Δηκτικά

12/01/2018 - 11:59

Χρησιμη υπενθύμηση για σεισμοπαθείς!

Ο συντονιστής για το σεισμό Β. Τεντόμας με ανάρτηση του ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτισμάτων ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων προς τη ΔΑΕΦΚ για αυτοψία 3μελούς επιτροπής για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου από τον σεισμό ή για αλλαγή του χαρακτηρισμού που ήδη έχει γίνει λήγει στις 25 Γενάρη του 2018, δηλαδή σε λίγες μέρες, με την παρέλευση 6μήνου από την έκδοση της ΚΥΑ οριοθέτησης της περιοχής του σεισμού.

Μετά τη παρέλευση αυτής της ημερομηνίας για όσα κτίσματα έχουν λάβει χαρακτηρισμό ("κόκκινο"-"κίτρινο"-"πράσινο") αυτός δεν αλλάζει, οπότε όσοι έχουν λόγο και θέλουν αλλαγή του χαρακτηρισμού των κτισμάτων τους θα πρέπει να σπεύσουν για υποβολή της σχετικής αίτησης. Για όσα δε κτίσματα δεν έχει γίνει καμία αυτοψία και κανένας χαρακτηρισμός μπορούν να υποβάλλουν απ'ευθειας στη ΔΑΕΦΚ μελέτη επισκευής μέχρι 25.1.2019, όπως ισχύει και για όλα τα σεισμόπληκτα κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί σαν τέτοια. Καλά κάνει και υπενθυμίζει ο συντονιστής αυτές τις προθεσμίες γιατί είναι εύκολο να ξεχαστούν από τους πληγέντες.

Α.Ω.

 

Μυαλό… ξουράφι!

Έλαμψε για το μυαλό… «ξουράφι» σε ηλικία 80 ετών ο Γιώργος Ρωμανιάς κατά την εκδήλωση που οργάνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου. Σχεδόν 30 ερωτήματα συγκέντρωσε ο Οργανισμός τις προηγούμενες ημέρες για να τα θέσει ένα προς ένα στον κ. Ρωμανιά κατά την εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο. Και το κοινό, όμως ζωηρότατο, εκτός από εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Λέσβου και των Σχολικών Φυλάκων, αρκετοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και επιχειρηματίες ρώτησαν το προσωπικό τους προβληματισμό, για το αν μπορούν ή αν τους συμφέρει να βγουν στη σύνταξη. Ο κ. Ρωμανιάς ακούγοντας ημερομηνία γέννησης (κάποιες φορές ζητώντας ακόμα και μήνα και ημέρα, αφού οι νομικές διατάξεις είναι απαιτητικές), αριθμό ενσήμων ή εργασιακής εμπειρίας και ειδικότητας απαντούσε στο λεπτό, προχωρώντας αμέσως σε υπολογισμούς!

Για τα πολλά ενδιαφέροντα που είπε εκείνος, τη μόνη λύση που προβλέπει για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και την εισαγωγική ομιλία της αρμόδιας αντιδημάρχου που οργάνωσε την ημερίδα, Αναστασίας Αντωνέλλη θα γράψουμε στο επόμενο φύλλο μας.

Αν.Παζ.

 

Το πιο πολυάσχολο… κινητό!

Το ότι ο κ. Ρωμανιάς είναι πολυάσχολος, μπορεί κανείς να το καταλάβει και από την τηλεοπτική ενημέρωση. Κάθε μέρα της εβδομάδας, χωρίς υπερβολές είναι ρεζερβέ από κάποια ειδησεογραφική εκπομπή, χώρια την έκτακτη επικαιρότητα και το ραδιόφωνο που επιζητούν κάποια δήλωσή του, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ακόμα και το κινητό είναι… «πολυάσχολο». Εξάλλου και ο ίδιος το δίνει ανοιχτά σε όλους όσοι θέλουν να τον ρωτήσουν, ενώ είναι διαθέσιμο και στο διαδίκτυο. Στο τέλος της εκδήλωσης για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, το έδινε σε αρκετό κόσμο που ήθελε περαιτέρω πληροφορίες. Μία κυρία ευγενέστατη, τον ρώτησε τι ώρα θα είναι πιο καλή για να επικοινωνήσει μαζί του. Εκείνος είπε ότι είναι το απόγευμα, αλλά ότι θα πρέπει να επιμείνει. Χωρίς να λέμε υπερβολές, ο ίδιος ανέφερε ότι δέχεται ημερησίως (!)… 1500 κλήσεις!

Αν.Παζ.

 

Τα ηθικοπολιτικά διλήμματα ...

Υπάρχει κάτι κοινό στο προσφυγικό και στο ζήτημα με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς - κάτι που τα συνδέει πέρα από τον εικαζόμενο συμψηφισμό τους κάτω από το τραπέζι των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων: Και τα δύο έχουν παρουσιαστεί ως ηθικοπολιτικά διλήμματα για την Αθήνα. Τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση, ρωτάει χονδρικά το δίλημμα: Να εξυπηρετήσει κυνικά το εθνικό συμφέρον, αδιαφορώντας για το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο; Ή να πολιτευτεί με οδηγό τις ανθρωπιστικές αρχές;

Στο προσφυγικό ο συριζαϊκός ανθρωπισμός δοκιμάστηκε για λίγο με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, που κατέληξε τότε στο καθόλου ανθρωπιστικό τέλμα της Ειδομένης. Ταυτόχρονα, σε άλλο επίπεδο, δοκιμαζόταν από την κυβέρνηση και η χρήση του προβλήματος, υποτίθεται, ως μοχλού πίεσης προς τους δανειστές - και κυρίως το Βερολίνο που κλυδωνιζόταν. Τελικώς ούτε ο ανθρωπισμός ούτε ο κυνισμός απέδωσε.

Τα ίδια και στο ζήτημα των «8». Τι είναι αυτό που βλέπουμε τους τελευταίους μήνες; Realpolitik; Ή μήπως τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου;

Τίποτε από τα δύο. Η κυβέρνηση δεν είχε τα αντανακλαστικά για να συνειδητοποιήσει πώς η παρουσία των Τούρκων αξιωματικών στο ελληνικό έδαφος μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα. Στην πρώτη όχληση του Ερντογάν φαίνεται ότι δεσμεύτηκε για de facto «απάλειψη» του ζητήματος. Σε δεύτερο χρόνο, κι αφότου το θέμα αφέθηκε να πάρει τη χωρίς επιστροφή οδό της δικαιοσύνης, η Αθήνα άρχισε και ενώπιον του Ερντογάν να επικαλείται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης - στην οποία καταγγέλλεται ότι δεν είχαν καν την ευκαιρία να αποταθούν Τούρκοι που προσέπεσαν στην Ελλάδα ύστερα από τους «8».

 

Ενός ακτιβιστή υπουργού! 

Το αποτέλεσμα του διπλού κριτηρίου είναι πάλι η διπλή ζημιά: Και οι θεσμοί τραυματίζονται - από την προσχηματική προσβολή μιας απόφασης χορήγησης ασύλου, τη νομιμότητα της οποίας ούτε η ίδια η προσφεύγουσα κυβέρνηση επί της ουσίας δεν αμφισβητεί. Και το εθνικό συμφέρον διακινδυνεύεται - αφού η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτή μια εύφλεκτη εκκρεμότητα, που πια δείχνει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχό της.

Το προσφυγικό και το ζήτημα των «8» διασταυρώνονται και στο πρόσωπο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με πιο κραυγαλέα επεισόδια,  την  υπογραφή της αίτησης ακυρώσεως κατά της χορήγησης ασύλου, και δεύτερο ακόμη πιο κραυγαλέο τη δήλωση του στη συνέντευξη στον Παπαχελά ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. Τι άλλες ενδείξεις χρειάζονται για να πιστεί ότι τα δυο θέματα, προσφυγικό και Τούρκοι στρατιωτικοί  είναι άμεσα συνδεδεμάνα για την ελληνική κυβέρνηση με τραγικό πρόσωπο τον ακτιβιστή , κατά δήλωση του υπουργό Γ.Μουζάλα!

Με μισοξηλωμένα τα γαλόνια του, από τότε που η κυβέρνηση προανήγγειλε την αντικατάστασή του, ο υπουργός βρίσκεται πια επέκεινα της προσωπικής του ευθύνης. Και δίνει εξετάσεις αλήθεια σε ποιούς ; Θα κλείσει ο κύκλος του , όπως και ο ίδιος είπε και θα μείνει  η πικρή γεύση από τις τελευταίες αυτές δηλώσεις του, που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα!

Μα.Μ.

 

Θνησιγενής από τη φύση της!   

Αυτό που βάλανε τον Τσίπρα να διακηρύξει δεν είναι Μεταφορικό Ισοδύναμο, είναι πολιτική επιδοτήσεων. Είναι διαχειριστική, πυροσβεστική, κοντόφθαλμη, οικονομίστικη πολιτική, θνησιγενής από τη φύση της. Είναι μια ιδεολογικά συντηρητική, αλλά και αντιαναπτυξιακή πολιτική. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του ο Δημ. Σκουτέρης , που έχοντας γνώση της όλης προσπάθειας για τη θεσμοθέτηση του Μεταφορικού Ισοδυνάμου επί εποχής του αειμνήστου δημάρχου Τήλου Τ. Αληφαντή, μιας και υπήρξε σύμβουλος του, διατυπώνει τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις του για τις εξαγγελίες Τσίπρα από την Κάλυμνο.

Ναι να επιδοτήσουμε με 50 ως και 100 εκατομμύρια τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των νησιωτών και το κόστος μεταφοράς προϊόντων από και προς τα νησιά, προσθέτει και αναρωτιέται,  όσοι επισκεφθούν τα νησιά θα βρίσκονται εκτός εμβέλειας Μεταφορικού Ισοδύναμου, με ακόμα ακριβότερο εισιτήριο; Ωραίο Μεταφορικό Iσοδύναμο! Ο κάτοικος της Αθήνας που με τρένο κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη πληρώνει 26 ευρώ. Για τη διαδρομή Πειραιάς-Κως (ίδια περίπου απόσταση) πληρώνει 46 ευρώ. Οποία ισότητα ευκαιριών ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου. Οι παραπάνω επισημάνσεις για ένα μέτρο νησιωτικής πολιτικής που υποτίθεται έρχεται για να λύσει καίριας σημασίας ζητήματα των νησιωτικών περιοχών και μάλιστα ως αντίδοτο για την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ, μάλλον θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη γιατί τα νησιά δεν έχουν άλλα περιθώρια ...χασούρας! Οι εξαγγελίες της Καλύμνου πέρα από την επικοινωνιακή τους διάσταση, λόγω ΦΠΑ, δεν  πρέπει να εκπέμπουν προχειρότητα, δεδομένου ότι η σχετική μελέτη του Παν. Αιγαίου δεν έχει παραδοθεί για να ξέρει η πολιτεία το κόστος των όποιων  παρεμβάσεων και τη γραφειοκρατία της υλοποίησης τους, νομίζουμε!

Α.Ω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey