Δηκτικά

28/02/2017 - 13:47 Ενημερώθηκε 24/04/2017 - 16:27

Τι θα δουν οι Τούρκοι πράκτορες

Σήμερα ξεκινά το τριήμερο «Fam Trip» για Τούρκους Τουριστικούς Πράκτορες από την TURSAB Σμύρνης, με σκοπό την προβολή των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο νησί σχετικά με τις Απόκριες. Το τριήμερο γίνεται με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου και τη συνεργασία του Δήμου Λέσβου, της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων, αλλά και κάποιων ξενοδοχείων που παραχώρησαν δωμάτια για τη διαμονή τους. Σημειώνεται ότι ο Δήμος θα παραχωρήσει κάποια γεύματα.

Συνοδεία εκπροσώπων της διοίκησης του Επιμελητηρίου, οι Τούρκοι φιλοξενούμενοι θα περιηγηθούν σήμερα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου «Σειρήνιες Γεύσεις». Θα παρευρεθούν στο Επιμελητήριο, ενώ θα περάσουν και από την πλατεία Σαπφούς να δουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Αύριο Κυριακή, θα μεταφερθούν στο Μεσότοπο για να απολαύσουν τους «Κουδουνάτους» και τη Δευτέρα θα κάνουν κούλουμα στην Παναγιούδα.

Αν.Παζ.

 

Απορία

Το Επιμελητήριο Λέσβου εξέδωσε χθες ανακοίνωση που αναφέρεται στη φιλοξενία Τούρκων τουριστικών πρακτόρων σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου. Ακούσαμε ότι για τη φιλοξενία τους, ζητήθηκε από την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου να προσφέρει 30 δωμάτια, ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, δεν γίνεται αναφορά στην συμβολή των Ξενοδόχων του νησιού σε αυτή τη δράση. Πρόκειται για απλή παράληψη ή σκόπιμη επιλογή;

Ν.Μ.

 

Ποιος πληρώνει το …μάρμαρο;

Τρελά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο όμιλος των ΕΛΠΕ, της εταιρείας που κατέχει και εκμεταλλεύεται τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της χώρας. Οι μέτοχοι της εταιρείας μπορούν να είναι χαρούμενοι για τα κέρδη τους. Όμως το «μάρμαρο» αυτών των κερδών κάποιοι το πληρώνουν κι αυτοί είναι οι Έλληνες καταναλωτές και η ελληνική οικονομία συνολικά. Για τους νησιώτες, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη διότι σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειες είναι πολύ περιορισμένες.

Ν.Μ.

 

Τι θα γινόταν αν…

Ας υποθέσουμε πως πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η κυβέρνηση προχωρούσε στην επιβολή αυτού που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για την αγροτική γη. Δηλαδή απαγόρευση οικοπεδοποίησης της, εκτός κι αν αυτό προβλέπεται σε οργανωμένο σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης. Πόσοι θα ήταν αυτοί που θα αμφισβητούσαν τους δασικούς χάρτες; Πολύ λιγότεροι από αυτούς που τους αμφισβητούν σήμερα. Κατά συνέπεια, η διόρθωση των δασικών χαρτών θα ήταν πολύ ευκολότερη διαδικασία. Επιπλέον με δεδομένη την απαγόρευση οικοπεδοποίησης της αγροτικής γης, όσοι αμφισβητούσαν τους δασικούς χάρτες, θα ήταν πραγματικοί αγρότες και το ενδιαφέρον τους θα αφορούσε την προάσπιση των καλλιεργειών τους. Επομένως, οι διορθώσεις θα μπορούσαν να γίνουν γρήγορα και χωρίς κανείς να μπορεί να κατηγορήσει κανέναν ότι καταπατά δασική έκταση. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα.

Ν.Μ.

 

Παλιού ουρανού ...χαλάσματα!

Χτες εκδικάσθηκε η αγωγή του γιατρού Γιάννη Ζερδελή κατά των Ευστράτιου Κύτελη, ιατρού, Θάλειας Αδριάνη, αλλεργιολόγου, και Χαράλαμπου Αντωνιάδη, δερματολόγου, για αυτά που ισχυρίσθηκαν ενόρκως στην εναντίον του ΕΔΕ, για την συμμετοχή του στην απεργία της 28/3/07, πριν δηλαδή δέκα χρόνια, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι ήταν γιατροί του ΙΚΑ και το ίδρυμα υφίστατο. Σύμφωνα με τον κ. Ζερδελή, οι ανωτέρω κατέθεσαν ότι εκείνος ήταν προσωπικό ασφαλείας και κακώς απέργησε. Ο ίδιος επισημαίνει ότι εκείνοι «αν και μέλη  του Δ.Σ. του ΣΕΥΠΙΚΑ, δεν απέργησαν! Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατάκτηση και όχι παραχώρηση!».

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Α.Ω.

 

Η αγωνία στα… ύψη!

Η αγωνία ενόψει ανασχηματισμού στη δημοτική αρχή, χτύπησε… κόκκινο χθες, μία ημέρα πριν την σημερινή κρίσιμη ενδοπαραταξιακή συνεδρίαση που συγκάλεσε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. Αντιδήμαρχοι που πληροφορήθηκαν (;) ή εκτίμησαν τις προθέσεις του δημάρχου για να μετακινηθούν ή να μείνουν εκτός, άρχισαν ήδη να καταστρώνουν την στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα, ενώ άλλοι που ακόμα δεν έχουν εικόνα τού τι μπορεί να φέρει το άμεσο μέλλον τους στο σχήμα της δημοτικής αρχής, το έριξαν στο… facebook και στις «φιλοσοφίες». Από το ρεπορτάζ πάντως προκύπτει πως ο δήμαρχος είναι ο μόνος που ξέρει το τι θα πει τελικά σήμερα στους συνεργάτες του και κυρίως αν θα ανακοινώσει τα σπουδαία ή θα περιμένει να μπει ο Μάρτης. Η αίσθησή μας όμως είναι πως καλό θα είναι «μία ψυχή που είναι να βγει, να… βγει», γιατί αυτή η παρατεταμένη αγωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν ρόλους στη δημοτική αρχή, αποδεικνύεται ψυχοφθόρα και παραλυτική για τη λειτουργία του Δήμου. Και ίσως φέρει μεγαλύτερες αντιδράσεις εκ μέρους των δυσαρεστημένων απ’ όσο θέλει ο δήμαρχος να αποφύγει.

Μ.ΟΡΦ 

 

Θέλουν κι άλλα στοιχεία

Το δικαστήριο για να περιέλθει και τυπικά στην περιουσία του Δήμου Λέσβου, το οικόπεδο στα Θέρμα όπου σχεδιάζεται να γίνει το νέο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης, έγινε χθες, ωστόσο ακόμα απομένουν κάποια διαδικαστικά θέματα για να κλείσει οριστικά η υπόθεση. Καθώς απαιτούνται κάποια πρόσθετα στοιχεία, ώστε να καταγραφεί οριστικά στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, το οικόπεδο. Ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Νίκος Καρασάββας, που «τρέχει» το θέμα του νέου κολυμβητηρίου, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως πολύ σύντομα θα διευθετηθεί η λεπτομέρεια αυτή, η οποία πάντως είναι η βάση για την εξέλιξη όλων των άλλων διαδικασιών που απαιτούνται για να γίνει το όνειρο του λεσβιακού ναυταθλητισμού, πραγματικότητα…

Μ.ΟΡΦ

 

Μεταλλάχθηκαν;

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ και η παρέμβαση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στη Βουλή, που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάλλη, για την τροπολογία που κατατέθηκε προκειμένου να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των Μοριανών, δείχνει καθαρά πολιτικά, θα έλεγε κανείς, κάτι από το… μέλλον! Καθώς αν κάποιος έκρυβε τα ονόματα των βουλευτών από τις τοποθετήσεις τους και τις πήγαινε και λίγο πίσω στο χρόνο, θα έβαζε στοίχημα πως η χθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία για τους Μοριανούς, ήταν του… ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ (μέσω του Γιώργου Πάλλη) ήταν του ΠΑΣΟΚ! Όπως και να ‘χει βέβαια, οι μόνοι που δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι Μοριανοί, που περιμένουν 1,5 χρόνο να βρεθεί η νομική «φόρμουλα» προκειμένου να πληρωθούν για μερικές από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαχείριση του προσφυγικού στην περιοχή τους.

Μ.ΟΡΦ

 

Έβαλε και τη ΝΔ στο κάδρο

Ο Γιώργος Πάλλης απάντησε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που έκανε «νερά» στην ψήφιση της τροπολογίας για τις αποζημιώσεις των Μοριανών, όμως δεν παρέλειψε να βάλει στο κάδρο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Τόσο με την αναφορά του στο «δε μπαίνω για λόγους ασφαλείας» του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγες εβδομάδες στη Μόρια, όσο και με το «κάρφωμά» του στον… συντοπίτη συνάδελφό του από τη ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου. «Δεν ξέρω τι θα γίνει με την τροπολογία αυτή. Ο κ. Παπαθεοδώρου εκφράστηκε. Προφανώς δεν θα την ψηφίσουν κιόλας. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει θέση και ο συνάδελφός μου από τη Λέσβο ήταν γραμμένος σαν ομιλητής, αλλά δεν τον είδα να έλθει να μιλήσει. Θα την ψηφίσετε την τροπολογία, ναι ή όχι; Να το πείτε στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάλλης.

Μ.ΟΡΦ

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey