Δηκτικά

03/03/2017 - 15:09

Οι ώρες «κοινής ησυχίας»

Όσο το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης είχε ένα τμήμα σε κάθε τάξη το πρόβλημα μετατοπιζόταν στις τελευταίες ώρες του προγράμματος του, ήτοι την 7η, 8η, 9η ώρα, λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου. Όμως με τη μη μελετημένη για τις επιπτώσεις και «έκνομη αύξηση των τμημάτων», οι «μουσικές ώρες» μετατοπίστηκαν νωρίτερα και έτσι ξεκινάνε από τη 2η και 3η ώρα του ωρολογίου προγράμματος. Το πρόβλημα αυτό είναι τεράστιο και είναι ανεξάρτητο από τους χώρους του σχολείου. Ο ήχος του σαξόφωνου, των ντραμς, του πιάνου και άλλων οργάνων κάνουν αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων από τους μαθητές του 5ου Γυμνασίου, αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη ηχομόνωση.

«Αν η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τη στέγαση του Μουσικού Σχολείου είναι η αιτία να καταστραφεί ένα άλλο σχολείο, αυτό μας βρίσκει αντιμέτωπους και θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσον κατά οποιασδήποτε απόφασης που θα αλλάζει τη χωροταξική κατανομή του σχολείου μας», λένε προειδοποιώντας.

Πέραν των προτεινόμενων λύσεων, αναρωτιόμαστε αν θα υπάρξει κάτι άμεσα ή θα βλέπουμε τη συνέχεια σε ενδοεκπαιδευτικές αντιπαραθέσεις ή ακόμα και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Αν.Παζ.

 

Η «Frontex» κηρύσσει τον πόλεμο στις ΜΚΟ!


Σε ρεπορτάζ που προαναγγέλλεται και πρωτοσέλιδα, η εφημερίδα «Έθνος» κάνει εκτενή αναφορά στην κόντρα που έχει ανακύψει μεταξύ της «Frontex» και των ΜΚΟ. Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής:

«Οι τέσσερις στις δέκα διασώσεις στη θάλασσα γίνονται από ιδιωτικά σκάφη και όχι από διεθνείς αποστολές», λέει ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής Φαμπρίς Λεγκερί, ο οποίος στέλνει σαφές μήνυμα σε οργανώσεις -χωρίς να τις κατονομάζει- κατηγορώντας τες ότι με τον τρόπο δράσης τους στηρίζουν τα εγκληματικά δίκτυα.

Τα φαινόμενα «στενών σχέσεων» μεταξύ ορισμένων εθελοντών, «αλληλέγγυων» και διακινητών, που έχουν τη συνέχειά τους σήμερα στην Κεντρική Μεσόγειο, είχαν καταγγελθεί κατ’ επανάληψη κατά την περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης στο ανατολικό Αιγαίο. Τότε ήταν δεκάδες οι καταγγελίες ότι τα μέλη των ΜΚΟ γνώριζαν εκ των προτέρων τις περιοχές άφιξης των φουσκωτών με τους μετανάστες, ξεκινούσαν με τα δικά τους σκάφη και έφταναν πάντα πρώτοι σ’ αυτούς.

Τον Ιανουάριο του 2016 συνελήφθησαν στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας, ανοιχτά της Λέσβου, πέντε ξένοι εθελοντές (τρεις Ισπανοί και δύο αραβικής καταγωγής υπήκοοι Δανίας) την ώρα που ρυμουλκούσαν σκάφος με πρόσφυγες χωρίς αυτοί να κινδυνεύουν και ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού. Στους συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης 5.000 - 10.000 ευρώ. Σε έναν εξ αυτών, τον επικεφαλής της οργάνωσης «Team Humanity» Σαλάμ Αλντίν, ιρακινής καταγωγής Δανό υπήκοο, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα μέχρι τη δίκη που εκκρεμεί έως σήμερα.

Την ίδια περίοδο είχε καταγγελθεί ως ύποπτη η χρησιμοποίηση -σε συνεννόηση με ΜΚΟ- συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής άμεσης βοήθειας για πρόσφυγες, που παρακάμπτει τον ευρωπαϊκό αριθμό 112, ενώ δεν έλειπαν οι καταγγελίες ακόμα και για δράση ισλαμιστικών οργανώσεων στα νησιά του Αιγαίου υπό το μανδύα του εθελοντισμού.

Σ.Σ.

 

Συσκευές και αθλητικά στο χοτ σποτ

Σε μια μυτιληνιά εταιρεία και σε μια αθηναϊκή δόθηκαν 14.097,31 ευρώ για τη διάθεση οικιακών συσκευών και αθλητικών ειδών στο Κέντρο της Μόριας.

Ειδικότερα, η «Singer Σαμίου Ιωάννης», που εδρεύει στη Μυτιλήνη, θα διαθέσει 8 ψυγεία, 2 μπλέντερ, 4 βραστήρες, 2 φουρνάκια, 8 κουρευτικές μηχανές, 8 ηλεκτρικές σκούπες, 5 σίδερα ατμού, 4 ανεμιστήρες, 15 κλιματιστικά και 12 αερόθερμα, ύστερα από διαγωνισμό έναντι 8.911,16 ευρώ. Η εταιρεία «Ramos Α.Ε.», που εδρεύει στο Περιστέρι, θα προμηθεύσει το Κέντρο της Μόριας με 40 στρώματα ύπνου, αθλητικά είδη και εξοπλισμό, 50 μπάλες ποδοσφαίρου, 20 μπάλες καλαθοσφαίρισης, 30 μπάλες πετοσφαίρισης, 5 δίχτυα φιλέ, 30 μπάλες επιτραπέζιου ποδοσφαίρου, τραπέζια επιτραπέζιου ποδοσφαίρου και αντισφαίρισης και ρακέτες.

Από κέντρο σε κατασκήνωση με όλα τα κομφόρ δηλαδή! Να ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν και θα βελτιώσουν τη ζωή των φιλοξενουμένων στη Μόρια και θα συμβάλλουν και στην αθλητική τους ενασχόληση!

Αν.Παζ.

 

Έβγαλε πολιτικό πολιτισμό

Ο οποιοσδήποτε ασχολείται με την αυτοδιοίκηση δικαιούται να έχει έναν «πολιτικό εγωισμό» και να στενοχωριέται πολύ, περισσότερο ή λιγότερο όταν πιστεύει ότι αδικείται σε έναν ανασχηματισμό ή όταν νιώθει ότι δεν αναγνωρίζεται η προσφορά του. Στην περίπτωση του Στρατή Τζιμή (που δεν έμεινε βέβαια εκτός νυμφώνος, αλλά αρνήθηκε να αλλάξει πόστο) είναι φανερό πως λειτούργησε αυτός ο «πολιτικός εγωισμός» του, με τον ίδιο να πιστεύει πως έπρεπε να μείνει στην Τεχνική Υπηρεσία για να ολοκληρώσει εκείνο που ξεκίνησε και το δήμαρχο να κρίνει πως θα μπορούσε να προσφέρει στο εξής από κάποιο άλλο πόστο, υποστηρίζοντας στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με όλους τους συνεργάτες του πως «το έργο που γίνεται είναι όλων, δεν μπορεί να θέλουμε να υπάρχουν έργα του ενός».

Όποιος είδε τον Στρατή Τζιμή τώρα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διαπίστωνε μια αμηχανία στο βλέμμα του, αφού ήταν πολλές οι φορές που σηκώθηκε από τη θέση του για να κυκλοφορήσει στα «πηγαδάκια» που στήνονται στην αίθουσα. Αυτό τώρα που έχουμε να σχολιάσουμε για την ηχηρή μη συμμετοχή του κ. Τζιμή στο νέο σχήμα (δεδομένου ότι μιλάμε και για τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο) είναι πως, ανεξάρτητα της όποιας πικρίας του για τις εξελίξεις, επέδειξε πολιτικό πολιτισμό με μια ανακοίνωση που έβγαζε μεν μια συγκρατημένη… πικρία, αλλά δεν πέρναγε στην… απέναντι όχθη με αιχμές και τα συνήθη που καταγράφουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Και τούτο τον τιμά.

Μ.ΟΡΦ

 

Αλέθουν χωρίς αλεστικές

Πολλοί ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου, βλέποντας το φορολογικό και ασφαλιστικό Αρμαγεδδών που θα αντιμετωπίσουν, επιλέγουν να μη δηλώνουν τις ελιές που αλέθουν στα ελαιοτριβεία ούτε τις αγροτικές εκτάσεις που καλλιεργούν στο ΟΣΔΕ και να πουλούν το λάδι τους στη μαύρη αγορά. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο, υπήρχε και στο παρελθόν, αλλά ήταν περιθωριακό. Τη φετινή χρονιά παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της υπερφορολόγησης του αγροτικού κόσμου.

Ν.Μ.

 

Πίστη στο νέο ΟΣΔΕ

Αργά χθες το απόγευμα, η «Gaia Επιχειρείν» με ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει όσα προβλέπονται από τη νέα δομή του ΟΣΔΕ, που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου. Αυτή βέβαια είναι η πρώτη αντίδραση. Το πώς θα αντιδράσει η εταιρεία που μέχρι χθες ήταν ο φορέας συντονισμού του ΟΣΔΕ θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Ν.Μ.

 

Τράπεζες και πλεονάζον προσωπικό

Οι τράπεζες σωστά κάνουν λόγο για πλεονάζον προσωπικό που έχουν λόγω μειωμένων εργασιών. Όμως, από την άλλη, πώς είναι δυνατόν τις ημέρες αιχμής, όπως π.χ. στο τέλος του μήνα με συντάξεις, μισθοδοσίες, επιταγές κ.λπ., όπου δημιουργείται συνωστισμός, να μην ανοίγουν περισσότερα ταμεία που θα στελεχώνονται απ’ αυτό το πλεονάζον προσωπικό; Είναι απαράδεκτο να βλέπουμε κάθε τέλος του μήνα τεράστιες ουρές στα ταμεία αλλά και στα μηχανήματα ΑΤΜ και να ταλαιπωρούνται οι πελάτες τους.

Επειδή πλέον από τις τράπεζες γίνονται όλες οι συναλλαγές, καθώς έχουμε όλοι χρεωθεί με τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, θα πρέπει τουλάχιστον το κράτος να απαιτήσει απ’ αυτές κατά τις μέρες αιχμής να ενεργοποιείται το πλεονάζον προσωπικό στα ταμεία προς εξυπηρέτηση των πελατών.

Σ.Σ. 

 

Κύριε Διευθυντά,

Το «Κατσάνειο» δεν κάνει για Μουσικό Σχολείο και ο Δήμος ψάχνει να βρει νέο χώρο για να γίνει ανέγερση νέου σχολείου για... το σχολείο. Εν τέλει, προς τι ο σαματάς για την εξαγορά του «Κατσάνειου»;

Διαπορών Μυτιληνιός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey