειας να είναι κοινός για όλα τα κράτη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Δεν κατανοώ γιατί ο Γερμανός είναι φτωχός εάν έχει εισόδημα 719 ευρώ μηνιαίως και δικαιούται κάθε στήριξη από το νεοφιλελεύθερο κράτος της Γερμανίας, αλλά ο Έλληνας δεν είναι φτωχός με μηναίο εισόδημα 250 ευρώ και δεν δικαιούται καμία στήριξη από το ελληνικό κράτος, με παρόμοιο κόστος ζωής στις δύο χώρες!! Τελικά είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού και οι φτωχοί στην Ελλάδα;», διερωτάται.

«Δηλαδή για να μπορεί κανείς να τύχει της “ευεργεσίας” των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, θα πρέπει να μην έχει στον ήλιο μοίρα; Θα πρέπει να ζει σε καλύβα και να λιμοκτονεί αυτός και η οικογένεια του;», προσθέτει η κ. Αντωνέλλη. Ας ελπίσουμε ότι τα αυτονόητα της Κοινωνικής Πρόνοιας θα παραμείνουν τέτοια.

Αν.Παζ.

 

Νέα ενίσχυση στο «Μιχαλέλλειο»

Το «Μιχαλέλλειο» Κληροδότημα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας, αλλά την ίδια στιγμή καταφέρνει να στέκεται όρθιο -παρά το ότι δεν δύναται να πληρωθούν ούτε οι εργαζόμενοί του, αλλά ούτε και τα βασικά αγαθά που χρειάζεται για να λειτουργήσει- χάρη στην συγκινητική στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Πλωμαρίου αλλά και κάποιων «έκτακτων» χρηματοδοτήσεων ή ποικίλων ενισχύσεων. Έτσι μετά το Ταμείο Στήριξης Πρωτοβουλιών και Δομών Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Αλληλεγγύη για όλους», που έδωσε πριν από δύο μήνες μία σημαντική οικονομική ανάσα στο Κληροδότημα, ήρθε πριν από λίγες ημέρες και η στήριξη της «IRC», προσφέροντας εξοπλισμό στο γηροκομείο.

«Ευχόμαστε η προσφορά σας να ευαισθητοποιήσει και άλλους φορείς και συμπολίτες μας ώστε να ενισχύσουν το Ίδρυμα για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του», γράφει η ευχαριστήρια ανακοίνωση των εργαζομένων του Κληροδοτήματος, οι οποίοι ακόμη περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει και οι ίδιοι και φυσικά το ίδιο το Κληροδότημα. Με τις ευθύνες για τα δεινά του «Καλλικράτη», που μπλοκάρει από τον περασμένο Γενάρη τον προϋπολογισμό του Κληροδοτήματος, να συνεχίζουν να γίνονται πινγκ-πονγκ μεταξύ του Δήμου Λέσβου που περιμένει μία… τροπολογία, και της κυβέρνησης.

Α.Ω.

 

Υπάρχουν ήδη γκρίνιες…

Είχε εκτιμηθεί εξαρχής, όταν ανακοινώθηκε και επίσημα ο τελευταίος «ανασχηματισμός» της δημοτικής αρχής Γαληνού, πως η δημιουργία ουσιαστικά κάποιων «υποαντιδημαρχιών» σε βασικές αντιδημαρχίες, θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην αγαστή συνεργασία των αντιδημάρχων. Και φαίνεται πως η αναπόφευκτη επικάλυψη κάποιων αρμοδιοτήτων ορισμένων αντιδημάρχων από αρμοδιότητες άλλων, προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις «γκρίνιες», που μάλιστα δεν κρύβονται. Αλλά εξωτερικεύονται ήδη… Με τούτα και μ’ εκείνα, δεν θέλει και πολύ να χαλάσει ξανά το διαχρονικά εύθραυστο κλίμα συνοχής της σημερινής δημοτικής αρχής…

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey