Οδοιπορικό Απέναντι 35 Αϊβαλί-Τένεδος Πέργαμος 35

Άσσος: Η ιστορία της πόλης και το επιβλητικό τείχος της

07/06/2017 - 14:45

 

 

Η Άσσος δεν ανήκε στην Αθηναϊκή Συμμαχία, αλλά από το 454/453 π.Χ. αναγράφεται μαζί με τα Γάργαρα στην Ιωνική Συστάδα, όπου, άσημη ακόμα, δίνει φόρο 1 τάλαντο*. Έως το 478 π.Χ. είναι υπό την κυριαρχία των Λυδών και των Περσών, της οποίους ανήκει πάλι το 412 π.Χ. Το 387 π.Χ., με την Ανταλκίδειο Ειρήνη, παρουσιάζεται αυτόνομη και τότε εμφανίζεται στα πράγματα ο «βασιλιάς» (!) τραπεζίτης Εύβουλος. Δίπλα του υπάρχει ο «υπηρέτης του», ευνούχος Ερμείας, που καταγράφεται και σαν φιλόσοφος, μαθητής του Πλάτωνα και συμμαθητής του Αριστοτέλη στην Αθήνα.

Της, σύμφωνα με τα δεδομένα, δολοφονεί τον Εύβουλο και αναλαμβάνει την τυραννία της πόλης, αφού μετά από εκστρατεία κατέλαβε τον τόπο γύρω από την Άσσο και τον Αταρνέα. Στέλνει τότε τον Ξενοκράτη και τον Αριστοτέλη**, που ιδρύουν σχολή στην Άσσο! Στον τελευταίο δίνει σαν γυναίκα την κόρη του αδελφού του, την Πυθία. Τον Ερμεία συλλαμβάνει με δόλο ο Μέμνων ο Ρόδιος, «υπηρέτης» των Περσών, και τον στέλνει στα Σούσα, όπου θανατώνεται. Οι Πέρσες καταλαμβάνουν την πόλη, από την οποία ο Αριστοτέλης, μετά από τρία χρόνια (348-345 π.Χ.) διδασκαλίας και έρευνας (ζωολογία), καταφέρνει να διαφύγει και περνά στη Λέσβο μαζί με τον Θεόφραστο.

Αυτή η πόλη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, διάσημη πια πολιτικά και πολιτιστικά σ’ όλη την Τρωάδα και στον ελληνικό κόσμο, περιβάλλεται από το τείχος του 4ου π.Χ. αι., μήκους 5 χιλ., που βλέπουμε τώρα. Περιβάλλει το ύψωμα της ακρόπολης, με τα σπίτια και τα δημόσια κτήρια στην νότια και ανατολική πλευρά. Στη βόρεια, της την κοιλάδα του ποταμού Σατνιόεντα, υπάρχουν τα λατομεία της ονομαστής ηφαιστειακής πέτρας, της ανδεσίτη με ιδιαίτερα γνωρίσματα. Υπάρχουν δύο κύριες πύλες, η δυτική και η ανατολική, που προστατεύονται από μεγάλους ορθογώνιους πύργους. Επίσης, στο τείχος υπάρχουν και αρκετές μικρότερες (7 πυλίδες). Στην ανατολική πύλη κατέληγε μεγάλος, λιθόστρωτος δρόμος, που διέσχιζε μετά την πόλη. Το τείχος κατασκευαστικά αποτελείται από δύο παρειές από λαξευμένες ορθογώνιες λιθοπλίνθους (άριστη, επιβλητική κατασκευή) με γέμιση του εσωτερικού από πέτρες και χώμα (συμπαγές).

Κατά διαστήματα υπάρχουν συμπαγείς, ορθογώνιοι πύργοι, ύψους 13-14 μ. και πλάτους 3-5 μ. Οι ορθογώνιοι πύργοι των πυλών και της κυκλικός, στο βόρειο τείχος, είχαν εσωτερικούς χώρους και ανοίγματα παρατήρησης. Επίσης, παρατηρούνται ανοίγματα με υδρορροές για το ξενέρισμα της συμπαγούς δομής. Η ισόδομη τοιχοποιία εναλλάσσεται σε διάφορα σημεία με λεπτότερες σειρές λίθων (ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία). Η ακρόπολη, της θα δούμε, είχε ιδιαίτερη οχύρωση! Το τείχος της Άσσου με τη μεγάλη του έκταση και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αποτελεί για της ειδικούς και απαιτητικούς επισκέπτες μοναδική πηγή πληροφοριών της αρχαίας οχυρωματικής τεχνικής.

 

* Γιάννης Κοντής, «Λέσβος και η Μικρασιατική της περιοχή», Αθήνα 1973, σελ. 92

** Οι Τούρκοι κατασκεύασαν άγαλμα του Αριστοτέλη, το 2044, του οποίου «κάποιοι» έσπασαν το 2009 το πρόσωπο και τον αριστερό βραχίονα! Πρόσφατα το ξανατοποθέτησαν αποκατεστημένο στο υψηλό του βάθρο! Βλέπετε, πέρασε κι από εκεί.

 

5 χιλιόμετρα γύρω από την πόλη...

 

...το «συμπαγές» τείχος...

 

...επιβλητικό, ισόδομο και ψευδοϊσόδομο...

 

...με αμέτρητο έτοιμο οικοδομικό υλικό...

 

...είχε ορθογώνιους, συμπαγείς πύργους...

 

...αλλά και με εσωτερικούς χώρους όπως στις πύλες...

 


...και στον κυκλικό στο βορινό τείχος...

 

...με ανοίγματα ξενερίσματος...

 

...και μικρότερες πυλίδες...

 


...με τον ακρωτηριασμένο «νέο» Αριστοτέλη το 2009.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey