Αξιοποιείται το αρχοντικό του Δεσπότη στα Μοσχονήσια

23/02/2018 - 13:42

Το αρχοντικό, από τον καιρό των Ελλήνων, που σχεδόν κατέρρευσε πια στην παραλία του Μοσχονησιού, το οποίο ακόμη και τώρα οι κάτοικοι αποκαλούν «του Δεσπότη το σπίτι», φαίνεται ότι θα διασωθεί. Το λαμπρό αυτό οικοδόμημα κτίστηκε το 1877 από τον καταγόμενο από τα Μοσχονήσια, επίσκοπο Γρηγόριο Αγαθόνικο, τον οποίον μαζί με τον μητροπολίτη Μοσχονησίων, Αμβρόσιο, κατάσφαξαν οι Τσέτες το ΄22. Το κτίριο πέρασε στο τουρκικό δημόσιο και κατά καιρούς από τότε στέγασε διάφορες χρήσεις, διοικητήριο, ορφανοτροφείο, νηπιαγωγείο ως το 1981 οπότε εγκαταλείφθηκε. Ύστερα από αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης του, προ τριετίας βγήκε σε δημοπρασία και τελικά εκμισθώθηκε για 49 χρόνια από τους επιχειρηματίες της Μανίσας, Αλί και Χακί Πολάτ. Οι αδελφοί Πολάτ που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων στο Σόμα, σχεδιάζουν με την επένδυση στο Μοσχονήσι, να ασχοληθούν και με τον τουρισμό. Με βάση τα σχέδια αναστήλωσης του υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου και εκμετάλλευσης του αύλειου χώρου που είναι 2,5 στρέμματα, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια πρότυπη μονάδα 33 δωματίων που θα γίνει, όπως λένε, το σύμβολο του τόπου. Ανακοίνωσαν ότι ως το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση ύψους 13 εκατ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει εργασίες πέρα από το κυρίως κτίριο, την κατασκευή εστιατορίου και πισίνας στην αυλή. Μακάρι, γιατί και στο παρελθόν έγιναν ανακοινώσεις με μεγάλες προσδοκίες για την αξιοποίηση του μνημείου αλλά μετά ξεχάστηκαν.

 

Σύλλογος προστασίας της οικιστικής κληρονομιάς στο Αϊβαλί

Με την πρωτοβουλία της συνταξιούχου αρχιτεκτόνισσας Mimar Sema Emek και της νεώτερης συνάδελφού της, Guzin Kutlu, ιδρύθηκε και εγκρίθηκε η λειτουργία πριν λίγες μέρες, συλλόγου που θα έχει σκοπό την προστασία και ανάδειξη των ιστορικών σπιτιών στο κέντρο του Αϊβαλί. Η οικιστική κληρονομιά του 18ου και 19ου αιώνα, καθιστούν το Αϊβαλί μοναδική στην Τουρκία πόλη με τα περισσότερα διατηρητέα κτίρια. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο η τήρηση των κανόνων δόμησης και αναστήλωσης αλλά η διατήρηση της συνολικής φυσικής και δομημένης ομορφιάς της πόλης, δήλωσαν οι ιδρυτές του συλλόγου.

 

Ειδήσεις από την Σμύρνη

- Ο Δήμος Σμύρνης χορηγός ανασκαφών

 Με 5,5 εκατ. λίρες φέτος (έναντι 4,7 πέρσι) θα χρηματοδοτήσει ανασκαφές σε 11 αρχαιολογικούς χώρους της δικαιοδοσίας του. Φέτος προστέθηκε και το Τόρμπαλι (νότια της Σμύρνης) -η αρχαία Μητρόπολις- με το ποσό των 384 χιλ. λιρών. Τα μεγαλύτερα ποσά διατίθενται στο ανασκαφικό έργο της αρχαίας αγοράς της Σμύρνης και στην Φώκια.

- Συνάντηση Ντεμιρτάς - Παπούλια

Με αφορμή έκθεση Τούρκου φωτογράφου αφιερωμένη στο νησί των Λειψών, που φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Σμύρνης, συναντήθηκαν η πρόξενός μας Αργυρώ Παπούλια και ο πρόεδρος ΙΖΤΟ, Εκρέμ Ντεμιρτάς, παρουσία και του δημάρχου Λειψών, Φώτη Μάγγου. Παρόλο που η επικαιρότητα των ημερών (ένταση, συμβάντα και δηλώσεις για τα Ίμια) δεν ευνοούσε ιδιαίτερα, έγιναν θετικές δηλώσεις από όλες τις πλευρές. Ο Ντεμιρτάς ευχήθηκε να ξεπεραστεί η ένταση και εξήρε το έργο της γενικής προξένου και τις προσπάθειές της στην έκδοση θεώρησης βίζας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι κατά το 2017, το Προξενείο Σμύρνης χορήγησε βίζα σε 62 χιλ. Τούρκους, ενώ όπως δήλωσε η πρόξενος, 330 χιλ. Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα ελληνικά νησιά.

- Και δεύτερο αεροδρόμιο στην περιοχή Σμύρνης

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας εξυπηρετείται από το σύγχρονο αεροδρόμιο «Adnan Menderes» από το οποίο διακινήθηκαν το 2017, 12,8 εκατομμύρια επιβάτες, αυξημένοι κατά 38% από το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των αλλοδαπών επιβατών επίσης αυξήθηκε κατά 12%. Ίσως οι προσδοκίες για αύξηση της τουριστικής κίνησης οδήγησαν στον σχεδιασμό της κατασκευής και νέου αεροδρομίου στα Αλάτσατα, έργο που δημοπρατείται στις 20 Απριλίου 2018. Τα Αλάτσατα, που απέχουν 75 χλμ. από την Σμύρνη, έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως παγκόσμιο κέντρο ναυταθλητισμού - wind surfing, ενώ ο κοντινός Τσεσμές μεγεθύνεται διαρκώς σε τουριστικές υποδομές.

 

Διπλωματία του …δρόμου

Η υποστήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους της Συρίας, στους οποίους επιτίθεται τώρα η Τουρκία με την εισβολή στο Αφρίν (επιχείρηση «Κλάδος ελαίας - Zeytin Dali») δημιουργεί ένταση και ποικίλες αντιδράσεις. Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του Μητροπολιτικού Δήμου της Άγκυρας να μετονομάσει την έως τώρα οδό «Nevzat Tandoğan», στην οποία βρίσκεται η Αμερικανική Πρεσβεία σε οδό «Zeytin Dali»! Η μετονομασία αυτή, κατά τους εμπνευστές της, θα υπενθυμίζει σε καθημερινή βάση το λάθος που διαπράττουν οι ΗΠΑ με το να υποστηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι κατά την Άγκυρα, είναι παρακλάδι της εκτός νόμου (στην Τουρκία) τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που τα ονόματα των δρόμων έχουν χρησιμοποιηθεί στην διπλωματία ή την πολιτική στην Τουρκία. Τον περασμένο Γενάρη, ο Δήμος της Άγκυρας αποφάσισε την μετονομασία της οδού που βρίσκεται η πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε Φαχρεντίν Πασά, από το όνομα του διοικητή των στρατευμάτων της Οθωμανικής Τουρκίας το 1916 στην Αραβία. Τότε είχε εκδηλωθεί διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΑΕ και Τουρκίας, με αφορμή δήλωση του σεΐχη Αμπντάλα, για τον ρόλο των Οθωμανών στην Μεντίνα, που ο Ερντογάν χαρακτήρισε ύβρη.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τους νέους της Ίμβρου

Κάλεσμα στις νέες και τους νέους που κατάγονται από την Ίμβρο, και ζουν σε όλο τον κόσμο, να επισκέπτονται τη νήσο των γονέων και των προγόνων τους και να διατηρήσουν «τας πολυτίμους αξίας, τας ηθικάς αρχάς και τας πατρώας παραδόσεις», απηύθυνε ο Ίμβριος και αυτός στην καταγωγή, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε εκδήλωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του, το περασμένο Σάββατο, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης και ο Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ιμβρίων της Πόλης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε την Ιμβριακή νεολαία να έχει την Ίμβρο στην καρδιά της. «Ημείς οι παλαιότεροι γεννηθήκαμε εις την Ίμβρον. Διά εσάς τους νεωτέρους ισχύει ότι η Ίμβρος πρέπει να γεννηθή μέσα εις την καρδιά σας. Εκεί “ριζώνει και δεν βγαίνει”, όπως λέγει η λαϊκή μούσα». Κλείνοντας δε πρόσθεσε: «Ο Ίμβριος Πατριάρχης σας είναι υπερήφανος διά τους συμπατριώτας του, δι᾿ όσους έμειναν εις την γην των Πατέρων και διά τους εν τη ξένη, και ιδιαιτέρως διά την νεολαίαν, η οποία είναι “το μέλλον” της Ίμβρου, αφού δε δεικνύει τόσην αγάπην και αφοσίωσιν εις την πατρίδα μας εν τω παρόντι, όπως το είδαμε και το ακούσαμε απόψε, αυτό σημαίνει ότι είναι και το παρόν της νήσου».

 

Κατεδαφίζεται το κέντρο της Ριζούντας

Με απόφαση των Αρχών, χιλιάδες κτίρια στο κέντρο της πόλης Rize Ριζούντα στον Ανατολικό Πόντο, θα κατεδαφιστούν, καθόσον διαπιστώθηκε σοβαρό πρόβλημα στα θεμέλιά τους. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο σε τεχνητό έδαφος που προέκυψε από προσχώσεις στην θάλασσα από την δεκαετία του 1960. Η απότομη αύξηση του πληθυσμού, που σήμερα ξεπερνά τους 70 χιλ. κατοίκους, οδήγησε στην κατασκευή πολυωρόφων κτιρίων, ενώ οι προδιαγραφές του εδάφους ήταν για χαμηλά μόνο κτίρια. Στην πρώτη φάση, θα καταστραφούν περίπου 2.700 κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις, κατοικίες κλπ., και μετά στον ελεύθερο χώρο θα δοθούν άδειες ανέγερσης με περιορισμένο ύψος των οικοδομών, ενώ προβλέπεται γενικός εξωραϊσμός της όλης περιοχής. Τα νέα αυτά έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για την επικείμενη αναγκαστική μετεγκατάστασή τους.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey